Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Martínek (2), na nějž Česko vybralo přes 150 milionů, se zotavuje bez komplikací: Po operaci mozku ani jizva

Autor: Pavel Ryšlink - 
8. února 2024
05:00

Ani jizvička. Martínkovi (2) z Olomoucka se týden po náročné operaci mozku ve Francii podle tatínka Tomáše Zatloukala daří dobře. Neobjevily se u něj žádné komplikace.

„Martínkovi se daří dobře a nám všem se teď, když už je po zákroku, lépe dýchá. Víme, že má v sobě lék a že už bude jenom líp,“ řekl včera Blesku Zatloukal. Během 10hodinové operace, kterou nehradí zdravotní pojišťovna a na niž Češi vybrali přes 150 milionů, vpravili lékaři do chlapcova mozku speciální lék. Ten nejprve ničí defektní genetické informace v buňkách a poté do nich vkládá opravenou část DNA. „Vše dosud probíhalo a probíhá hladce,“ prozradil tatínek.

Chirurgický zákrok nezanechal na chlapcově hlavičce žádné stopy. „Na Martínkovi není vidět, že by byl po operaci mozku. Dokonce ani jizva není vidět,“ pochválil Zatloukal citlivou práci francouzských neurochirurgů. Ti kloučkovi nejprve nasadili na hlavičku speciální fixační postroj, aby ji udrželi v potřebném postavení a ani o milimetr se nehnula. Pak mu v linii vlásků nařízli kůži a na čtyřech místech vyvrtali do lebky otvory, jimiž s naprostou přesností a pod kontrolou magnetické rezonance zavedli do mozku čtyři jehly, kterými pomalu lék dávkovali.

Víte, že...

Operace a léčba ve Francii vyjde na cca 100 milionů. Nevyužité peníze chtějí rodiče spolu s dobročinnou platformou Donio rozdělit mezi další potřebné.

Za týden domů

„Pokud vše půjde tak jako dosud, chtěli bychom se koncem příštího týdne vrátit z Francie domů,“ nastínil Martínkův otec. Přímo do svého pokojíčku zatím však mrňousek nepojede. Nejprve ho čeká krátký, asi třídenní pozorovací pobyt v pražské motolské nemocnici. Následovat bude šestitýdenní klidový režim. Pak by měly být vidět první výsledky operace a rodiče budou moci se synem začít rehabilitovat.

AADC syndrom

Martínek trpí tzv. AADC syndromem. Jde o velmi vzácné genetické onemocnění (cca 120 potvrzených případů na světě), které ovlivňuje metabolismus neurotransmiterů v mozku. Chlapec bez pomoci ostatních neudrží ani vzpřímenou hlavičku. Často zničehonic zvrací, nadměrně se potí, trpí svalovými křečemi podobnými epileptickým záchvatům a má výrazně oslabený polykací reflex. Dosavadní léčba pouze mírnila příznaky, ale nemoc jako takovou neléčila.

MADONNA ( 8. února 2024 15:27 )

Zlatíčko, konečně to máš za sebou ❣️Přeji Ti, abys byl zdravý, veselý a bez bolestí, těch už jsi musel vytrpět dost, si myslím.😪Sledovala jsem a pořád sleduji tvůj krutý příběh, ale teď už doufám se šťastným koncem.Chtěla bych poděkovat Doniu a všem lidem, kteří ti také poslali penízky, které jsi moc potřeboval, aby jsi se uzdravil,andílku ❣️

Uživatel_5576245 ( 8. února 2024 11:08 )

verka1 ( 8. února 2024 07:51 )

Martínek už hodně v životě zkusil a budu ráda za uzdravení ❤️❤️
Je to velký bojovník.

verka1 ( 8. února 2024 07:49 )

😁👍 kolik pak podkova na hlavu stála? Víc jak 100 milionů nebo 1000 Kč?

Zobrazit celou diskusi