Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavlův nový kancléř o prvních krocích na Hradě: „Zemětřesení“ nechystá. A co prověrka?

Aktualizováno -
16. února 2024
12:35
Autor: ČTK, amb - 
16. února 2024
08:30

Současná organizační struktura KPR je podle nového kancléře Milana Vašiny nastavena logicky. Neplánuje nyní ani žádné personální změny, řekl na tiskové konferenci. Pokračovat chce v otevírání Hradu i zámku v Lánech veřejnosti a obratem zažádá o bezpečnostní prověrku na stupeň tajné. Vašina nahradil dosavadní kancléřku Janu Vohralíkovou. Ta se v lednu rozhodla odejít z pozice z  osobních důvodů.

  • Vašina hodlá pokračovat v profesionalizaci, otevírání Pražského hradu i zámku v Lánech veřejnosti. Za důležitou považuje důvěru. „Nejsem sólový hráč, jsem člověk, který je týmový,“ řekl Vašina.
  • Změny v KPR nyní neplánuje. „Měl jsem možnost potkat se se všemi řediteli odborů a můžu říct, že vnímám tyto lidi jako správné a na správných místech," sdělil
  • Co se týče prezidentových poradců, nevyloučil změny do budoucna. „Budeme se dívat na to, jakým způsobem fungují, jak jsou pokryta všechna témata, která pan prezident potřebuje. Na základě toho bychom pak dělali případné kroky," doplnil.
  • Novinářům sdělil, že si zažádá o bezpečnostní prověrku na stupeň tajné. „Zažádám o ni neprodleně, dnešním dnem, kdy jsem se stal zaměstnancem, na tom budeme okamžitě pracovat."

 

Vašina na první tiskové konferenci ve funkci řekl, že se ztotožňuje s hodnotami prezidenta, chce podle něj spojovat společnost a jednat o dlouhodobých strategických tématech. Hodlá také pokračovat v profesionalizaci, otevírání Pražského hradu i zámku v Lánech veřejnosti. Za důležitou považuje důvěru. „Nejsem sólový hráč, jsem člověk, který je týmový,“ řekl Vašina. „Pro mě je dále důležitá komunikace a spolupráce v týmu, to jsem říkal dnes i zaměstnancům v Kanceláři prezidenta republiky,“ sdělil. 

Vašina byl poslední čtyři roky výkonným ředitelem středoevropské pobočky Aspen Institutu, kde však podle svých slov k 15. únoru skončil. Během úvodního proslovu objasnil, proč tam působil. Institut je podle něj postaven na diskutování důležitých společenských témat a Vašina vnímal, že tento typ diskuze je důležitý pro společnost a posilování důvěry v ní. V organizaci Dobrý anděl dal svoji pozici ke zvážení správní radě. V minulosti byl zároveň generálním ředitelem české a slovenské pobočky operátora T-Mobile.

„Pan prezident si mě vybral a oslovil mě a já jsem tu nabídku přijal," sdělil. Ztotožňuje se s Pavlovými hodnotami, jako je třeba spojování společnosti. Přesto rozhodnutí, zda se stát nejvyšším úředníkem na Hradě, podle svých slov zvažoval.

„Byl jsem osloven na tuto pozici, zda bych zvážil diskuzi s panem prezidentem. To jsem udělal, třikrát jsem se s ním (s prezidentem - pozn. red.) potkal a v průběhu ledna jsem následně nabídku přijal,“ svěřil se Vašina s tím, co souhlasu s působením na Hradě předcházelo.

U takových rozhodnutí prý zvažuje tři věci. „Zaprvé pro koho pracujete, zadruhé jaký je obsah práce, to znamená, jakým způsobem můžete nejen přispět, ale co vám a v čem vám to pomůže dál ve vaší kariéře. Poté jsem zvažoval, jestli jsem tím, který má veškeré schopnosti, aby naplnil onu funkci." 

