Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Otčím odporně znásilňoval dívku a dostal podmínku: Pro Aničku se vybralo skoro 5 milionů za pár dní

Autor: jel - 
23. ledna 2024
05:00

Případ, který poslední dny hýbe celým Českem. Lesní dělník z Vyškovska Pavel V. téměř dva roky znásilňoval nevlastní dceru. Klidně i pětkrát týdně. Od soudu ale vyvázl jenom s podmínkou. Anička se po vynesení rozsudku pokusila o sebevraždu a má psychické obtíže. Na potřebnou terapeutickou péči pro dívku i na nový start do života, především na bydlení, vznikla sbírka. V té se během několika dnů vybralo více něž 4,8 milionu.

Anička si prošla za dva roky neuvěřitelným peklem. „Začalo to v roce 2020. Znásilnění. Už na začátku si pořizoval fotky a pak i video, kde byla vidět soulož. A vydíral mě, že pokud s ním nebudu spát, všechno zveřejní. Ty jeho praktiky jsem podstupovala i třikrát denně,“ vylíčila traumatické zážitky dívka. V době, kdy k hrůzám docházelo, byla navíc nezletilá.

Přestože ji Pavel V. roky zneužíval, tak mu Okresní soud v Brně místo tříletého trestu udělil jen podmínku. Soud argumentoval mimo jiné tím, že podle soudního znalce naštěstí traumatická událost neměla na dívčinu psychiku zásadní vliv. Anička se přitom po vynesení rozsudku předávkovala léky.

Téměř 5 milionů

O případ se také zajímá ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Aničku podpořila řada celebrit, které jsou rozhodnutím soudu znechucené stejně jako mnoho dalších Čechů.

Pro Aničku nakonec na platformě Donio vznikla sbírka, aby mohla začít znovu žít a aby si mohla dovolit potřebnou terapeutickou péči. Během několika málo dnů se pro dívku vybralo více než 4,8 milionu a lidé poslali také mnoho podpůrných vzkazů. 

„Žádné peníze Aničce nevrátí 2 roky utrpení ani pocit nespravedlnosti. Ale podpora, jež se jí v posledních dnech dostala, je pro ni velkou vzpruhou,“ popsala iniciativa Pod svícnem, která dívce pomáhá a je s ní v kontaktu. Ta také doplnila, že sbírka bude předčasně ukončena, protože částka, která se za několik málo dnů vybrala, je pro Aničku na nový život dostatečná.

„Částka především pomůže vyřešit neúnosnou situaci v rámci bydlení. Celou částku nedostane na účet. Vše se řeší oproti fakturaci. Ale shodli jsme se, že částka je dostatečná na nový začátek a postavení se na vlastní nohy,“ doplnila iniciativa.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání