Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Chtěl jsem skončit, řekl Babiš. ANO ho znovu zvolilo předsedou. A Faltýnek z boje odstoupil!

Autor: Maxmilián Nový, red, amb, CTK - 
10. února 2024
14:29

Hnutí ANO si dnes na sněmu volí nové vedení. Dosavadní šéf Andrej Babiš (69) neměl protikandidáta a znovu se stal předsedou. Toho neměl ani Karel Havlíček (54), jenž se znovu stal prvním místopředsedou. Boj pak proběhl o další pozice ve vedení. Kandidatury na řadového místopředsedu se vzdal Jaroslav Faltýnek ve prospěch Roberta Králíčka, který je novým místopředsedou. Pozice objhájili Richard Brabec, Alena Schillerová a Radek Vondráček. 

Bývalý premiér Andrej Babiš podle očekávání opět obhájil post předsedy opozičního hnutí ANO. Na celostátním sněmu v Praze dnes obdržel 88 z celkových 98 hlasů, tedy zhruba 90 procent hlasů. Jeden delegát byl proti, devět se zdrželo. Ve volbě neměl protikandidáta. Před dvěma lety získal 80 procent hlasů. Babiš je předsedou ANO nepřetržitě od jeho založení. 

Fiala Babišovi k dalšímu zvolení poblahopřál. Přeje si však, aby se ve Sněmovně choval více jako politik než král chaosu, osobních útoků a lží. Rakušan vytkl hnutí ANO slova o nové totalitě či okrádání důchodců, oslabují podle něj důvěryhodnost základních institutů demokracie a právního státu.

Na posledním sněmu hnutí ANO říkal Babiš, že je to naposledy, co na šéfa kandiduje. Po dvou letech se ale na pozici opět přihlásil, poprvé to oznámil loni na podzim v pořadu Blesku Hráči. „My budeme mít sněm příští rok, zvolíme předsedu (…). Jo, budu kandidovat na předsedu,“ sdělil. 

Sněm hnutí ANO: Andrej Babiš znovuzvolen předsedou. (10. 2. 2023) Sněm hnutí ANO: Andrej Babiš znovuzvolen předsedou. (10. 2. 2023) | ČTK / Deml Ondřej

Prvním místopředsedou opozičního hnutí ANO zůstává místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček. Na dnešním celostátním sněmu v Praze získal 91 hlasů z 98, protikandidáta neměl. Havlíček měl mírně vyšší podporu než Andrej Babiš, který v předchozí předsednické volbě dostal 88 z 98 hlasů. Při volbě prvního místopředsedy se zdrželo sedm delegátů, žádný nebyl proti.

„Zítra to roztočíme, drahoušci“

„Zvolili jste si práci, nasazení, touhu po úspěchu. Takže hned zítra to roztočíme, drahoušci. Do pátku mě čeká 12 zastávek u vás a hrozně se na to těším,“ řekl Havlíček delegátům ve své děkovné řeči. Na posledním celostátním sněmu získal Havlíček 82 z 93 hlasů. Na tiskové konferenci pak promluvil o nutnosti mobilizovat společnost. 

Na čtyři místa pro řadové místopředsedy opozičního hnutí ANO nakonec kandidovali pouze čtyři členové, přestože nominací byl dvojnásobek. Místopředsedy zůstávají ministr životního prostředí Richard Brabec, šéfka poslaneckého klubu ANO a bývalá ministryně financí Alena Schillerová a dřívější předseda Sněmovny Radek Vondráček. Nově se místopředsedou stal i poslanec Robert Králíček, v jehož prospěch se vzdal kandidatury Jaroslav Faltýnek. „Když se tak dívám po tom sále, Roberte, to jsou vážné věci, já bych se tomu fakt nesmál, Robert Králíček chodí v nejlepších věcech, i dnes je vidět, že se toho nebojí,“ řekl k tomu. Nejvíc hlasů získal Brabec.

„Samozřejmě jsem velice rád, že pan Králíček se stal členem nejužšího týmu,“ komentoval Babiš na tiskové konferenci. Sám Králíček uvedl, že chce zlepšovat situaci ANO v Praze. Jak ale odpověděl na novinářský dotaz, primátorem nemá ambice se stát, tím by byl v případě úspěchu ANO ve volbách Patrik Nacher.

Video  Tisková konference po volbě vedení ANO  - Maxmilián Nový, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Volby v roce 2025 se řešily i na tiskové konferenci, která proběhla po 14. hodině. ANO podle Babiše neusiluje o voliče SPD, ale o zrazené voliče vládních stran. „My neusilujeme o voliče SPD, usilujeme o voliče pětikoalice. Pětikoalice je zradila, nesplnili nic,“ sdlil. Za ideální by pokládal zisk nadpoloviční podpory ve volbách, řekl Babiš. „My jsme už byli ve vládě a lidé vědí, jak se chováme,“ sdělil. 

