Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel při setkání s uprchlíky: Nastává únava z války, ale nesmí se stát trendem

Aktualizováno -
23. února 2024
13:06
Autor: ČTK, eis - 
23. února 2024
06:50

Prezident Petr Pavel se dnes dopoledne setkal na Pražském hradě s ukrajinskými válečnými uprchlíky. V úvodu promluvil o tom, že v české společnosti nastává únava z války, která ale nesmí převádnout. "Zlo v podobě destrukce, kterou Ukrajina denně prožívá, nezmizí, pokud jej přestaneme vnímat," řekl Pavel před setkáním. Jeho smyslem podle odboru komunikace prezidentské kanceláře bylo představit a ocenit některé úspěšné Ukrajince, jimž se v Česku například podařilo zahájit podnikání a kteří provozují bistro nebo cukrárnu a pomáhají svým krajanům. V sobotu uplynou dva roky od začátku ruské invaze.

„Nastává únava z války, která se ale nesmí stát trendem. Ukrajina denně prožívá ohromnou míru destrukce a ta nezmizí tím, že ji přestaneme vnímat,“ řekl na úvod setkání s ukrajinskými uprchlíky prezident Petr Pavel s tím, že  Ukrajimu je nutné podpořit nejen z principu solidarity, ale i proto, že chceme, aby žila v míru a Česko s ní mohlo spolupracovat.

Nám nejde o to, aby Rusko prohrálo jako stát, aby došlo k nějaké jeho dezintegraci, ale o to, aby se vrátilo k respektu k mezinárodnímu právu, stáhlo svá vojska z Ukrajiny a umožnilo jí nadále fungovat jako samostatný a suverénní stát,“ dodal prezident.

„Chceme žít v zemi a v mezinárodním prostředí, kde i menší země mají právo říct si, jak chtějí žít, s kým chtějí být v partnerských vztazích a s kým ne,“ uvedl prezident. Jestli se Rusko dnes obrátilo se svojí agresí proti Ukrajině, v budoucnu to může být kterákoli další země, míní.

Pavel dále zmínil, že válečný konflikt vyhnal mnoho lidí z domovů. „Museli nedobrovolně opustit své domovy a odejít do nejistoty s tím, že netušili, zda se vůbec někdy budou moct vrátit,“ dodal  s tím, ze v Česku našlo uplatnění půl milionů ukrajinských uprchlíků. Neopomněl ale poukázat a na to, že se našla i vlna nevole a nepřátelských komentářů ze strany některých čekých občanů. Mnoho ukrajinských uprchlíků se ale podle prezidenta vyrovnalo se situací velmi zdárně a nejsou pro sociální systém zátěží.

Mezi uprchlíky, které dnes Pavel na Hradě přivítal, byli například učitelky, kameraman, žena, která pořádá hudební kurzy pro děti, nebo provozovatelé restaurací, bister či cukráren.

Pavel novinářům řekl, že tito lidé jsou důkazem toho, že uprchlíci se v naprosté většině zapojili do tvorby zdrojů, ne do jejich konzumace. „Každá takováto vlna zpočátku je přítěží pro systém, protože znamená dodatečné náklady. Na druhou stranu ji ale nesmíme vnímat jako problém, ale spíš jako vyjádření hodnot, za kterými si stojíme, a principů, na kterých stojí i naše zřízení,“ uvedl prezident. Do budoucna se podle něj jedná také o příležitost, protože pracovní trh se potýká s nedostatkem sil.

Ukrajinci v Česku

Česko podle premiéra Petra Fialy (ODS) aktuálně poskytuje útočiště 384 000 ukrajinským válečným uprchlíkům, za dva roky války udělilo podle premiéra dočasnou ochranu 590 000 uprchlíkům. Bezmála dvě třetiny uprchlíků v Česku jsou ženy, v zemi také našlo útočiště téměř 100 000 ukrajinských dětí, poznamenal ve středu Fiala.

Dominantním zdrojem příjmů uprchlíků je podle Fialy zaměstnání. Práci v Česku mělo na konci ledna 117 200 uprchlíků z Ukrajiny, sdělilo ČTK v úterý tiskové oddělení úřadu práce. Čtyři pětiny uprchlíků si podle Fialy samy platí své bydlení. Na odvodech a pojistném odvádějí uprchlíci státu více, než kolik Česko vydává na humanitární dávky, poznamenal premiér.

Video  Zelenskyj se v Mnichově sešel s Petrem Pavlem: Děkoval Česku za balíčky pomoci Ukrajině.  - Sociální síť X - Volodymyr Zelenskyj
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 25. února 2024 13:23 )

hm, odborník na válku

JaNat ( 25. února 2024 13:19 )

No právě, proto ti neodporuji. 😝

JaNat ( 25. února 2024 13:17 )

Copak nervíky? V poslední době jsi nějak roztržitý.

e.lesanova ( 24. února 2024 18:38 )

PePa 107 se začíná chovat přes čáru...zaznamenal u něj někdy někdo, že by projevil starost o Čechy?? Poslušné koště v rukou cizáků 👎 Dostane od zbrojařů to největší lízátko 👎

9876543 ( 24. února 2024 17:25 )

Další kampeličkář z ODS,..přesouvání peněz do Rakouska a zpět..A česká televize mlčí...ODSáci byli a jsou stejní..a fijalku nastrčili s tím gzichtem nutely, jako užitečného idiota...jenže nutella naivní není, a ví že čert *** na hromadu, a ví jak na to jít...
Pro špinění je tady pan Babiš, za kterým žádné zlodějny nejsou.
Copak vám asi v ČT je slíbeno od ODS, krom touto vládou navýšení konces. plateb ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa