Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zástupce rodiny o tom, jak se daří Martínkovi: Lékaři se ho z Motola chystají propustit!

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
20. února 2024
15:21
Autor: Bára Holá - 
20. února 2024
14:30

Příběh malého Martínka, chlapce trpícího syndromem AADC, na jehož léčbu a nákladnou operaci v zahraničí se vybralo přes neuvěřitelných 150 milionů, obletěl celé Česko. Chlapec ve Francii podstoupil náročnou několika hodinovou operaci a to díky vám. Po úspěšné léčbě je zpátky v Česku. Jak se Martínkovi daří dnes? Co bude dál a jaké jsou naděje a vyhlídky na uzdravení? Nejen na tyto otázky se v Epicentru Blesk Zpráv ptala Bára Holá  advokáta a zmocněnce rodiny Zatloukalových, Zdeňka Joukla.

„Měl v motolské nemocnici zůstat tři dny, předpokládá se, že by už zítra měl jít do domácího ošetřování,“ potvrdil informaci Blesk Zpráv Zdeněk Joukl. Martínek byl do pražského Motola převezen po čtyřech týdnech ve Francii, kde absolvoval náročnou operaci.

„Ještě před zákrokem měl horečky, opravdu jsme se všichni modlili, aby to dobře dopadlo. A zákrok trval zhruba 10 hodin,“ popsal perné chvilky rodiny Zatloukalových. „Ráno probíhalo CT vyšetření, potom samotná operace, kdy mu byly do mozku vpraveny čtyři injekce,“ pak následovalo podle Joukla další CT vyšetření, které zkontrolovalo, že nedošlo k žádnému krvácení. „Všechno proběhlo velice detailně, pečlivě. A i rodiče ocenili přístup francouzské nemocnice v Montpellier, jak pečlivě a důkladně se tomu věnovala,“ popsal zmocněnec rodiny.

Po operaci neproběhla žádná komplikace, a proto byl Martínek z francouzské nemocnice propuštěn dříve: „Zhruba po týdnu šel do domácího ošetřování a rodina ještě zůstala nedaleko od nemocnice, kdyby se objevila nějaká komplikace. Poté se rozhodlo, že už nic nebrání návratu do České republiky. Rodina tam byla čtyři týdny, tak neměli důvod v té Francii zůstávat o moc déle, byť se tam měli dobře.“

Čeští lékaři byli u náročného zákroku přítomni. „Zvažuje se, že by tedy i Fakultní nemocnice v Motole, pokud mám správné informace, tyto zákroky mohla v budoucnu provádět. Takže se tam byli podívat, aby byli informováni.“  V Motole pak Martínka čekalo příjezdové vyšetření a po propuštění, ke kterému by mělo dojít ve středu, musí zůstat ještě zhruba čtyři týdny v klidovém režimu. Pak už může začít s učením a s rekonvalescencí.

Překvapení lékařů

„Dnes se mu daří výborně. Před chvilkou jsem mluvil s tatínkem,“ uvedl ve studiu Epicentra. Situace se podle jeho slov zlepšuje každý den: „Včera a dnes tam byla paní docentka Jana Haberlová a i ona sama byla pozitivně překvapena tím, jak se jeho stav v podstatě progresivně viditelně zlepšuje.“

Video  Zdeněk Joukl o propuštění Martínka  - Bára Holá
Video se připravuje ...

 

XYZ3 ( 20. února 2024 20:18 )

Hovado...a je mi jedno, když mě dáte ban

Monica De Giorgi ( 20. února 2024 19:35 )

Umíte číst? Tak si to přečtěte ještě jednou

Monica De Giorgi ( 20. února 2024 19:34 )

Jak může být někdo tak zlý? Karma je zdarma na to nezapomeňte!!!

oltec ( 20. února 2024 18:05 )

jste jen obyčejný zmetek jak mužete psat že se napakovali

padrino ( 20. února 2024 16:41 )

Ještě před zákrokem měl horečky?Aha 😕

Takže se z peněz na léčbu "napakovali" všichni.Rodiče zřejmě včetně babič­ky,práv­ník,lé­kaři,­možná i fotograf a kdo ví,kdo ještě.A samozřejmě soukromým letadlem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa