Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vzácný syndrom roky komplikoval Sárince (6) ze Slovenska život: Pomohli jí lékaři v Praze

Autor: štt - 
18. ledna 2024
15:23

Šetiletá Sárinka z Viťaze u Prešova měla ihned po narození zdravotní problémy. Slovenští lékaři si dlouho s vrozenou vadou nevěděli rady. Až po pěti letech dítěti diagnostikovali tak zvaný Ehlers-Danosův syndrom, který byl zatím určen jen u pěti slovenských pacientů. Holčička se roky trápila a náročnou operaci na Slovensku nechtěli provést. Nakonec pomohli lékaři v Praze.

Přestože se celé těhotenství obešlo bez komplikací, miminko mělo po narození problémy. „Její nožička byla křivá, měla břišní kýlu a při dýchání vydávala zvláštní pískot,“ popsala dvaatřicetiletá matka Patrície pro Plus jeden deň. Lékaři ji však ubezpečili, že se vše srovná a její holčička bude zdravá.

Tělíčko se však nezahojilo a navíc se vyskytly další komplikace. Vedle svalových problémů se Sárince začal propadat hrudník. „Stále se jí zakláněla hlava, jak hledala lepší polohu pro dýchání,“ doplnila maminka.

Roky rodina navštěvovala velké množství lékařů a holčička trpěla bolestmi, nikdo jí ale nedokázal pomoci. Až po pěti letech jeden z žilinských odborníků sdělil, že by se mohlo jednat o Ehlers-Danosův syndrom.

Patrícia se ihned obrátila pro pomoc na ministerstvo zdravotnictví, kde jí doporučili kliniku v Rakousku. Cena za náročnou operaci byla ale v přepočtu více než dvanáct milionů korun. Matka věděla, že takové peníze nikde nesežene a začala propadat panice.

Naštěstí se Sára dostala na vyšetření do Brna. Tam se lékaři podivovali nad tím, že na Slovensku nechtějí dívence udělat potřebnou operaci. Tu nakonec provedli odborníci v Praze. „Když mi sdělili, že operaci provedou, myslela jsem, že se mi to jen zdá,“ řekla Patrície, která je nyní vděčná českým lékařům a je přesvědčena, že její dcera bude schopná vést důstojný a bezbolestný život.

Video  Vaneska se v olomoucké nemocnici narodila jako vůbec nejmenší miminko. Vážila 395 gramů.  - FN Olomouc
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi