Televizní vysílání Nova spustila v pátek 4. února 1994 v pět hodin ráno, oficiální vysílání ale začalo až v sedm hodin večer živým přenosem z Národního muzea. O půl osmé se poprvé vysílaly Televizní noviny, moderované Stanislavou Wanatowiczovou Bartošovou (76) a Zbyňkem Merunkou (73). Následovaly Sportovní noviny a Počasí. 

Prvním odvysílaným filmem na TV Nova byla Obecná škola, následovali Krotitelé duchů. A Nova měla úspěch. Už v dubnu 1994 měla stejnou sledovanost jako ČT1 a zanedlouho se stala na dlouhé roky nejsledovanější českou televizí. Její hlavní zpravodajská relace si třeba tento primát drží dodnes.

Malá velká žena

V takový úspěch se v prvních chvílích nikdo ani neodvážil doufat. „Národní muzeum bylo našlapáno lidma, a protože nejsem tak vysoká, pomáhala jsem si tehdejším výdobytkem techniky – Celou dobu jsem držela v ruce malinkatou přenosnou televizi, na tehdejší dobu úplně něco nevídaného! A na ní jsem sledovala, co se děje pár desítek metrů přede mnou,“ vzpomíná Libuše Šmuclerová, která původně působila v nové televizi jako dramaturgyně pořadu Na vlastní oči, ale následně se vypracovala až na post ředitelky programu.

Právě podle této ženy nebylo vůbec jasné, že se nová televize v Česku tak uchytí. „Vlastně to celé bylo vnímáno spíš jako riskantní, téměř jistě k neúspěchu odsouzený podnik,“ zdůrazňuje.

Novátorství Novy

Skoro všechno se totiž na Nově dělalo jinak, než bylo do té doby zvykem. „Vyjmenovat, co bylo nové, vydá na encyklopedii,“ říká Libuše Šmuclerová. „Do té doby nebylo myslitelné, že by reportér chodil do obrazu, nedělaly se stand-upy. I v publicistice najednou reportéři byli na obraze. Shromažďovala se data z peoplemetrů. Změnilo se také programování televize, práce s hvězdami, s emocemi, komunikace s divákem...,“ vypočítává Šmuclerová.

A vedle novátorského přístupu sehrál výraznou roli i lidský faktor: „Všem nám šlo o věc. A díky tomu sledovanost trhala rekordy!“

Strmá kariéra Libuše Šmuclerové

V listopadu 1993 přešla z České televize do nově vznikající TV Nova na pozici dramaturgyně prvního investigativního pořadu v postsocialistické České republice, nazvaného Na vlastní oči, následně postoupila na místo šéfredaktorky redakce publicistiky, od roku 1996 se stala ředitelkou programu a v letech 1999–2004 působila coby programová ředitelka a výkonná ředitelka TV Nova. V tomto období byla televize Nova naprostou jedničkou a její podíl na veškeré sledovanosti v ČR byl 45–72 %.

Ředitel Železný dostal Zazu a psa Nováka

Duchovním otcem celé Novy je bezesporu Vladimír Železný (78), jenž se oslav jejích třicátin osobně zúčastnil. A ve studiu Snídaně s Novou rád přijal plyšové symboly »jeho« éry – psa Nováka a zajíce Zazu (Zaza = Zase zajíc!). „Víte, že doma žádného psa ani zajíce nemám?!“ byl rád za dárek.

Video
Video se připravuje ...

Skandál i rekord na Grammy. Lucii opouští Koller!A počasí přináší nebezpečí Bára Horáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
38 fotografií