„My máme ambici vyhrát parlamentní volby tak, aby bez nás nešlo sestavit žádnou vládu,“ uvedla následně Schillerová na tiskové konferenci. Co se týče možné spolupráce s SPD, na něco má ANO stejný názor, v něčem se oba subjekty liší, řekl Babiš. 

Během volby členů předsednictva neuspěla Jana Berkovcová ani Jana Mračková Vildumetzová, zvolena byla naopak Jana Pastuchová, Jaroslav Okleštěk a další. 

Babiš: Mám spoustu energie a elánu 

Babiš novinářům před zahájením řekl, že hnutí je ve skvělém stavu. „Je stabilizované, máme jasný tým, rozdělené role, skvělou stínovou vládu. Hlavně dámy u nás jsou velice energické ve Sněmovně,“ poznamenal.

Pak řekl, že ke změně postoje ohledně kandidatury ho přiměly i soukromé věci. „Ale je to hlavně to, že mám stále plno fanoušků, kteří mi věří,“ podotkl. Jak uvedl v kandidátském projevu, pokračovat ho přiměla podpora členů i občanů, přestože prý loni několikrát zvažoval konec v politice. „Letos oslavím životní jubileum a i když mám spoustu energie a elánu, tak politika pro mě nikdy nebyla cílem mého života ani vrcholem kariéry, nikdy mě neživila a živit nebude.„

Video  Projev Babiše na sněmu ANO: Chtěl jsem několikrát skončit v politice  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Vládu v projevu označil za vládu neschopných amatérů a všehoschopných asociálů s nekompetentním premiérem. „Pětikoalice vrátila Českou republiku o 30 let zpět do hlubokých devadesátek,“ řekl rovněž v projevu.  

„V prezidentských volbách jsem jako kandidát hnutí ANO získal důvěru, necelé 4 milionů lidi. To jsou impozantní výsledky a o to impozantnější, že proti nám stojí většina komentátorů a novinářů, včetně těch veřejnoprávních a takzvaných nezávislých expertů, který nikdy nevíme, pro koho doopravdy pracuje a kdo všechno je platí,“ řekl Babiš. 

„Tyto neustálé útoky ukazují na dvě věci: Jsme úspěšní a bojí se nás. Proto si pětikoaliční politici a provládní novináři vymýšlejí nepravdy typu, že jsme stranou jednoho muže, přitom hnutí ANO už dávno není jen o Babišovi,“ řekl Babiš. 

Volby do europarlamentu označil za extrémné důležité a pro úspěch prý udělá vše. „V těchto volbách musíme z Evropského parlamentu vymést zelené fanatiky a promigrační vítače,“ rozhodl se. „Mým hlavním cílem ale samozřejmě budou sněmovní volby v roce 2025,“ řekl s tím, že by do těchto voleb ANO rád vedl jako předseda a jako lídr.

„Náš úkol je tedy jasný, vrátit se v roce 2025 do vlády a po pětikoalici znovu uklidit celou zemi. Tak, jak jsme to už udělali. A si jistě pamatujete, jak nám různí novináři a politologové prorokovali rychlý konec. No, moc jim to nevyšlo,“ uvedl Babiš. V hnutí prý zůstane tak dlouho, jak dlouho ho bude potřebovat. 

Havlíček: Nepochybuji, že uspějeme

„Nejde jenom o to, že máme před sebou troje významné volby v roce 2024, ale blíží se rok 2025, kdy dojde nepochybně k největšímu politickému souboji od revoluce a my se musíme připravit na to, že proti ANO se sešikují strany, logicky nejen pětikoalice, ale i většina médií, neziskovek. A zapojí se všichni ti, kteří vedou svoji svatou válku proti nám a já záměrně říkám proti nám, nenechme si vnutit to, že ji vedou proti našemu panu předsedovi, protože jestliže vedou proti němu, vedou ji proti nám všem,“ řekl následně během kandidátského projevu první místopředseda a bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

„Hraje se o to, že jedině výrazný, výrazný úspěch ANO může zajistit defializaci. Nebojím se říct, že musíme zahájit defializaci společnosti,„ pokračoval Havlíček. Jde podle něj o zabránění vlivu prorůstání kleintelismu. „Jsme druzí nejhorší za Ruskem v rámci Fialovy vlády v klientelismu a vlivu korporací finančních, energetických, zbrojařských,“ sdělil. 

„Říkám to tak, že musíme všechny ostatní upracovat, protože oni jsou pohodlnější. Zatímco oni lenoší do 7 hodin do rána, se probudí, dají si snídani v 8 vyrazí do práce, v půl 9 přijdou se zalepenýma očima, my v té době už musíme se vracet z fabriky z Ústí z Ostravy nebo z Jihlavy, kde jsme se setkali s majiteli a stavebními zaměstnanci,“ uvedl Havlíček. 

Hnutí nesmí zemřít na politickou korektnost, řekl sněmu. „Musíme to být my, kteří budou určovat témata, nesmíme zemřít na politickou korektnost. Budou nás za to dehonestovat, budou se nám smát, budou vytahovat různé kostlivce, budou nás hejtovat, ale nesmíme se nechat vypravovat, to k tomu patří,“ uvedl. Členové stínové vlády podle něj pracují se 100 lidmi ze všech oblastí, které pokrývají. 

„V příštích dvou letech se budeme muset, ať se nám to líbí nebo nelíbí, doslova a do písmene obětovat,“ předvídal. „Ani na minutu nepochybuji, že uspějeme,“ sdělil. „Teď jsme ve třetí fázi, ostré fázi, kdy už se připravujeme na finální převzetí odpovědnosti, jinými slovy, už jedeme nonstop. (...) Otázka nezní, kdo bude premiér, otázka zní, kdo změní stav této země,“ řekl rovněž Havlíček. 

Schillerová: Nejezdíme do regionů proto, abychom provokovali místní 

Potom měla projev exministryně financí Alena Schillerová. „Nepochybuji, že zatímco nás ta hlasitější část společnosti bude démonizovat, nálepkovat a kritizovat třeba za nedostatečnou ideologickou čistotu. Ten mnohem důležitější příběh se bude odehrávat někde úplně jinde. Ten se totiž odehrává v milionech domácností Čechů, Moravanů a Slezanů,“ řekla. 

„Hnutí ANO nemusí nikomu dokazovat, že stojí na straně našich západních křesťanských hodnot, a že stojí na straně Západu proti Putinovi,“ sdělila Schillerová. ANO podle ní posunulo Česko o několik set kilometrů na Západ. „Životní úrovní jsme dostihli Španělsko nebo Itálii,“ míní. Čím více rostou preference hnutí, tím větší hrozbu se z něj někteří lidé budou snažit udělat, domnívá se.

„Poctivé rozšiřování voličské základny každodenní prací obnáší mnohem více poctivé práce než vrážení klínů mezi voliče, aktivizování ideologických křídel nebo trestání těch, kdo by se jakkoli odchýlili od nenávistných stranických linií,“ řekla. Hnutí ANO podle ní nemyslí na podnikání a podnikatele o nic méně, než na potřebné. „Nejezdíme do regionů proto, abychom provokovali místní a získali výbušný materiál na sociální sítě,“ řekla s narážkou na ministra vnitra Víta Rakušana. 

Poslední sněm

Otázce, zda by znovu usiloval o post premiéra, se Babiš zatím vyhýbal. ANO totiž v současnosti drtivě vede ve volebních průzkumech. V Hráčích uvedl, že momentálně je potřeba se zaměřit na volby do Evropského parlamentu. 

Poslední sněm ANO se konal 11. února 2022. Babiš tehdy obdržel 76 z celkových 95 hlasů, tedy 80 procent. Zdrželo se 13 delegátů, proti jich bylo šest. Ani tehdy expremiér neměl protikandidáta.

Před dvěma lety se stal nově prvním místopředsedou Karel Havlíček, stejně jako Alena Schillerová řadovou místopředsedkyní. Na místě prvního místopředsedy, kterým je nyní Havlíček, byl až do roku 2020 tehdejší šéf sněmovního výboru Jaroslav Faltýnek. 

Výsledky sněmu ANO i aktuální politickou situaci okomentuje v pondělí 12.2 od 15:00 v pořadu Epicentrum na Blesk.cz politolog Milan Školník.

Ludmila Micikova ( 14. února 2024 08:18 )

Volby může vyhrát expremiér Babis, ale premiérem může být někdo jiný, ale takove křeslo MZ, to by byl excelentní uder pro všechny válečné stvace.

jajas ( 13. února 2024 15:59 )

No tak jsi mu v podstatě neřekl nic o tom, co máš na srdci, tak jak to může vědět? Z Blesku? Nenech se vysmát. 🙂

jajas ( 13. února 2024 15:58 )

Vymlouváš se na roxin, to jakože je černé na bílém že roxin je je soudružka STB?

jajas ( 13. února 2024 15:55 )

Po bitvě je každý generál....jako ten na Hradě. 🙂

UFO1 ( 12. února 2024 09:19 )

Trapnost, tohle už ve vládě vidět nechceš,nezapominat na covid opatření, vždy s křížkem po funuse, vždy mimo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa