Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dotace na oživení cestovního ruchu? Přínos nanejvýš sporný, tvrdí úřad

Autor: ČTK - 
25. března 2024
09:02

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) nastavilo pro čerpání dotací z Národního programu podpory cestovního ruchu v regionech 2016–2023 obecné a neměřitelné cíle. Není proto možné posoudit a změřit přínosy dotace pro cestovní ruch jako celek. Dnes o tom v tiskové zprávě informoval Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ).

Stát od roku 2016 do července 2023 – tedy za ministryně Karly Šlechtové (za ANO), Karly Dostálové (ANO) a současného šéfa rezortu Ivana Bartoše (Pirati) – vydal více než 431 milionů korun na 375 projektů. Kontrola ukázala, že chyby v systému umožnily podpořit i neúčelné a nehospodárné projekty, uvedl NKÚ. 

Co byl účel?

Dotace měly podle NKÚ za cíl zvýšit potenciál a konkurenceschopnost regionů ČR, usnadnit pohyb návštěvníků v konkrétních destinacích či rozvinout kvalitu služeb. „Zda bylo těchto cílů dosaženo, však nelze ověřit,“ uvedli kontroloři. Příjemce podpory má podle nich povinnost předložit MMR dokumentaci k závěrečnému vyhodnocení akce.

Rezort ale podle NKÚ zmíněnou dokumentaci ve většině případů nezkontroloval ani tři roky po ukončení projektu. „Tím pádem nemá aktuální, správné a úplné informace o efektivnosti akce. Podle NKÚ jde o závažné selhání vnitřního kontrolního systému MMR,“ míní kontroloři.

Chyby napravil redesign

Ministerstvo si je některých nedostatků při nastavení části programů prověřovaných NKÚ vědomo. „I proto loni ve spolupráci s relevantními partnery provedlo jejich redesign. Intenzivně se pracuje také na nových programech, rezort je vyhlásí na konci tohoto roku,“ sdělila mluvčí MMR Veronika Hešíková.

Podotkla, že stát podpořil například vznik dobíjecích stanic pro elektrokola, běžkařských tras, nových expozic či odpočívadel. Vznikly také on-line kampaně nebo videospoty, které propagují české regiony v tuzemsku i v zahraničí.

Sauna u Svratky

Příkladem neúčelné podpory je podle NKÚ například projekt na vybudování říční sauny na břehu Svratky. Kontroloři NKÚ na místě zjistili, že objekt je využíván i jako bistro/kavárna. Použitím dotace na výstavbu stravovacího zařízení příjemce podpory porušil zásady dotačního programu, podle nichž nelze podporu na tyto účely čerpat.

Dále ministerstvo například nezjistilo, že na místě, kde měla být expozice průmyslu, obchodu a zemědělství, byl jen prázdný prostor bez viditelných stavebních úprav. Podpora téměř dvou milionů korun byla podle NKÚ nehospodárná a neúčelná, peníze totiž příjemce nepoužil na úhradu stavebních prací a instalaci expozic, jak bylo deklarováno.

Finančák na tahu

Nedostatky odhalil NKÚ také u části kontrolovaných příjemců podpory. U pěti z 19 prověřovaných projektů zjistil skutečnosti nasvědčující porušení rozpočtové kázně. „O výsledcích kontrol NKÚ u konkrétních příjemců dotace nemá MMR zatím žádné oficiální informace, a proto se k nim nemůže jednotlivě vyjádřit.

Nyní je na finančním úřadu, který podněty od NKÚ obdržel, aby podezření z porušení podmínek dotace prošetřil a v případě jejich potvrzení také přijal příslušná opatření.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa