Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel na Hradě s vítězi Vesnice roku: Zaostáváme za státy, se kterými bychom se rádi měřili

Autor: ČTK - 
20. února 2024
18:00

Propastné rozdíly mezi některými částmi Česka vedou k tomu, že celkově země trochu zaostává za státy, s nimiž by se ráda měřila. Přitom jinak by Česko mělo na to být s nimi ve stejné skupině. Prezident Petr Pavel to dnes řekl v krátkém projevu na Pražském hradě při přijetí starostů vítězných obcí soutěže Vesnice roku 2023. Právě zástupcům obcí poděkoval za to, že přispívají k pozvednutí úrovně.

Prezident Petr Pavel na Hradě přivítal starosty obcí, které se dostaly do finále soutěže, loni ji ovládla Ostrožská Lhota z Uherskohradišťska ve Zlínském kraji. Na druhém místě skončila obec Hrádek z Frýdecko-Místecka v Moravskoslezském kraji, třetí příčku obsadila Dolní Poustevna z Děčínska v Ústeckém kraji.

Hodnotící komise tehdy vybírala ze 13 finalistů, vítězů krajských kol. U soutěžících obcí hodnotila například společenský život, aktivity občanů, podnikání, ale i občanskou vybavenost, úspory energií nebo péči o veřejná prostranství a zeleň.

„Jakákoli událost směřující k podpoře nejen společenského života, ale také k pozvednutí úrovně a kvality života na venkově přispívá k tomu, jak se máme všichni,“ řekl Pavel. Připomněl, že za dobu, co je ve funkci, procestoval republiku několikrát a měl na mnoha příkladech možnost si ověřit, že v některých částech země se nežije lehce.

„Právě propastné rozdíly mezi některými částmi republiky vedou k tomu, že celkově trochu zaostáváme za státy, se kterými bychom se rádi měřili, přestože jinak na to, abychom byli s nimi ve stejné skupině, máme,“ uvedla hlava státu. „Jsem rád, že zrovna vy přispíváte k tomu, aby se úroveň pozvedla. Budu moc rád, když budete inspirovat i ty ostatní,“ dodal Pavel.

Vítěz a nositel titulu Vesnice roku 2023 získal finanční odměnu formou dotace od ministerstva pro místní rozvoj ve výši až 2,6 milionu korun. Soutěž se koná od roku 1995 a vyhlašují ji Spolek pro obnovu venkova ČR, Svaz měst a obcí ČR a ministerstva pro místní rozvoj a zemědělství.

Jejím cílem je snaha povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, zveřejnit rozmanitost a pestrost obnovy vesnic a upozornit širokou veřejnost na význam venkova.

Dnešní události na Hradě se zúčastnili také ministři pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) a zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), europoslankyně a předsedkyně Spolku pro obnovu venkova Veronika Vrecionová (ODS) nebo předseda Svazu měst a obcí František Lukl.

krapotkin ( 21. února 2024 09:54 )

Už jsi zažil, že by pětidemolice někdy dodržela slovo ? Pávek je jejich prezident, ne můj, takže klidně bude kandidovat kolikrát mu to dovolí, třeba kvůli tomu zase předělají Ústavu - jako vždy, když se jim to nehodí. Sliby jsou chyby.

JaNat ( 20. února 2024 20:28 )

Tomu nevěřím ani pozdrav natož ty jeho pindy.

JaNat ( 20. února 2024 19:50 )

Sorry za překlepy,ale mobil si zase dělá co chce a přepisuje slova.

JaNat ( 20. února 2024 19:48 )

No to je jasné a je to tvoji vinou PePo, když celou státní pokladnu prošustruješ za zbraně, munici posíláš na Ukrajinu a vedeš válku s Ruskem. Jsi fanatik, který se dostal k moci, což je pronás velmi nebezpeščné jelikož sledující osobní válečnou ideologii. Ale i na tebe se vaří voda. Co ty jsi za rok učinil národu to neuděl ani největší gauner. Pro mne jsi vlastizrádce. Tfuj.

Uživatel_5486376 ( 20. února 2024 19:14 )

Na vás musí být rodiče pišňí za foto s komunistou

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa