Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Neumíme ani držet zbraň.“ Mladíci z Indie volají o pomoc, skončili v ruské armádě na frontě

Autor: mav, swp - 
7. března 2024
11:41

Skupina indických mladíků volá o pomoc. Vyrazili do Ruska na turistické vízum s vidinou výdělečné práce. Našli však takovou, o jakou nestáli – v bojových jednotkách v rámci „speciální vojenské operace“. Teď se bojí, že nevyváznou živí. Ambasáda potvrdila, že jeden skutečně zemřel.

Koncem února psala indická média, že v ruských silách nedobrovolně slouží dvacítka Indů. V minulých dnech se objevila videa, na nichž sedm mladíků (20–24 let) volá o pomoc před narukováním na Ukrajinu. Pocházejí většinou z chudého venkova.

„Přijeli jsme do Ruska jako turisté 27. prosince, oslavit nový rok, a setkali jsme se s agentem, který nám pomohl navštívit různá místa. Nabídl nám, že nás vezme do Běloruska, ale nevěděli jsme, že do této země budeme potřebovat vízum,“ popisuje v hindštině jeden z mladíků. „Odjeli jsme do Běloruska, kde jsme mu dali peníze, ale on požadoval další. Víc už jsme neměli, tak nás opustil na dálnici.“

Pak je zadrželi běloruští policisté a předali ruským vojákům. „Zavřeli nás neznámo kde asi na tři čtyři dny. Později nás nutili podepsat smlouvu, že budeme pracovat jako pomocníci, řidiči a kuchaři, a vyhrožovali, že nás jinak pošlou na deset let do vězení. Smlouva byla v jejich jazyce, kterému jsme nerozuměli, ale podepsali jsme,“ pokračuje mluvčí skupinky. „Zapsali nás do školicího střediska, až později jsme zjistili, že nás podvedli. Naverbovali nás do své armády.“

Po krátkém výcviku je prý vysadili na Ukrajině, některé z jejich přátel poslali přímo na frontu a jim vyhrožují tímtéž. „Nejsme připraveni na žádnou válku a neumíme ani pořádně držet zbraně, ale oni nás nutí bojovat ve válce proti Ukrajině. Doufáme, že nám indická vláda a velvyslanectví pomohou,“ uvedl muž.

„Dozvěděli jsme se o tragické smrti indického občana Šrí Mohammeda Asfana. Jsme v kontaktu s rodinou a ruskými úřady,“ potvrdila ve středu smutnou zprávu indická ambasáda v Rusku. „Mise vyvine úsilí, aby byly jeho ostatky odeslány do Indie.“

Sliby dobré práce v Evropě

„Už několik mužů bylo lapeno do ruské války proti Ukrajině,“ píše Indian Express. „Většina hledala lepší práci, naletěli kanálu na YouTube slibujícímu víc peněz a skončili v Rusku.“

„Ravneet zaplatil 1,1 milionu rupií (309 tisíc Kč) a zajistil si turistické vízum do Ruska. Slíbili jim pěknou práci,“ řekla pro Indian Express mladíkova sestra. Rodina je prý chudá, a aby mohla syna poslat za prací do ciziny, půjčila si peníze.

A proč si rodiny nestěžovaly dřív? „Říkali nám, že pracují jako pomocníci v armádě. Tak jsme mysleli, že to je bezpečné, ale nemůžou je přece poslat na frontu, jako už pár Indů poslali!“ uvedl bratranec dalšího z lapených mužů pro Indian Express. Rodina Gurpreeta Singha si také napřed neuvědomovala, do jak prekérní situace se dostal. „Jeho matka byla šťastná, dokonce rozdávala sladkosti, když se dozvěděla, že syna rekrutovali do ruské armády, všem ukazovala jeho fotky v ruské uniformě,“ popsal starosta jeho vesnice.

Ministerstvo zahraničí potvrzuje asi dvacítku takových případů. „Každý, na který bylo upozorněno indické velvyslanectví v Moskvě, byl důrazně řešen s ruskými orgány a případy, na které bylo upozorněno ministerstvo, byly řešeny s ruským velvyslanectvím v Dillí. Několik Indů již bylo v důsledku toho z armády propuštěno,“ ujišťuje úřad na webu. „Jsme i nadále odhodláni aktivně jednat s ruskými orgány o všech relevantních případech indických státních příslušníků, kteří žádají o předčasné propuštění z ruské armády.“

„Apelujeme na všechny indické občany, aby byli obezřetní a tomuto konfliktu se vyhýbali,“ psalo ministerstvo v dřívější zprávě.

Indický list The Hindu dříve informoval o zhruba stovce Indů, kteří v moskevském náborovém středisku podepsali kontrakty s armádou. 

Indická vláda se snaží o dobré styky jak se Západem, tak s Ruskem. Vydělává na západním embargu na ruskou ropu, Indie mnohonásobně navýšila dovoz  jinde odmítané suroviny.

Tisíce Nepálců u ruské armády

Daleko víc zájemců našly ruské síly v sousedním Nepálu, CNN na základě informací od svých zdrojů píše o 15 tisících mužů. Někteří si také stěžují, že se ocitli přímo v bojích.

Vláda v lednu hovořila o „více než 200 státních příslušnících“, kteří na Ukrajině na ruské straně bojují, nejméně 14 z nich padlo a čtyři Ukrajina zajala. „Požádali jsme Rusko, aby okamžitě zastavilo nábor nepálských občanů do své armády, okamžitě vrátilo ty, kteří již v armádě slouží, repatriovalo těla zabitých a ošetřilo a vrátilo ty, kteří byli v bojích zraněni,“ prohlásil ministr zahraničí Narajan Prakaš Saud agentuře AP.

Video  Náčelník generálního štábu armády Řehka v Hráčích: Musíme se připravovat na velkou válku! …jedině tak k ní nedojde.  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa