Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Na lék pro chlapce za 100 milionů se skládalo celé Česko: Změní kauza Martínka (2) zákony?

Video se připravuje ...
Autor: B. Holá, K. Baranová - 
21. února 2024
05:00

Jedinou nadějí na život pro Martínka (2) byla léčba za 100 milionů. Zdravotní pojišťovna peníze nedala. Operaci podstoupil jen díky dárcům z celého Česka. Změní případ chlapce zákony? Boj o spravedlnost popsal v Epicentru Blesku advokát Zdeněk Joukl.

Proč léčbu Česká průmyslová pojišťovna odmítla uhradit?

Pro to vysvětlení nemám. Předložili jsme všechny doklady včetně posudku profesora Bergmana z FN v Motole, kde byl syndrom potvrzen. Nicméně pojišťovna a její revizní lékaři zastávají opačný názor, podle mě naprosto nepodložený.

Nepodložený?

Neupírám nikomu právní závěr, nicméně měl by být podložený. Revizní lékaři v podstatě rozhodli od stolu, navíc odhlédli od těch vyšetření.

O uhrazení léčby jste žádali podruhé těsně před operací. Jak to dopadlo?

Znovu přišlo zamítavé rozhodnutí, které říká, že Martínek možná není nemocný, že léčba není přínosná. Přitom Martínek je po operaci a ten stav se zlepšuje. To jde přece proti sobě.

Co by následovalo, kdyby se prokázalo, že revizní zpráva neodpovídá?

Doufám, že v rámci odvolání, které jsme učinili, a v rámci lékařské zprávy, která přišla z Francie, nám dají za pravdu. Nevíme, kdy bude rozhodnuto, a v případě, že by nebylo vyhověno, následuje soudní dvoustupňový přezkum. To je několik měsíců, spíše let, takže rok, dva tady budeme řešit, jestli Martínek je nemocný a má mít úhradu.

Pokud uspějete, co by bylo s penězi?

Veškeré prostředky, které bychom získali, rozdělíme dalším dětem, které je potřebují.

Může případ Martínka změnit zákony?

Já v to pevně věřím.

O změnách systému jednáte i na ministerstvu zdravotnictví.

Jednání bylo jedno, kdy navrhli určitá systémová řešení, zejména ve vztahu k pojišťovnám jako dozorový orgán, a to jsme kvitovali, protože to není o jednom kroku. Že je jedinou nadějí solidarita veřejnosti, je naprosto nedůstojné, i ve Francii se tomu podivovali. Léčba tam je hrazená z veřejného pojištění.

Čtyři injekce do mozku

Martínek trpí tzv. AADC syndromem, bez pomoci neudrží vzpřímenou hlavičku, trpí svalovými křečemi, má oslabený polykací reflex. Bez léčby děti umírají mezi pátým a sedmým rokem života. Díky dárcům podstoupil na konci ledna operaci ve Francii. Nyní na něj dohlížejí odborníci ve FN Motol v Praze.

Víte, že... Na Martínka se vybralo přes 151 milionů. Zbylé peníze se rozdělí mezi další nemocné děti, kterým pojišťovny léčbu nehradí. Včetně Markétky (9), tu ve Vídni čekají dvě operace ruky.

Video  Zástupce rodiny o stavu Martínka po operaci ve Francii: Lékaři se ho z Motola chystají propustit.   - Bára Holá
Video se připravuje ...

bullshit ( 21. února 2024 13:20 )

Máte s tou UA nějaký blok? Že to pořád omíláte... 😨

bullshit ( 21. února 2024 13:18 )

Důchodci na 1000,-Kč ročně ( starší 85 let jen 500,-Kč )ze svého, jinak další peníz neplatí, pojišťovna vše vrací. Tak klídek...není špatné se mrknout kolik jste do pojištění nasypal a kolik je vykázaná péče. Není těžké to zjistit.
Ti co nejvíce křičí většinou platí minimum a chtějí interhotel na pojišťovnu.

bullshit ( 21. února 2024 13:14 )

Budou ještě bojovat s FÚ protože dar v nepřímé linii se daní jako příjem.
Je to těžká otázka, taková suma by pomohla desítkám třeba méně postiženým které ale nic nemedializují. Jeden chlapec nebo deset jiných dětí co tu kliku nemají.
Pojišťovna nemůže dát každému desítky milionů na nejlepší léčbu, tak to nefunguje. I tak stát z pojištění a daní druhých možná platí příspěvek na péči a doživotně bude chlapečkovi pomáhat ve formě těchto příspěvků.
Samozřejmě přeji aby se uzdravil ale není vše černobílé jak by se mohlo na první pohled jevit nebo jak se to píše...

malycertik ( 21. února 2024 11:40 )

přesně tak, naše děti a lidi nechají klidně umřít, hlavně že si sami platí milionové odměny a že mají na léčbu Ukrajinců, kteří se sem přijeli na naše náklady léčit 🙁

krapotkin ( 21. února 2024 09:30 )

Dle (ne)schopnosti parazita Válke se budeme brzo skládat na všechny léky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa