Lucka byla podle přátel člověk, který nezkazil žádnou srandu, byla věčně usměvavá a plná energie. Nejvíce milovala čas strávený s rodinou. Dcerky Emička (7) a Adinka (2,5) teď ale zůstaly bez své milované mámy. Že je smrtelně nemocná přitom vůbec nevěděla!

„Lucka byla poslední dobou často nastydlá, unavená, to je vše. Měla typické příznaky chřipky. Pak to vypadalo na banální zánět močových cest, navštívila tedy svou lékařku, dostala léky. Druhý den na to už z ní ale odcházela krev společně s močí. Během tří hodin lékaři diagnostikovali akutní leukémii a okamžitě byla převezena do Prahy, kde se zahájila chemoterapie. Bojovat ale vydržela jen tři dny,“ popisuje okamžiky obrovského neštěstí rodinná známá Šárka Caklová a apeluje, aby lidé chodili na preventivní prohlídky.

Partner Michal zůstal v obrovském šoku a smutku a musí se vyrovnávat s nenahraditelnou ztrátou. „Tatínek se drží kvůli dětem, ale je to tak strašně těžké,“ přiznává paní Šárka.

Osud byl krutý

Pro utrápenou rodinu proto založila sbírku na dobročinné platformě Donio.  „Peníze holčičkám maminku nevrátí, ale pomůžou tatínkovi v jeho nové roli samoživitele snížit hypotéku na jejich vysněném bytě. Pomůžou s dalšími životními náklady spojenými s dětmi, jako jsou kroužky, koníčky a vzdělání. Cílem je dodat odvahu tatínkovi, překonat tyto těžké začátky, kdy k němu a holčičkám byl osud velice krutý,“ uzavírá prosbu paní Šárka.

Co je leukémie

Jde o zhoubné nádorové onemocnění krvetvorby. Vyznačuje se zmnožením bílých krvinek, které neplní svou normální funkci. Akutní formy mají rychlý průběh a nejsou-li léčeny, vedou rychle ke smrti pacienta.

Typické příznaky

U pacientů se můžeme setkat se ztrátou energie, rychlou únavností a bledostí. Dalším příznakem mohou být dlouhodobě přetrvávající či stále se vracející infekce, které jsou zapříčiněny nedostatkem normálně funkčních bílých krvinek. Nedostatek krevních destiček se pak často projeví krvácením z nosu či z dásní, nadměrnou tvorbou modřin bez předchozího úderu či tvorbou červených prokrvácených teček na kůži.

Běžné jsou mírné bolesti kostí a kloubů. Někdy je však pacient bez jakýchkoliv obtíží a nemoc je objevena náhodně při vyšetřování krevního obrazu z úplně jiného důvodu.

 

Video
Video se připravuje ...

Leukémie: nemoc, kterou trpěl i Karel Gott - příznaky, příčiny, léčba Videohub

Fotogalerie
6 fotografií