Nejčastěji Češi vypomáhají půjčkou svým blízkým s nutnými výdaji. A zatímco mladí půjčují jednotky tisíc, starší i násobně více. Vyplývá to z průzkumu fintechové společnosti Bondster. Podle něj dokonce každý desátý Čech sáhl kvůli rodině či přátelům do úspor i pro více než 100 000 korun!

Třetina už peníze neuvidí

„Výše zapůjčených prostředků závisí na věku věřitele. Zatímco mladí do 26 let průměrně půjčují 5 tisíc korun, šedesátníci jsou ochotni v průměru poskytnout druhým i čtyřikrát více,“ říká k průzkumu Pavel Klema z Bondster. Jenže ačkoli skoro 95 % lidí půjčilo peníze s důvěrou v jejich vrácení, tak celá třetina se návratu svých financí nedočkala. Důvodem je fakt, že více než 80 % lidí při zápůjčce nepodepsalo žádnou smlouvu či směnku.

Rezignujeme na úroky

Podle průzkumu je půjčování peněz mezi lidmi poměrně běžnou záležitostí. A dlužníkům se tyhle půjčky vyplatí. Nejenže peníze získají rychle, ale téměř vždy i bez úroků. Úrok si připočítává jen 8 % dotázaných.

Kolik peněz jste nejvíce půjčili?
Autor: scom

Jak ohlídat dluh

Zhruba každý třetí Čech se vrácení svých půjčených peněz nedočká. Jedním z důvodů je i chybějící písemná smlouva. Jak půjčit peníze a minimalizovat přitom riziko, radí JUDr. Monika Novotná z poradenské kanceláře Rödl & Partner.

Rezignujeme na úroky

Podle průzkumu je půjčování peněz mezi lidmi poměrně běžnou záležitostí. A dlužníkům se tyhle půjčky vyplatí. Nejenže peníze získají rychle, ale téměř vždy i bez úroků. Úrok si připočítává jen 8 % dotázaných.

Bez předání peněz půjčka neexistuje

„Smlouva o zápůjčce, jak občanský zákoník označuje dříve používaný termín půjčka, patří mezi tzv. reálné kontrakty,“ vysvětluje JUDr. Novotná. Znamená to, že se obě strany nejen musí dohodnout na podmínkách půjčky, ale především si předat peníze.

„Bez odevzdání půjčených prostředků smlouva nevznikne,“ říká. Je přitom jedno, jestli se peníze předávají v hotovosti, nebo elektronicky. „Nejdůležitější je předání peněz. Tím je zápůjčka uzavřena. Ostatní písemnosti jsou důkazem, jaké podmínky byly k zápůjčce sjednány,“ uvádí.

Rada: Papír a podpis to jistí

Smlouvu o půjčení peněz (zápůjčce) není nutné uzavírat písemně. „Podle občanského zákoníku je postačující ústní dohoda a předání finančních prostředků. Pro vyšší míru jistoty je ale vhodné, aby to, na čem se strany dohodly, bylo zachyceno písemně a oběma stranami podepsáno,“ radí.

Pozor na promlčení

Pokud se o vrácení půjčených peněz nepřihlásíte, můžete o ně přijít! „Standardní promlčecí lhůta je tříletá a počíná běžet dnem, kdy mohlo být právo uplatněno poprvé,“ potvrzuje advokátka.

■ Odkdy běží lhůta

Pokud je domluvena splatnost zápůjčky, je den splatnosti právě tím dnem, od něhož začíná běžet promlčecí lhůta. Během ní musíte uplatnit své právo na vrácení peněz nebo zaplacení úroků.

■ Kdy podat žalobu k soudu

„Žaloba u soudu musí být podána nejpozději poslední den promlčecí lhůty, jinak věřiteli hrozí, že u soudu nebude úspěšný – pokud dlužník vznese námitku promlčení,“ říká advokátka.

■ Soud promlčení »pozdrží«

Po dobu, kdy je spor projednáván u soudu, promlčecí lhůta neběží. A v případě, že soud určí dlužníkovi částku zaplatit, protáhne se termín promlčení na 10 let (stejně jako v případě, že dlužník svůj dluh písemně uzná).

Rada: Opatrně s formulací

Pokud jste půjčili peníze a nedomluvili splatnost (např. použitím slov »vrátí dle potřeby« nebo »vrátí na vyžádání«), začíná promlčecí lhůta běžet dnem předání peněz dlužníkovi.

Co dělat, když dlužník nesplácí

Nesplácí dlužník dluh? Pohlídejte si promlčecí lhůtu! Máte dvě možnosti.

■ U notáře

„Je možné dlužníka požádat, aby podepsal uznání dluhu nebo aby uznal svůj dluh před notářem s tzv. svolením k vykonatelnosti,“ radí JUDr. Novotná. Uznáním dluhu je zajištěna desetiletá promlčecí lhůta, a navíc je takový notářský zápis i exekučním titulem. To znamená, že jako věřitel můžete přímo přistoupit k exekuci a nemusíte před tím k soudu.

■ U soudu

Pokud dlužník nesouhlasí s uznáním dluhu a peníze nevrací, můžete pohledávku uplatnit u okresního soudu (podle bydliště dlužníka). „Je možné podat buď žalobu na zaplacení, návrh na vydání platebního rozkazu, nebo formulářový návrh na vydání elektronického platebního rozkazu,“ dodává.

Dva základní kroky

Než půjčíte peníze, udělejte dva základní kroky:

Určete podmínky – před předáním peněz se s dlužníkem podrobně dohodněte na podmínkách.

Sepište smlouvu – dohodnuté podmínky »hoďte na papír«.

Uveďte především:

➤ kdo a komu půjčuje (označení věřitele a dlužníka)

➤ výši půjčené částky

➤ případný úrok a způsob jeho výpočtu

➤ termín splatnosti (kdy bude dlužník povinen půjčenou částku vrátit)

➤ zda bude splácet postupně ve splátkách apod.

Rady:

Myslete na to, že pořekadlo: dobré účty dělají dobré přátele, by mělo platit i v rodině. Není důvod, aby vám bylo trapně kvůli tomu, že na půjčené peníze chcete potvrzení

Peníze je možné převést na účet, který určí dlužník, nebo předat v hotovosti. Částka ale nesmí přesáhnout 270 000 Kč (kvůli praní špinavých peněz).

 

Video
Video se připravuje ...

Experti o dlužnících i praktikách exekutorů. Co je potřeba v Česku změnit? Pavlína Horáková

Fotogalerie
4 fotografie