Měli spolu hodně dialogů a společných scén, mezi záběry ale na svěřování nebyl čas. „Jasně že jsem přemýšlel o tom, jaké to pro něho musí být, když hraje o něčem, co na vlastní kůži prožil, ale neptal jsem se ho na to. Bránila mi v tom nějaká přirozená bariéra,“ prozradil seriálový Filip, kterému Bartoška coby chronický pacient v seriálu radil, na co si má dávat v určitých fázích hospitalizace pozor. „Spíš než o nemoci jsme si povídali o životě, o herectví,“ dodal absolvent Pražské konzervatoře.

To, že roli Bartoška vzal, je hlavně zadostiučinění pro režisérku Terezu Kopáčovou. Herec už si před časem povzdechl, že mu filmaři nabízejí hlavně role tatínků nebo dědečků hlavních hrdinů. A většinou je taky raději odmítal. V případě Smyslu pro tumor ale udělal výjimku... „Ta role mi přišla mimořádně zajímavá. A hlavně to nebyl jenom dvoudenní natáčecí maraton. Tereza Kopáčová mi nabídla krásnou velkou roli,“ vysvětlil před časem prezident karlovarského festivalu, kterému maskéři kvůli roli denně dokonale oholili hlavu.

Jak diváci mohli vidět ve 3. díle, odvysílaním v neděli, v pruhovaném pyžamu a bez vlasů opravdu vypadal jako někdo, kdo je vážně nemocný. Rakovina se mu nicméně měla vrátit až po natáčení. O své léčbě, kterou momentálně podstupuje, tak sdílný jako jeho seriálová postava není.

Spíš se tak trochu uzavřel před světem a soustředí se hlavně na sebe. Pravděpodobně mu taky není nejlépe. Ostatně o tom, jak tělo reaguje na chemoterapii, se točil celý díl Smyslu pro tumor, který můžete sledovat každou neděli od 20.10 hod. v České televizi.

Seriál: Jak přijít na jiné myšlenky?

Filipovo tělo vyčerpává léčba, což mu komplikuje opatrné sbližování s Hanou (Alžběta Malá). Oběma dochází, že za vzájemnými provokacemi se skrývá sympatie.

Mirek (Pavel Řezníček) a Jarka (Tereza Brodská) zkoušejí začít znovu, ale každý sám. Zatímco Mirek čelí nástrahám mužské emancipace, Jarka se seznamuje s přitažlivým fotografem Davidem (Petr Vaněk).

Skutečnost: Včasné odhalení

Jak už jsme informoval, lékaři naštěstí Bartoškův tumor zachytili včas na jedné pravidelné kontrole, a navíc by měl být tzv. zapouzdřený, takže se dá dle lékařů mnohem lépe odstranit.

Podstupovat by měl aktuálně i chemoterapie. Při prvním ataku rakoviny v roce 2014 Bartoška natáčel Teorii tygra, což je jeden z mála filmů, ve kterém hraje a viděl ho.

„Volala mi tehdy Eliška Balzerová i Táňa Dyková a přemlouvaly mě, že to musím vidět, protože je to výborný film. Tak jsem je poslechl a šel na premiéru. Měl jsem za tu roli nakonec i nominaci na Českého lva. Byla to ale velká výjimka, jinak se na sebe opravdu nedívám,“ tvrdí Barťák, kterému všichni přejí, aby obávanou hydru porazil.

Video
Video se připravuje ...

Seroš X: Smysl pro tumor Reflex.cz

Fotogalerie
70 fotografií