Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nina (9) trpí vzácnou formou leukémie: Hledá dárce kostní dřeně

Autor: rc - 
21. ledna 2024
05:00

Už víc než čtvrt roku je v pražské nemocnici v Motole hospitalizovaná devítiletá Nina. Holčičce z Hradce Králové před čtyřmi měsíci diagnostikovali akutní myeloidní leukémii, jež je u dětí velice vzácná a obtížněji léčitelná. Tento typ rakoviny obvykle postihuje dospělé ve věku kolem šedesáti let. Nina, která z nemocnice nebyla propuštěná ani na Vánoce, aby nejkrásnější svátky v roce oslavila se svou rodinou, má za sebou již několik neúspěšných chemoterapií. Hledá proto vhodného dárce kostní dřeně. Ačkoliv je v registrech po celém světě přes 40 milionů lidí, ideálního dárce se stále nepodařilo najít.

Rodačka z Hradce Králové byla zdravá holčička, kterou nic netrápilo. Před pár měsíci ale zničehonic začala pociťovat únavu. Rodiče to nejdříve přisuzovali změně režimu. Nině končily prázdniny a vracela se zpět do školních lavic. Nicméně únava přetrvávala, a navíc se k ní přidaly opary.

Tatínek se proto Ninu rozhodl vzít k pediatrovi, který dívku poslal na vyšetření do nemocnice v Hradci Králové. Tam se rodiče dozvěděli zdrcující zprávu. Po několika vyšetřeních jí byla diagnostikována rakovina krve. „Ještě téhož dne v noci Ninušku převezli do Fakultní nemocnice v Motole, kde potvrdili akutní myeloidní leukémii (AML),“ stojí v úvodu sbírky na fundraisingové stránce Donio.cz s tím, že právě tento typ rakoviny je u dětí velice vzácný a obtížněji se léčí.

Čtyři měsíce v nemocnici

V motolské nemocnici v Praze je Nina hospitalizovaná už čtyři měsíce. „Ani na Vánoce ji bohužel nepustili domů, protože se pořád léčí z nějaké infekce, kterou doprovází vysoké teploty a její imunitní systém je kritický,“ uvedla pro Blesk dívčina teta. Holčička, která miluje plavání, tancování a ráda by se stala veterinářkou, má za sebou několik chemoterapií, lumbálních punkcí, odběrů kostní dřeně a zavedení katetru.

Léčba však doposud nebyla úspěšná. „Takže se nyní hledá vhodný dárce,“ uvedla teta. „Největší shodu s ní má aktuálně její teta (sestra jejího otce), ale ani ta není ideální, tak se hledá v registrech. Nyní by se do konce ledna měl dotestovat potenciální dárce z Německa a Itálie, ale ta shoda tam taky není úplně ideální, opravdu je to magie, najít ve světě své genetické dvojče,“ vysvětluje Ninina teta. Rodina se rozhodla spojit s Českým registrem dárců krvetvorných buněk v IKEM, který bere potenciální dárce až do věku čtyřiceti let.

Hledá se vhodný dárce!

„Hledá se dárce pro malou Ninu!“ stojí ve výzvě na sociálních sítích darujzivot.cz s tím, že na světě je v registru přes 40 milionů lidí, ovšem ani jeden z nich není ideálním dárcem pro malou Ninu. „Jste zdraví a je vám mezi 18 a 40 lety? Zapište se do registru. Třeba jste právě vy její genetické dvojče,“ stojí nadále ve výzvě o pomoc pro Ninu.

Kdo všechno může vstoupit do registru?

Jak uvedla pro Blesk.cz mluvčí Českého registru dárců krvetvorných buněk IKEM Barbora Brunclíková, do registru dárců „může každý zdravý člověk, který pravidelně neužívá jiné léky než antikoncepci, je mu mezi 18 a 41 lety (do 41. narozenin) a váží přes 50 kg. Lze se přihlásit v odběrových centrech i online. Odběrovou sadu zašleme domů.“ Seznam odběrových center je k dispozici na webové stránce darujzivot.cz spolu s dalšími cennými informacemi.

