Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Putin falšovat hlasy nepotřebuje, volby jsou nefér už dopředu, řekl Blesku volební pozorovatel

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
14. března 2024
15:44
Autor: Martin Valeš - 
14. března 2024
14:48

V pátek a o víkendu zamíří ruští občané k urnám. Jak to bude vypadat? Bude se sčítání hlasů manipulovat, aby Vladimir Putin opět obdržel skoro všechny? Pavel Sedlák pozoroval ty minulé prezidentské volby v Rusku v rámci mise OBSE. O své zkušenosti se podělil v Epicentru Blesku.

Roku 2018 už vládl Vladimir Putin docela tvrdou rukou, ale pořád se snažil prezentovat, že se u moci drží díky prezidentským volbám. „Před odjezdem všichni věděli, kdo bude vítězem voleb, to je pravda, ale rozhodně jsme tam jeli s otevřenou myslí, nebyl důvod to nějak podceňovat,“ vzpomíná Sedlák.

Elektronická tužka

Pavel Sedlák má za sebou několik víceletých mezinárodních misí coby celník, a to na Ukrajině, v Moldavsku, Kosovu a Gruzii. Do Ruska jel coby tzv. krátkodobý pozorovatel Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), na týden. 

„Systém pozorovatelství je postaven na naprosto jasném dotazníku, kdy pozorujete a zaškrtáváte elektronickou tužkou, co vidíte, data se automaticky a ihned přenáší. Těch parametrů je asi padesát. Díváte se na volební místnost samotnou i na místo před ní, jestli se dodržují všechna pravidla, například jestli tam někdo ještě neagituje, plakáty nebo takovéhle věci. Díváte se, jak je ta volební místnost připravená, jestli je možné opravdu volit tak, že do toho nikdo jiný nekouká, tedy že je zajištěna tajná volba. Že za plentu chodí opravdu jeden člověk. Díváte se na seznamy voličů, díváte se na změny, sledujete počty a průběh,“ popsal pozorovatel.

A zatímco při jeho zkušenosti v sousedním Bělorusku roku 2019 našli pozorovatelé nesrovnalostí a pochybností spoustu, v Rusko byla organizace docela v pořádku. „Byli opravdu připravení a byli na to pyšní, ve volebních místnostech všechno fungovalo dobře. Vybavuji si, že v jedné místnosti byla nějaká malá nesrovnalost s volebními seznamy, jež se vysvětlila během chvilky. Nějaké velké problémy tam nebyly. A závěrečná zpráva v podstatě naprosto přesně korespondovala s tím, co jsem viděl já.“

Naopak OBSE v závěrečné zprávě konstatovala problémy před volebním dnem: „S registrací kandidátů, přístupem kandidátů do zpravodajství, potom byly otázky ohledně volebních orgánů, jestli jsou dostatečně nezávislé, i ohledně nezávislého tisku,“ líčí Sedlák. „Co se týče samotného volebního dne, všechno bylo v podstatě v pořádku, férové. Tím nechci říct, že byly férové celkové volby, ale to, co jsem viděl já, to bylo v pořádku,“ dodává.

Zkrátka Vladimir Putin nepotřebuje přisypávat lístky do uren nebo manipulovat se sčítáním. I tak tehdy obdržel 77,53 % hlasů, výsledek v demokraciích nevídaný. „Když si na YouTube vyhledáte volby 2018, tak tam nějaké přisypávání najdete. Ale nebylo to masové měřítko, na výsledek to nemělo vliv,“ věří Sedlák.

Jenže Kreml zkrátka nepustil k volbám opravdovou konkurenci, například Alexeje Navalného (který před měsícem zemřel ve vězení). Nyní je to totéž, Borisi Naděždinovi neuznala volební komise tisíce podpisů občanů, které jsou zapotřebí ke kandidatuře.

Nyní OBSE ohlásila, že od Ruska pozvánku k pozorování neobdržela. „Je to v rozporu se závazky OBSE, které přijala Ruská federace, a zároveň to voličům a institucím v zemi odepře nestranné a nezávislé hodnocení voleb,“ politoval šéf pozorovatelského orgánu OBSE Matteo Mecacci. „Vzhledem k tomu, že volby nebudeme sledovat, nebudeme se k nim vyjadřovat,“ dodala pro Blesk Zprávy jeho mluvčí Katya Andruszová.

Sedlák si nemyslí, že by nedostatek nezávislého dohledu měl velký dopad. „Myslím, že volby budou v podstatě stejné jako v roce 2018. Myslím, že pan Putin důvěru Rusů neztratil a očekávám čísla podobná.“

Uživatel_5656977 ( 15. března 2024 11:41 )

Možná takový jako se udal v Česku ! Asi to od nás odkoukal.....

Uživatel_5541614 ( 14. března 2024 19:14 )

Další Expert a Pozorovatel, copak už asi vypozoroval. Hlavně ať pozoruje u nás tu katastrofu zvaná
Pětikoalice.

e.lesanova ( 14. března 2024 18:52 )

Tak hlavně aby "pozorovatel" nezapomněl zkouknout naše volby 👎 RF je suverénní stát, kde, jak se zdá, funguje mnohé lépe než v USA atd. Takže si "pozorovatel" může otřít hnědé z čela a jít na kafe 👎

Uživatel_5351473 ( 14. března 2024 17:35 )

Ano musí chtít ho podporovat;-)

bizon_pepa ( 14. března 2024 17:21 )

Aha, pán se díval na ČT. 😃

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa