Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Braňte svou vlast!“ Moskva láká proruské Moldavany do války na Ukrajině

Autor: RFE/RL, mav, swp - 
7. března 2024
20:29

Obyvatelé separatistického Podněstří v Moldavsku, kteří mají ruské občanství, jsou na sociálních sítích lákáni, aby bojovali za Rusko proti Ukrajině. A i proruští Moldavané tam vytvořili svou jednotku, píše moldavská služba Rádia Svobodná Evropa.

Podněstří se prohlašuje za nezávislé na Moldavsku, Kišiněv nad ním takřka nemá kontrolu a naopak tam je posádka asi 1500 ruských vojáků. Nezávislost separatistů však neuznala ani Moskva, natož žádný jiný stát světa. Odhadem 220 tisíc obyvatel tam má ruské občanství, píše RFE/RL - což je většina obyvatel.

„Braňte svou vlast! Služte se ctí!“ Taková oznámení se začala aktivně objevovat začátkem prosince na několika kanálech komunikačních platforem Viber a Telegram určených obyvatelům Podněstří a Gagauzské autonomie. Proruský moldavský politik Alexandr Kalinin (z málo úspěšné Strany regionů Moldavska), zase vytvořil „kozácký“ oddíl Dněstr, jehož součástí budou „Moldavané ochotní účastnit se války“.

„Dobrý den! Jsem z Podněstří, je mi 55 let. Je nějaká šance, abych se přidal ke speciální vojenské operaci?“ ptá se uživatel jménem AnD na soukromém kanálu Telegramu Moskevský verbíř, kam chodí náborová oznámení. Andrej pochází z Tiraspolu a pracuje jako montér oken v továrně v Benderu. Říká, že nyní čeká na ruské konzulární pracoviště v Tiraspolu, aby mu prodloužilo platnost prošlého ruského pasu a on mohl odjet do Ruska.

„Cítím, že na bojišti musím být. Uvědomuji si, že se možná nevrátím. No, to je osud,“ říká muž v rozhovoru s novinářem Svobodné Evropy, který se vydává za zájemce o nábor. Andrej chce být součástí Kalininova oddílu Dněstr a říká, že tam jsou „naši bratři“, „lidé, kteří sdílejí stejné myšlenky“.

Na dotaz ostatních mužů z Podněstří správce kanálu Moskevský verbíř říká, že je důležité, aby přijeli do Moskvy a měli ruské pasy a ruské vojenské knížky; mohou se ubytovat na ubytovně, a pokud je nemají, pomůže jim je získat. Náborář slibuje, že některým z nich uhradí cestovní náklady. Jiným doporučuje, aby si půjčili peníze od příbuzných a „dluh splatili, až přijde první žold“.

Ruské pasy nejsou překážkou

Od začátku plnohodnotné války neexistují přímé trasy, Moldavané mohou do Ruska letět z Kišiněva s mezipřistáním v Istanbulu nebo Dubaji, nebo severní oklikou - jet autobusem přes Evropu kolem Ukrajiny.

Svobodná Evropa kontaktovala tyto náboráře na telegramu a dozvěděla se, že pro vstup do jednotky Dněstr musí být uchazeči ve věku od 18 do 59 let, musí mít vojenský průkaz a být ruskými občany nebo žadateli o ruské občanství. Pro uchazeče z Podněstří to nebývá problém, ruský pas tam má podle tamních úřadů většina s odhadem víc než 300 tisíc obyvatel. Ostatně etnických Moldavanů a Rusů tam žije zhruba stejné množství.

Alexandr Kalinin láká Moldavany do oddílu Dněstr. Alexandr Kalinin láká Moldavany do oddílu Dněstr. | FB/T.me A. Kalinina

Do bojů odcházejí i Moldavané, národ etnicky spřízněný s Rumuny. Tak jako politik Kalinin ze samotného Moldavska. Občanství však už nemá, a nejen on. V září 2022 prezidentka Maia Sanduová ohlásila, že osoby s ruským i moldavským občanstvím, které se přidají k ruské armádě proti Ukrajině, o to moldavské přijdou. Politik ho ztratil loni v listopadu, prokuratura ho obvinila ze žoldáctví, válečné propagandy a podněcování k násilným akcím.

Evropská unie a Kanada ho zařadily na sankční seznamy. „Od začátku válečné agrese Ruska proti Ukrajině cestuje do okupovaných oblastí východní Ukrajiny a poskytuje podporu ruským vojenským silám. Navíc veřejně propaguje ruské symboly invaze na Ukrajinu a ruské akce na východní Ukrajině,“ zdůvodňuje Rada EU.

Miliony pro pozůstalé

Podle Kalininova oznámení lze smlouvu podepsat na šest měsíců až tři roky. Dobrovolníkům je přislíbena jednorázová odměna 500 000 rublů (128 tisíc Kč) a měsíční plat 220 000 rublů (56 tis. Kč), ubytování, tři jídla denně, životní pojištění, status „veterána vojenských akcí“ a odškodnění v případě zranění nebo smrti v rozmezí od 3 do 12 milionů rublů (770 tisíc až 3,1 milionu korun).

„Zítra v 9:00 hodin se dostavte na vojenský odvodní úřad ve Vasileostrovském okrese (v Petrohradu, pozn. red.). Jděte do třetího patra, kancelář 54. Musíte říct: ‚Jsem dobrovolník do oddílu Dněstr‘,“ vysvětlil náborář, kterého se Svobodná Evropa zeptala na podrobnosti v soukromé konverzaci na telegramu.

Není známo, kolik Moldavanů se Kalininovi dosud podařilo naverbovat, ani on sám neuvádí žádná čísla. „Jednotka Dněstr je považována za mezinárodní a spíše připomíná etnické složení Moldavska a Podněstří v miniaturním měřítku: Moldavané, Rusové, Ukrajinci, Řekové, Bulhaři, Gagauzové,“ napsal ruský list Vzgljad. „Jsou to také lidé ideologičtí: po skončení speciální vojenské operace jsou připraveni osvobodit Moldavsko od současných prorumunských a rusofobních úřadů,“ dodává na adresu demokratické vlády v Kišiněvě.

Na sociálních sítích politik pravidelně zveřejňuje fotografie údajných příslušníků Dněstru: „Zde jsou zahraniční dobrovolníci z našeho oddílu. Nigerijec Vaňka má dnes na starosti kuchyni,“ komentoval například na videu.

Není zřejmé, kde jeho oddíl bojuje. Koncem října 2023 prokremelský tisk informoval, že jemu nadřízený prapor Skif zničil konvoj ukrajinských ozbrojených sil u města Soledar a „udržoval obranu“ v této oblasti. V úterý na telegramu Kalinin uvedl, že jednotka Dněpr ničila ukrajinské houfnice slovenské výroby Zuzana v Chersonské oblasti.

Podle investigativců Svobodné Evropy bojovníci nepodepisují kontrakty vždy s ruským ministerstvem, nýbrž „soukromou vojenskou společností“ Redut - která přitom ministerstvu, respektive vojenské rozvědce GRU, podléhá, od ministerstva chodí i finance.

Žoldnéřství, čili účast v zahraničních bojích za odměnu, je v Moldavské republice zakázáno. Za účast žoldnéřů v ozbrojeném konfliktu hrozí trest odnětí svobody na 5 až 10 let a za jejich zaměstnávání, výcvik, financování a nasazení ve vojenských akcích na 10 až 15 let. Před rokem ministerstvo vnitra sdělilo Svobodné Evropě, že od roku 2014 do konce roku 2022 vyšetřovala prokuratura 21 trestních případů žoldnéřství, jeden člověk byl odsouzen.

Databáze analyzované Svobodnou Evropou obsahují jména osmi moldavských občanů, kteří byli naverbováni Wagnerovou skupinou a kteří se účastnili nebo nadále účastní různých konfliktů (v Sýrii a na Ukrajině v roce 2014, na Ukrajině v roce 2022). Je také známo, že nejméně tři moldavští občané padli v bojích na Ukrajině na straně ruské armády od začátku plné ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022.

Video  Český velvyslanec v Kyjevě: Ukrajinci se cítí zklamaní. Za pomoc Čechů jsou ale velmi vděční.  - Bára Holá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa