Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pro Martínka (2) Češi vybrali 150 milionů: Odletěl na léčbu do Francie!

Autor: ČTK - 
21. ledna 2024
12:35

Chlapec se vzácnou genetickou poruchou, na jehož léčbu lidé darovali přes 150 milionů korun, v neděli dopoledne odletěl z brněnského letiště na léčbu do Francie. Trpí těžkou formou syndromu AADC, léčba vzhledem k vzácnosti výskytu onemocnění není hrazena ze zdravotního pojištění a žádost o uhrazení zdravotní pojišťovna zamítla. V tiskové zprávě o odletu informoval otec dítěte.

„Po příletu do Francie nás čeká ihned přesun do nemocnice, kde proběhne předoperační vyšetření a veškeré další potřebné procedury. Po zákroku na přelomu ledna a února, kterého se budou účastnit i lékaři z Česka, zůstane Martínek ještě přibližně na dva týdny v nemocnici na pozorování. Pak bude následovat návrat do České republiky,“ popsal otec.

Dvouletý chlapec trpí těžkou formou syndromu AADC, který ovlivňuje metabolismus neurotransmiterů v mozku. Jde o velmi vzácné genetické onemocnění se zhruba 120 potvrzenými případy na světě. Dosavadní léčba pouze mírnila některé příznaky nemoci, ale nemoc jako takovou neléčila. Chlapec bez pomoci ostatních neudrží ani vzpřímenou hlavičku. Často z ničeho nic zvrací, nadměrně se potí, trpí svalovými křečemi podobnými epileptickým záchvatům a má také výrazně oslabený polykací reflex. To způsobuje, že mu část stravy končí v plicích.

Naději proto Martínkovi rodiče vidí v genové terapii, po které by mohla většina aktuálních obtíží naprosto vymizet. Léčba medikamentem Upstaza ale není vzhledem k vzácnosti výskytu onemocnění hrazena ze zdravotního pojištění a žádost o uhrazení léčby zdravotní pojišťovna zamítla. Náklady na léčbu činí zhruba 4,2 milionu eur, v přepočtu kolem 100 milionů korun. Lidé se na genovou terapii skládali ve sbírce na dárcovském serveru Donio, přispělo do ní více než 307.000 lidí.

„Věříme, že vše dobře dopadne a Martínek bude žít krásný život díky vám, lidem s dobrým srdcem, kteří jste v něj uvěřili a přispěli více než 150 milionů Kč. Jen díky vaší lásce, štědrosti a pomoci tu teď můžeme psát tyto řádky a cítit v srdci místo zoufalství a beznaděje jen lásku, pokoru a hlubokou vděčnost,“ uvedl otec.

Podle něj jedinou kaňkou je přístup České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP), která se i na podruhé i přes dodané lékařské zprávy a posudky staví k léčbě negativně a revizní lékaři rozhodli od „stolu“ o zamítnutí úhrady. Server TN.cz uvedl, že ČPZP se k aktuální žádosti odmítla vyjádřit, protože správní řízení neskončilo. „Nová žádost je aktuálně posuzována ve správním řízení, které je neveřejné. S ohledem na tuto skutečnost a ochranu osobních údajů našich pojištěnců bohužel nemůžeme věc blíže komentovat,“ uvedla pro server mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová.

Největší podobné sbírky se v poslední době v Česku konaly na léčbu dětí trpících spinální svalovou atrofií, ve kterých se opakovaně sešly desítky milionů korun. Asi nejznámější veřejnou sbírkou určenou na léčbu vážných nemocí bylo Konto Míša, díky kterému se na začátku 90. let vybralo 100 milionů korun na pořízení Leksellova gama nože.

Dominika Beňo ( 22. ledna 2024 17:46 )

Ten sukromny let stoji cca 150-200tisic, to je pri 100milionovej lecbe prd… nemohol letel raynerom na prestup paneboze… kolko ste prispel vy ze to takto resite?

padrino ( 22. ledna 2024 04:23 )

Peníze z přebytku budou svěřeny dalším nemocným dětem?..........Jen jestli něco zbude, když se letělo soukromým tryskáčem, ale třeba ho zaplatila Leitgeb když dostala ten metál. 😂 Hlavně před odletem pozvat média. 🙄

nemocna ( 21. ledna 2024 18:21 )

Samostatně letět letadlem museli, jelikož by se jinak mohl Martinek mezi lidmi čímkoliv nakazit a nemohl by podstoupit léčbu, to si na svědomí nikdo za tolika milionů nemůže riskovat, má špatnou imunitu a na provedení léčby nesmí mít ani rýmu, tak HODNĚ ŠTĚSTÍ MARTINKU AT TI TAM TA LÉČBA POMŮŽE A BUDEŠ MÍT LEPŠÍ ŽIVOT

Uživatel_5699768 ( 21. ledna 2024 18:01 )

Martínku ❤️‍, moc a moc Ti přeju, ať se léčba podaří. ❤️‍

macikv ( 21. ledna 2024 15:24 )

Přeju mu ať se klučík vrátí v pořádku.Jrn nechápu,že pojišťovna to nehradí,ale českým lékařům tam proplati cestu a to nevadí jo a na léčbu to nemaji

Zobrazit celou diskusi