„Auta i chodci jsou v ní rovni, mají stejná práva a musejí se navzájem respektovat,“ řekl radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS). Nikdo podle něj nesmí jet v zóně více než 20 km/h.

Vyhlášením sdílené zóny reaguje Brno na vyhlášku krajského úřadu, která zakázala u nádraží pouhé tři čtvrtě roku fungující pěší zónu. Prý se až příliš hromadila auta pod přilehlým železničním mostem.

Revoluční dopravní mix město spustilo před hlavním nádražím, kudy denně procházejí vyšší desítky tisíc lidí. Potkávají se tam s auty i vozy MHD. 

„Při té záplavě dopravy v Brně je to rozumné řešení. I tak se budu kolem sebe dál rozhlížet, značka neznačka," svěřil se jeden z procházejících Brňanů v okmžiku, kdy technici montovali značku pro sdílenou zónu.  

Zákaz vlevo

Kvůli zákazu odbočení vlevo, které bude zavedeno ve směru od Nových sadů na Koliště a z Koliště na Benešovu ulici, se na komunikaci při Nádražní ulici dostanou pouze rezidenti a auta strážníků, policie a dopravní obsluha.

Zásobování místních podniků bude možné jen ráno a na 30 minut. Počet aut před nádražím se tak prý podle úředníků nezvýší.

Přednost má jen tramvaj

Podle brněnských radních se budou muset všichni navzájem respektovat. „Auta nejsou chodcům nadřazena. Přednost má pouze tramvaj. Chodci a cyklisté mohou využívat celou šířku komunikace, tedy vozovku i chodníky,“ řekl radní Kratochvíl.

Na režim budou dohlížet policisté, strážníci a dopravní kamery. Značky nechá magistrát osázet o víkendu.

Mumraj nebo vzájemný respekt?

Nový režim předpokládá, že lidé budou moci beztrestně přecházet po celé délce tramvajových ostrůvků na chodník a z něj naopak na nástupiště MHD.

„Jezdí tudy auty hlavně místní, ti jsou zvyklí. Ostatně i chodci se zde léta míchali s auty. Mohlo by to fungovat, pokud se někdo nezblázní a nezačne si honit své ego,“ řekl pro Blesk.cz jeden z šoférů MHD.

VIDEO: Ředitel DP Brno Miloš Havránek o výstavbě nové tramvajové smyčky u vozovny v Pisárkách.

Video
Video se připravuje ...

Ředitel DP Brno Miloš Havránek o výstavbě nové tramvajové smyčky u vozovny v Pisárkách. Jiří Nováček

Fotogalerie
13 fotografií