Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Zacházeno s námi bylo jako se psy,“ řekl Nepálec naverbovaný Ruskem a popsal děsivé události

Autor: DVL, swp - 
22. března 2024
11:17

35letý Ganesh vypověděl, že nepálští vojáci jsou potravou pro děla. „Jakmile jsme byli posláni na Ukrajinu, neměli jsme dostatek jídla a Rusové nás bili,“ popsal. O tom, jak Rusko verbuje nepálské muže do války na Ukrajině, informoval zpravodajský kanál Sky News.

Okolo 2 000 nepálských mužů bylo rekrutováno Ruskem, aby bojovali ve válce na Ukrajině, píše zpravodajský kanál Sky News.

Mnoho nepálských žoldáků, poháněných chudobou, se nyní zoufale snaží vrátit. 35letý Ganesh je jeden z mála těch šťastných rekrutů, kteří se vrátili domů. Strávil čtyři a půl měsíce bojováním v Doněcku a řekl, že s Nepálci „bylo zacházeno jako psy“. „Bylo to velmi děsivé. Nebylo to muž proti muži, kulka proti kulce. Útočili na nás drony a bylo to děsivé,“ popsal.

Novináři s ním mluvili ve městě Káthmándú, kde se modlil v chrámu. Ulevilo se mu, že se vrátil domů, ale zároveň je traumatizován ze svých zkušeností z fronty.

Řekl, že vojáci byli zavedeni do výcvikového centra Avangard, vojenské akademie mimo Moskvu, kde strávili dva týdny.

Ganesh sloužil v indické armádě 10 let, ale mnoho dalších mužů po jeho boku bylo mladých a nezkušených. Někteří z nich, jak popsal, nikdy předtím nedrželi v životě zbraň.

Potravou pro děla

Po výcviku přišla náhlá změna v tom, jak bylo se zahraničními vojáky zacházeno. Naráz byli vtaženi do konfliktu s malou podporou. „Během prvních dvou týdnů výcviku byl život dobrý. Ale jakmile nás poslali na Ukrajinu, nedostávali jsme dost jídla a Rusové nás bili. To bylo opravdu hrozné,“ vzpomínal Ganesh.

Nepálští muži, tvrdí dále Ganesh, byli potravou pro děla. „Původní ruští vojáci byli za námi. Na frontě to byli žoldáci,“ vypověděl, jak byli Nepálci a Indové dáváni dohromady s ruskými zločinci dopředu před bojovníky Kremlu.

Ganesh viděl na frontě tři Nepálce, jak zemřeli, ale slyšel o tom, že obětí je mnohem více.

Nepálský voják se také svěřil s tím, že měl problémy najít práci a když šel k agentovi, jestli by bylo možné, aby odjel pracovat do Lucemburska, navrhl mu, aby šel místo toho bojovat do Ruska, které je „plné příležitostí“. Ganesh si pak musel vzít půjčku a zaplatit mu jeden milion nepálských rupií (v přepočtu přibližně 177 778 Kč), aby se mohl přepravit. Průměrná měsíční mzda v Nepálu je méně než 150 liber (4 444 Kč), ale agent mu řekl, že by si mohl vydělat 1 675 liber (v přepočtu přibližně 49 624 Kč) měsíčně, pokud se zapojí do války Kremlu. Když byl pak v Rusku, musel jinému agentovi zaplatit téměř 800 liber (v přepočtu přibližně 23 701 Kč) jenom za to, aby ho přijali do výcvikového tábora.

O tom, že bylo do ruské armády rekrutováno 2000 Nepálců, svědčí výpovědi vojáků, kteří se vrátili, a také údaje o ruské imigraci. Uvedené číslo bylo i porovnáno s odhady poskytnutými aktivisty, kteří podporují rodiny stále sloužících nebo mrtvých vojáků.

Mnoho Nepálců popsalo, že dostali studentská nebo turistická víza, aby se dostali do Ruska, a nepálská vláda je tak znepokojena, že přijala opatření.

Již dříve bylo pro Nepálce ilegální bojovat v zahraniční armádě, včetně té ruské. Ale v lednu tohoto roku vláda zakázala svým občanům cestovat za prací do Ruska anebo Ukrajiny a požádala Moskvu, aby repatriovala všechny Nepálce, kteří byli naverbováni.

