Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tereza si sbalila kufry a přestěhovala se do Itálie: Chce tam postavit útulek!

Autor: rc - 
21. ledna 2024
05:00

Itálii milovala dlouhá léta a nakonec se tam rozhodla usadit natrvalo. Češka Tereza dlouho přemýšlela o tom, že si sbalí kufry a odstěhuje se. Ovšem vždycky od svého rozhodnutí upustila. V době pandemie covidu-19 svůj sen nakonec uskutečnila. Během pár dnů se jí podařilo stěhování naplánovat a z Česka odjet. Na jihu Itálie žije už víc než rok a o svých zážitcích vypráví na sociální síti Instagram, kde má velkou základnu fanoušků. Navíc se tam rozhodla pomáhat toulavým psům a kočkám, pro něž chystá postavit útulek!

Mnoho lidí sní o tom, že se přestěhuje do zahraniční a začne tam nový život. Ovšem jen málokomu se to podaří. Češka Tereza, kterou fanoušci na instagramu znají spíše jako „Zlomatku v Itálii“, patří mezi ty šťastnější, kteří si svůj sen splnili. Jak uvedla pro Blesk, Itálii milovala odjakživa. Na jih Evropy jezdila dlouhá léta a Kalábrii si zamilovala natolik, že se jí nikdy z dovolené nechtělo vracet do rodné země. V době pandemie covidu-19 jí Kalábrie chyběla natolik, že začala přemýšlet, jak se tam přestěhovat natrvalo.

Stěhování na jih Itálie

„O stěhování jsem přemýšlela minimálně rok, ale pořád jsem v hlavě hledala důvody, proč to nejde, až jsem se jednoho dne rozhodla tento přístup změnit a během pár dnů se mi podařilo stěhování naplánovat a zařídit,“ vypráví Tereza. Kalábrie je podle ní nádherný kus Evropy, který stojí za návštěvu. „Lidé jsou tu neuvěřitelně milí a ochotní, je tady zajímavá příroda,“ říká s tím, že jen pár kilometrů za domem má národní park a naopak pár metrů před domem nádhernou pláž, kde se líhnou karety.

„Další velkou výhodou je i subtropické klima, není tady klasická zima jako v Čechách, takže i v lednu můžete pít kafe na zahrádce a slunit se,“ říká. Ovšem právě počasí bylo pro ni ze začátku největší zkouškou. „Přestěhovali jsme se na konci srpna, kdy tady denně teploty atakovaly 40 stupňů ve stínu a ani v noci to nebylo o moc lepší. Celý první měsíc moje tělo bojovalo o přežití,“ uvedla Tereza, která v Itálii žije už zhruba rok a půl. Ani děti, jimž je sedm a osm let, si na nový život nestěžují. Jako všechny děti milují koupání v moři a navíc se jim líbí, že si mohou hrát celoročně venku.

Levné bydlení i potraviny

Sehnat bydlení prý nebylo vůbec těžké. Nicméně kontaktovat majitele nemovitostí je nutné v italštině. Není to prý tím, že by Italové, a to ani starší ročníky, neměli znalost angličtiny, nicméně používat ji nechtějí. „Byty a domy jsou tady přizpůsobené klimatickým podmínkám. Nikde se například nesetkáte, že by v domech byly koberce-všude jen dlažba, ale to bude nejspíš i tím, že většina Italů se doma nepřezouvá, stejně jako například v Americe,“ uvádí s tím, že v bytech a domech jsou klimatizace samozřejmostí.

Nikdy se prý navíc nesetkala s tím, že by místní nechtěli prodat či pronajmout nemovitosti cizincům. „Náklady na život jsou tady rozhodně menší než ve střední Evropě, například za byt na předměstí velkého města 2+1 zaplatíte nájem maximálně 300 eur (v přepočtu 7430 Kč, pozn. red.),“  uvádí  a dodává, že i potraviny jsou v Kalábrii levnější než v Česku a navíc i kvalitnější. Jediné, za co si na jihu Itálie připlatí, je benzín.

Útulek pro toulavé psy a kočky

V Kalábrii se rozhodla rozjet útulek pro toulavé kočky a psy. Od prvního dne, kdy na jih Itálie přijeli, potkávali na ulicích opuštěné kočičky a psy. Jelikož je Tereza milovnice zvířat, začala je okamžitě krmit a došlo jí, že to nestačí. „Když denně vidíte na silnicích jednu mrtvou kočku za druhou, když jedete z nákupu a vidíte na krajnici sražené velké psy, nenechá vás to chladnými. Tu situaci je třeba změnit, proto jsem se rozhodla, že musíme postavit útulek, kterých je v celé Kalábrii žalostně málo. Ale nechceme v nich hromadit zvířata, chceme je primárně kastrovat a rozšiřovat mezi místními povědomí o kastraci zvířat a s tím jim i pomoci,“ vysvětlila svůj záměr.

Ačkoliv život na jihu Itálie miluje, právě situace psů a koček je jedinou věcí, co se jí na Kalábrii nelíbí. „Nechali tady problém s toulavými zvířaty narůst do tak obřích rozměrů, že bude trvat dlouhé roky, než bude vidět změna k lepšímu. Ale já jsem si jistá, že se nám to nakonec podaří,“ říká.

Nicméně nejtěžší na rozjetí takového projektu jsou finance. Rozhodla se proto založit veřejnou sbírku na fundraisingové stránce, kam mohou lidé přispět libovolnými částkami. Tereza dokonce v jednom ze svých videí uvedla, že toho, kdo pošle největší částku, pozve na kávu. „Když to bude raketa, tak to kafe i zaplatím,“ zavtipkovala u videa, kde zachycuje situaci opuštěných psů a koček.

Elvíra Novotná ( 21. ledna 2024 12:51 )

Držíme Vám palce a děkujeme za zvířátku 👏

verka1 ( 21. ledna 2024 09:59 )

Tereza má dobré ❤️
Toulavá zvířata potřebují pomoc, děkujeme 👍

Co dělá pro zvířata EU?
Zvířata mají také svá práva!
Co řeší kill útulky v Rumunsku a jiných zemí??

Markéta Kubisková ( 21. ledna 2024 08:57 )

Dobrý den, bylo by fajn zamyslet se nad sebou, než někoho veřejně obviníte. Jak jistě víte, veřejně někoho urážet nebo dokonce o něm šířit lži, s sebou nese vždy riziko patřičného postihu. A ne, nejste tady anonymní. Takže uvidíme, co teď uděláme s tím vaším obviněním…

Ája Novak ( 21. ledna 2024 08:45 )

Přeji hodně úspěchů, tohle má smysl😊

Zobrazit celou diskusi