„Většina lidí se také mylně domnívá, že darování kostní dřeně bolí, musí být v narkóze a zapíchají Vám do kostí obrovské jehly, což vůbec není pravda. Dnes je možné darovat kostní dřeň pomocí separátoru ze žíly, podobně jako při odběru krve (respektive krevní plazmy),“ uvádí teta malé Niny. Brunclíková zároveň dodala zajímavost ohledně darování kostní dřeně: „Člověk, který daruje krvetvorné buňky, tak on změní krevní skupinu tomu příjemci, když má jinou krevní skupinu, a dokonce v souvislosti s léčbou a transplantací se některým lidem ve světě změnila i barva očí.“

alala ( 21. ledna 2024 12:30 )

Chudinka holčička, toto by se nemělo stávat. Přeji jí, aby brzy sehnali dárce a byla zdravá. Kolegyně kdysi navrhla, že všichni se půjdeme zaregistrovat, jenže pak zjistila, že odpovídá požadavkům jen ona. Kolega prodělal mononukleozu a my ostatní už překročili 40. Podmínky jsou přísné.

aquarie ( 21. ledna 2024 10:27 )

Optimální výsledky transplantací kostní dřeně jsou právě s dárci mladšími,“ vysvětluje Jana Navrátilová z Českého národního registru dárců dřeně.

Zdroj prvni nalezeny clanek v google na toto temau roku 2016: http­s://ww­w.iroz­hlas­.cz/cl­ovek­/star­si-zachranci-zivota-ikem-zvysil-vekovou-hranici-pro-darce-kostni-drene_­161119­0834_e­ra

aquarie ( 21. ledna 2024 10:27 )

Optimální výsledky transplantací kostní dřeně jsou právě s dárci mladšími,“ vysvětluje Jana Navrátilová z Českého národního registru dárců dřeně.

Zdroj prvni nalezeny clanek v google na toto temau roku 2016: http­s://ww­w.iroz­hlas­.cz/cl­ovek­/star­si-zachranci-zivota-ikem-zvysil-vekovou-hranici-pro-darce-kostni-drene_­161119­0834_e­ra

aquarie ( 21. ledna 2024 10:23 )

Chtela jsem napsat riziko pri bezne transfuzi a tady uz je pacient "ponicen krom vazne nemoci i chemoterapii".

aquarie ( 21. ledna 2024 09:40 )

Myslite si, ze pokud by to bylo pouzitelne reseni, ze by ho lekari nevyuzili? Mozna jste se nekde docetl v souvislosti s lecbou neplodnosti a darovanim pohlavnich bunek, ze s vekem se v tele objevuji mutace bunek, ktere zvysuji pravdepodobnost narozeni postizeneho ditete. Ale nebudu se, domnivam se, mylit, kdyz reknu, ze tyto mutace probihaji nejen v reprodukcnim systemu, ale ruzne v tele. U starsich lidi je take vyssi pravdepodobnost, ze jsou uz bositeli nejakych prednadorovych ci nadorovych zmen, ktere nemusi byt v te fazi zjistitelne. Lekari potrebuji tezce nemocnemu pavientovi prospet, ne mu jeste vic uskodit a nekde ta vekova hranice byt musi. Mozna by se dalo uvazovat v pripade takto vazne situace o prekroceni vekove hranice hledani mezi byvalymi potencialnimu darci (kdo vi, zda se to nedela,kteri jsou jen kratce vyrazeni a pokud by se nasla shoda, tak kozneho darce zevrubne otestovat, ale i tak je to riziko. Riziko je
i pri bezne transplantaci, protoze vse se otestovat neda nektere nemoce se projevi s prodlenim.

Zobrazit celou diskusi