Po pokusu o útěk tvrdé bití

Komisař Nawaraj Adhikari uvedl, že policie se snaží agenty zastavit. Jedná se o muže, kteří pomáhají vyplnit dokumenty potřebné k překročení ruských hranic. „Policie již zatkla 22 podezřelých. Je to velký, vážný problém,“ sdělil novinářům Adhikari.

Příbuzní více než 150 nepálských rekrutů se obrátili na konzulát poté, co ztratili kontakt se svými příbuznými. A kromě toho muži, kteří se snaží zoufale utéct před chudobou, se i nadále vydávají na riskantní cesty na bojiště.

Mnoho z nich bylo nalákáno prostřednictvím videí na sociální síti TikTok, kde jsou šťastně vypadající rekruti trénující v Rusku. Ale Ganesh vyzývá každého, aby si dobře rozmyslel, zda narukuje. „Řekl bych jim, aby nechodili. Na TikToku je vidíte ve fajnových uniformách a s fajnovými zbraněmi. Ale ve skutečnosti to tak vůbec není,“ upozornil Ganesh.

Utéct z války je zrádné. Ganesh vypověděl, že se pokusil utéct spolu s dalšími šesti Nepálci, ale byli chyceni a ošklivě zbiti ruskými vojáky. Podruhé se pokusil utéct prostřednictvím agenta, ale ani tento pokus nebyl úspěšný. Agent ho obelhal. „Díval jsem se okolo sebe, čekal na taxi, které mi slíbil, ale nebylo tam. Pak se odmlčel,“ vzpomínal s tím, že poznal dalších 10 až 15 Nepálců, kteří byli také tímto způsobem podvedeni.

„Byl jsem zadržen“

Nakonec uprchl sám, spal ve starých budovách a strávil týden v lese, než se vzdal ruské policii v Doněcku. „Uvědomil jsem si, že nemohu překročit hranice a že bych nepřežil, kdybych tam zůstal. Vzdal jsem se a šel na policii. Pak jsem byl zadržován měsíc a půl, následně mě poslali zpátky do Nepálu,“ popsal muž.

Politička Kritu Bhandariová se stala vůdkyní skupiny členů rodin nepálských bojovníků, kteří se chtějí vrátit z Ruska. Uvedla, že za poslední týdny přibližně 700 rodin požádalo o pomoc ohledně navrácení svých příbuzných zpět do Nepálu. Ví také o tom, že rodiny ztratily kontakt s 260 rekruty.   

Nepálská vláda uvedla, že 246 jejích občanů nyní bojuje v ruské armádě a že nejméně 21 bylo zabito. Politici a bojovníci za lidská práva v Nepálu však tvrdí, že tyto oficiální odhady značně podhodnocují skutečná čísla.

Podle nepálského ministerstva zahraničí ruští úředníci údajně souhlasili poskytnout kompenzace rodinám obětí a ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ujišťoval nepálského ministra zahraničí, že se bude jeho obavami zaobírat. Ale Moskva zatím nic neřekla o tom, že by zastavila nábor Nepálců či repatriovala mrtvé.

12:50
Dnes

Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

12:14
Dnes

„Aktuálně neexistují žádné předpoklady pro jednání, protože všichni dobře znají stanovisko Ukrajiny neakceptovat jakékoliv rozhovory. Proto speciální vojenská operace pokračuje,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Připomněl, že Rusové a Ukrajinci při jednáních v Istanbulu už před dvěma lety dohodli mírovou smlouvu. Dokument byl podle něj fakticky parafován, ale Kyjev odmítl smlouvu dotáhnout do konce kvůli „přímému nátlaku Londýna“.

Mluvčí Kremlu dal před dvěma týdny najevo, že případná jednání o míru s Ukrajinou by musela přihlížet k tomu, že Rusko za této války připojilo ke svému území další čtyři ukrajinské oblasti, po poloostrově Krym anektovaném už před deseti lety. I tehdy mluvčí ruského prezidenta před novináři připustil, že necítí žádnou ochotu Kyjeva jednat s Moskvou.

11:15
Dnes

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

Zobrazit celý online

Video  Pavel v Hráčích o vítězství Putina: Situace se mění spíš k horšímu!  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa