Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Plánuje Putin 3. světovou válku? Uniklé dokumenty odhalily ruské plány po skončení invaze

Autor: DVL, swp - 
20. března 2024
05:00

Ukrajinským hackerům se podařilo získat dokumenty, které zřejmě patří ruské vládě. Papíry odhalily, co má ruský prezident Vladimir Putin v plánu poté, co skončí válka na Ukrajině. Vypadá to totiž, že tyto dokumenty byly adresovány právě ruskému diktátorovi a že je rovněž podepsal. Píše se o plánu „roznést po Evropě chaos“. Informoval o tom deník The Mirror.

Nedávno uniklé dokumenty zřejmě ruské vlády odhalily, že se Vladimir Putin chystá „vnést chaos“ napříč Evropou, aby ji zatáhl do války. Dokumenty, které se zdají být podepsány Putinem, byly údajně získány ukrajinskými hackery a odhalují plány ruského prezidenta, až bude válka na Ukrajině ukončena. Dokument se datuje ke 12. prosinci minulého roku.

Ukrajinské Centrum národního odporu uvedlo, že má tyto dokumenty k dispozici. Má se za to, že papíry byly adresovány Putinovi, a obsahují plán v 5 krocích ohledně toho, co bude následovat po ukončení války na Ukrajině a „pádu kyjevského režimu“.

Roznést chaos po Evropě

V dokumentu stojí: „Až skončí speciální vojenská operace na Ukrajině a padne kyjevský režim, konfrontace mezi Ruskem a Západem neskončí, ale jenom se zintenzivní.“ Má se za to, že papíry byly napsány Putinovi hlavou ruské Státní dumy Vjačeslavem Volodinem.

Dokument se zaobírá znárodněním klíčových podniků, tvrdší cenzurou, potlačením vnitřní opozice, odkloněním Ruska od Západu a „roznášením chaosu“ po Evropě.

Šéf Státní dumy v něm také kritizuje „hanebný“ Brestlitevský mír, což byla smlouva z 1. světové války, která vedla k tomu, že Rusko ztratilo kontrolu nad Ukrajinou, Polskem, Běloruskem a baltskými provinciemi. To následně vedlo ke vzniku Litvy, Lotyšska a Estonska. Dokument volá po zrušení účinků smlouvy.

14:29
Dnes

Rusko bude hledat cesty, jak překonat případné sankce, které by Evropská unie mohla uvalit na jeho aktivity v oblasti zkapalněného zemního plynu (LNG). Uvedl to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který takové sankce označuje za nezákonné. Varoval zároveň, že takové sankce by měly negativní dopady na evropský průmysl.

Očekává se, že Evropská komise (EK) v rámci dalšího balíku sankcí vůči Rusku poprvé navrhne restrikce zaměřené na ruský LNG. Podle čtvrtečních informací zdrojů agentury Reuters z EU by balík neměl obsahovat zákaz dovozu ruského LNG do Evropy. Jeho součástí by ale měly být sankce vůči třem ruským projektům na produkci LNG, které ještě nezahájily provoz, a zákaz překládky ruského LNG z jednoho plavidla na jiné v EU, sdělily zdroje.

„Pokračují snahy o vytlačení Ruska z energetických trhů,“ uvedl dnes Peskov. „Je to samozřejmě výhodné především pro Spojené státy,“ dodal. „Pro konečné spotřebitele, zejména evropský průmysl, to bude znamenat dražší plyn,“ dodal.

13:49
Dnes

OBRAZEM: Hasiči likvidují požár v Ivano-Frankivské oblasti, který vzplál po ruském bombardování.

12:50
Dnes

Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa