Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Babiš neuspěl s ústavní stížností kvůli evidenci u StB. Na Slovensku se dál soudí

Aktualizováno -
7. února 2024
15:49
Autor: ČTK - 
7. února 2024
14:30

Předseda hnutí ANO a český expremiér Andrej Babiš neuspěl na Slovensku s ústavní stížností vůči rozhodnutím bratislavského krajského soudu a nejvyššího soudu, které zamítly jeho žalobu, že je neoprávněně veden v archivních svazcích někdejší československé tajné policie StB jako agent. Vyplývá to z oznámení ústavního soudu, podle kterého příslušný senát o tom rozhodl na svém neveřejném jednání 1. února. Babiš sdělil, že ÚS pouze potvrdil, že oproti zaběhnuté praxi musí v kauze evidence u československé tajné policie StB žalovat jinou instituci. 

Babiš, který spolupráci s StB dlouhodobě popírá, ve více než deset let trvající kauze naposledy podal k ústavnímu soudu stížnosti proti předloňskému rozhodnutí bratislavského krajského soudu a loňskému verdiktu nejvyššího soudu. Ty rozhodly, že Babiš měl žalovat slovenské ministerstvo vnitra a nikoliv slovenský Ústav paměti národa (ÚPN). Babiš v reakci na verdikt nejvyššího soudu loni v září uvedl, že jeho právníci toto rozhodnutí očekávali, proto už dříve zažalovali Slovenskou republiku zastoupenou ministerstvem vnitra.

„Soud nerozhodoval o tom, zda jsem byl, nebo nebyl spolupracovníkem, v takovém případě bych opět vyhrál, jako se to stalo už třikrát. Ústavní soud pouze potvrdil, že oproti zaběhnuté praxi musím žalovat jinou instituci, a to jsem už udělal,“ uvedl Babiš.

„V lednu 2012 jsem podal žalobu na ochranu osobnosti ve věci neoprávněné evidence v registračních protokolech Státní bezpečnosti. Slovenské soudy to projednávaly v různých instancích několikrát a po věcné stránce jsem vždy vyhrál - slovenské soudy řekly, že jsem vědomě nespolupracoval, že jsem nepodepsal závazek ke spolupráci a že jsem neoprávněně evidován jako spolupracovník StB,“ uvedl dnes Babiš.

Desítky let podle něj existovala praxe žalovat ÚPN, než rozhodl v roce 2017 ÚS jinak. „Proti tomu jsem se odvolal, Nejvyšší soud to zamítl a Ústavní soud nyní potvrdil,“ poznamenal.

„Takže znovu, soud nerozhodoval o podstatě mé žaloby, ale rozhodoval o tom, že žaloba míří proti nesprávné instituci. Právníci očekávali toto rozhodnutí, a proto jsme již před půl rokem zažalovali Slovenskou republiku zastoupenou ministerstvem vnitra,“ dodal Babiš.

Považuje za neuvěřitelné, že ani po 12 letech nebyly slovenské soudy schopny rozhodnout. „Proto jsem podal žalobu k Evropskému soudu pro lidská práva, který ji přijal a bude se jí zabývat. Budu se soudit klidně do konce života, nikdy se nevzdám a svoje jméno očistím,“ doplnil expremiér.

Archivní dokumenty uvádějí, že Babiš se v roce 1980 stal důvěrníkem StB a o dva roky později ho podle nich ke spolupráci s tajnou policií coby agenta s krycím jménem Bureš získal nadporučík StB Július Šuman. Ten ale při projednávání Babišovy žaloby u okresního soudu prohlásil, že tato informace není pravdivá a že Babiš k StB naverbován nebyl. Slovenský ústavní soud ve verdiktu z roku 2017 zpochybnil věrohodnost bývalých příslušníků StB, kteří u obecných soudů vypovídali v Babišův prospěch a jejichž výpovědi byly tehdy považovány za klíčové.

Video  Babiš: Kalda bez politiky nemůže žít! A ptal se Jakoba: Zradíte Pekarovou?  - PSP ČR
Video se připravuje ...

arbitr ( 20. dubna 2024 17:36 )

Tak nějak mě Babiš nebere, ale fascinují mne některá uvažování soudců:

To jsou argumenty!
- Pokud vypovídá jako svědek, vypovídá pod přísahou.
- Pokud je nevěrohodný, pak je nevěrohodný i zápis
- Za nepravdivé svědectví má následovat trest, ne-li, tak má být uznáno?
- Pokujd žaloba nepřísluší jedné státní instituci, má ji snad předat tam, kam
přísluší?
- A kdyby svědek vypovídal v jeho neprospěch, byl by věrohodný?

oltec ( 10. února 2024 08:17 )

hofle kolik je ti roků píšeš jak puberťák jsi jen k smíchu

pindal ( 9. února 2024 16:37 )

Kdyby něco vytáhli,tak se to dozví každý,hledat není potřeba. 😃

vlajo ( 9. února 2024 15:51 )

Kolik asi Šuman dostal za svědectví.

jajas ( 9. února 2024 12:18 )

🙂

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa