Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Matýskovi (6) se plně nevyvinulo pravé ouško: Pomohla by mu nákladná operace v USA!

Autor: rc - 
15. ledna 2024
05:00

Šestiletý Matýsek se narodil s vrozenou vývojovou vadou, kvůli níž se mu nevyvinulo zcela pravé ouško, které má menší a trpí těžkou nedoslýchavostí. Chlapec se čtveráckým úsměvem začal nosit čelenku se speciálním sluchadlem, ovšem rád by slyšel přirozeně na obě uši a zapadl v kolektivu ve škole, aniž by se mu vrstevníci posmívali. Nadějí je pro něj operace ve Spojených státech, kde by mu lékaři nové ouško „vymodelovali“. Nicméně zákrok, který provádí špičkoví lékaři, stojí přes dva miliony Kč!

Matýsek se narodil s vrozenou vývojovou vadou mikrocií. Jedná se o stav, kdy během prvního trimestru těhotenství se plně nevyvine vnější ucho nebo zcela chybí. Šestiletý chlapec zároveň trpí atrézii, což je absence zvukovodu, jež vede k úplné ztrátě sluchu. „Matěj díky absenci zvukovodu na pravou stranu téměř neslyší. Levé ucho má sice plně funkční, ale nestačí, aby poznal, odkud zvuk přichází a vede to k jeho občasné dezorientaci,“ uvádí maminka v úvodu sbírky na fundraisingové stránce Donio.cz.

Matýsek nedávno podstoupil testy, které ukázaly, že jeho pravé vnitřní ouško je v pořádku. Nicméně zvuk se k němu téměř nedostane, což způsobuje těžkou nedoslýchavost. Chlapec proto začal nosit čelenku se speciálním sluchadlem, díky níž slyší i na pravé ouško. „Existuje však daleko lepší a přirozenější varianta a tou je kompletní modelace zvukovodu a středouší pro obnovení normálního způsobu přenosu zvuku vzdušnou cestou,“ dodává maminka, která si přeje, aby mohl Matýsek vnímat zvuky jako zdravý člověk. Chlapec navíc půjde co nevidět do školy a přál by si, aby zapadl do kolektivu, aniž by se stal terčem posměchu a nepříjemných otázek kvůli svému vzhledu.

Naděje v USA

K tomu by mohla pomoci nákladná operace. „V České republice se modelace zvukovodu a středouší vůbec neprovádí kvůli špatným zkušenostem z minulosti. Obvyklý způsob vytvoření nového boltce je odběrem a vytvarováním ze žeberního štěpu,“ vysvětluje maminka s tím, že tato operace se provádí až od osmi let dítěte a je rozdělena na tři až čtyři fáze. „Od této metody nás však odrazuje potřeba několika celkových narkóz dítěte a výsledný vzhled implantátu. Ve většině případů se totiž nový boltec výrazně odlišuje od přirozeného,“ uvádí maminka s tím, že ale existuje další možnost.

„Existuje však úžasné, ale nákladné řešení a tím je modelace zvukovodu pomoci kožního štěpu, revize středouší a také vytvoření nového boltce pomocí implantátu MEDPOR během jediné kombinované operace. MEDPOR je porézní polyethylenový materiál, který nahradí chrupavku boltce a určí jeho nový tvar,“ dodává maminka. Právě tento implantát prý tělo přijímá dobře. Operace, jež se provádí na klinice California Ear Institute v Portola Valley trvá osm až devět hodin. Pacient je ihned po operaci propuštěn do domácí péče. Je nutné ale zůstat na místě zhruba další měsíc kvůli kontrolám.

Operaci pojišťovna nehradí

Zákrok provádí špičkoví lékaři Joseph Robertson a Youssef H. Tahiri, kteří mají s operací dlouholeté zkušenosti a skvělé výsledky. Lékař Tahiri se dokonce zúčastnil 7. října loňského roku konference v Praze, který pořádal spolek Microtia Czech Republic. „Oba doktoři patří ke světové špičce ve svém oboru a tomu odpovídá i cena zákroku, která činí 105 200 amerických dolarů, tedy zhruba 2 350 000 Kč,“ uvádí maminka s tím, že pojišťovny zákrok nehradí, proto se rozhodli založit veřejnou sbírku.

Video  Policejní projekt Přes bariéry s policí vybral 169 tisíc korun pro nemocného Filípka.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

andra ( 26. ledna 2024 14:04 )

Syn to má také.A neprůchodný zvukovod.Ale už mu bude 19,odmítl jak operaci,tak i naslouchátko.A sám pan doktor mi řekl,že je to velice bolestivé a operace se většinou musí opakovat.Se svým dítětem by to nepodstoupil.A to u nás rozhodlo.A nelitujeme.Syn si zvykl a pokud s tím má okolí problém,je to jejich problém

Uživatel_5522193 ( 15. ledna 2024 12:03 )

Přesně tak 👍

Lomikel ( 15. ledna 2024 10:45 )

Tak zahrajeme na city, něco vymyslíme, něco zveličíme. A to by v tom byl čert, aby nám lidičkové s měkkým srdcem a dutou hlavou nenasypali nějaký ten miliónek.
Jó, živit se lidským soucitem a hloupostí, na to musíš být zatraceně chytrej a mazanej... 😁

lucie13 ( 15. ledna 2024 09:45 )

Ty raději platí za 500.000 nebo kolik migrantů- jak zuby, tak léčby rakovin, TBC a pod. Češi musí žebrat a sbírat víčka a podobné blbosti.

Huba Buba ( 15. ledna 2024 09:05 )

Moje dcera má úplně stejnou vadu. Je jí 14 a žije úplně normálně. Ta operace, o které se mluví, je čistě kosmetická, tzn. se sluchem chlapečkovi stejně nepomůže. Až bude moje dcera chtít operaci, půjde na ni buď na Vinohrady nebo do Brna, pokud bude chtít ouško z toho porézního materiálu. Rozhodně nebudeme nikde žebrat o peníze na kosmetický zákrok, který u nás hradí pojišťovna!

Zobrazit celou diskusi