S rozhodováním mu pomohla rodina a přátelé a také nejbližší okruh lidí, kteří znají prostředí práce ve státní správě. „Litujete všech střel, které jste nikdy nevystřelili, tak jsem se rozhodl tuto nabídku přijmout," citoval legendárního hokejistu Wayna Gretzkyho.

Znesvářenost v týmu nevidí

Vašina už dříve avizoval, že velké změny neplánuje. Uvnitř prezidentské kanceláře nevnímá znesvářenost, tým je podle něj dobře nastavený a profesionální. 

„Měl jsem možnost potkat se se všemi řediteli odborů a můžu říct, že vnímám tyto lidi jako správné a na správných místech," sdělil. Co se týče prezidentových poradců, změny se nyní neplánují, nevyloučil je ale do budoucna. „Budeme se dívat na to, jakým způsobem fungují, jak jsou pokryta všechna témata, která pan prezident potřebuje. Na základě toho bychom pak dělali případné kroky," doplnil.

„Byl bych rád, abychom společně s týmem, který na Pražském hradě je, pracovali na dobrém a profesionálním obrazu Kanceláře prezidenta republiky," sdělil. „Byl bych také rád, aby se o tom, co se na Hradě děje, mluvilo dobře," uvedl. 

Novinářům sdělil, že si zažádá o bezpečnostní prověrku na stupeň tajné. „Zažádám o ni neprodleně, dnešním dnem, kdy jsem se stal zaměstnancem, na tom budeme okamžitě pracovat."

Vašina chce pokračovat v profesionalizaci KPR, nastavování klíčových procesů a zodpovědností. Zaměřit se chce také na otevírání Pražského hradu i Lán, a to fyzicky i intelektuálně. Investiční plány podle něj v minulých letech nebyly zpracovány, nyní se na nich pracuje. Do několika týdnů by podle kancléře mohlo být možné upřesnit, jak konkrétně bude otevírání veřejnosti Hradu vypadat.

Jak skončila Vohralíková

Média minulý rok na základě svých zdrojů informovala o rozporech mezi Vohralíkovou a některými pracovníky Hradu, za kterými byly odlišné představy o působení. Mezitím už někteří z nich pozice opustili. Server Seznam Zprávy v lednu uvedl, že Vohralíková na Hradě končí po konfliktu s poradcem prezidenta, bývalým diplomatem Petrem Kolářem.

Takové informace popřel prezident Petr Pavel, který v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál uvedl, že odchod Vohralíkové není spojen s žádnými personálními nebo jinými otřesy. Personální obměna je podle hlavy státu něčím, co se standardně děje ve všech institucích, organizacích či firmách.

„Děkuji Janě Vohralíkové za všechno, co pro mě, Kancelář prezidenta republiky a pro tuto zemi udělala. Děkuji jí také za profesionalitu při předávání agendy nástupci. Přeji jí mnoho spokojenosti v osobním i pracovním životě, dveře na Hrad bude mít vždy otevřené,“ uvedl Pavel ve čtvrtek na sociální síti X.

Video  Milan Vašina je novým kancléřem prezidenta Pavla  - ČTK
Video se připravuje ...

Uživatel_5650027 ( 16. února 2024 19:29 )

Hřebíček přímo na hlavičku!🫡 A 🐑 bé,bé..

Uživatel_5650027 ( 16. února 2024 19:27 )

Marie M. MILUJE Pávka 🫡🫡🫡❤️🥰!😂

Uživatel_5650027 ( 16. února 2024 19:24 )

Už jste dnes poslala zamilované 🥰❤️ Pávkovi!? Váš houpající 🐎

Uživatel_5650492 ( 16. února 2024 18:05 )

To jsi mi to nandala.... Narozdíl od tebe opravdu přemýšlím!
Ty jsi prostě renoltka...... s tím se nedá nic dělat 🤷‍♀️
Marie M.

AHel ( 16. února 2024 17:29 )

Nepříjemní chlapi, to je kontrarozvědka, nebo co? Divné, více by jim slušel vojenský zelený mundůr, co?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa