Na africkou misi se vydali Ondřej Šimetka, přednosta gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava, jeho kolega, přednosta chirurgie Lubomír Martínek a děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislav Maďar.

Beninští lékaři z města Akpro-Missérété u metropole Porto Novo českou delegaci netrpělivě vyhlíželi. „Měsíce před naším příletem vybírali pacienty, kterým se má dostat naší specializované pomoci,“ uvedl Rastislav Maďar.

Ostrý start

Porodník Ondřej Šimetka od prvního dne příliš nečekal, ale… „Víc jsem se mýlit nemohl. Nemocnici jsme opustili až po 12 hodinách. Tedy kromě chirurga, docent Martínek dokončoval pátou, poslední operaci,“ popsal ostrý start do „služby“.

Hned první den Šimetka řešil třeba miminko, které šlo na svět koncem pánevním či ženu z ulice, která vypadala jako v 9. měsíci těhotenství. Problém byl, že měla dva roky vodu v břiše a bude nutná operace.

Podmínky? Pro našince šokující

Prostory beninského špitálu by leckoho v Česku šokovaly. Třeba skromný operační sál nebo také porodní sál tvořilo jedno lehátko, koše na užitý materiál, váha a novorozenecký oživovací stolek.

„Jde o malou nemocnici s chirurgií, gynekologicko-porodnickým oddělením, dětským lékařem, všeobecným lékařem a lékárnou. Restaurace a kuchyň jsou dole na dvoře, sklad instrumentů je stísněný, sušení roušek venku na šňůře,“ popsal docent Šimetka.

Jde se na vúdú

Benin je zemí, kde mnoho lidí uctívá lidová náboženství, praktikující rituály voodoo v různých podobách.

„Ve městě Ouidah se konal obrovský voodoo festival, který přitahuje tisíce lidí, nejen z Beninu, ale z celého světa. Tam jsme nemohli chybět,“ usmál se Ondřej Šimetka s tím, že rituály provozuje asi 12% ze 13 milionů obyvatel země.

Šedesátkrát méně doktorů

Proč se lékaři vydali právě do Beninu? Může za to spolupráce s neziskovou organizací Benin Santé. Navíc akční prezident jedné z nejchudších zemí Afriky nehází zahraniční pomoci klacky pod nohy. „Aktuálně je Benin na dobré cestě,“ shodli se Češi.

Hlavním důvodem jsou ale zdravotní statistiky. „Kojenecká i mateřská úmrtnost jsou 20krát vyšší než v Česku. Počet lékařů na tisíc obyvatel je 60krát nižší než v Česku. I proto je tu průměrná očekávaná délka života jen těsně nad 60 let. Věříme, že naše snaha a spolupráce přinese viditelné výsledky,“ uzavřel docent Rastislav Maďar.

VIDEO: Lékaři ve FN Ostrava přišili při osmihodinové operaci amputovaný prst malému chlapci (6). 

Video
Video se připravuje ...

Lékaři ve FN Ostrava přišili při osmihodinové operaci amputovaný prst malému chlapci (6). FN Ostrava

Fotogalerie
15 fotografií