Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vyhazovali jste peníze z vrtulníku, vmetl Vystrčil Havlíčkovi. Ten chce „defializovat“ společnost

Autor: mav, lig - 
4. února 2024
12:23

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a exministr průmyslu a dopravy a místopředseda Sněmovny a ANO Karel Havlíček se názorově střetli v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News. Důvodem byla ekonomická situace státu. Podle předsedy Senátu má ekonomika velkou setrvačnost, a pokud se v minulosti "vyhazovaly peníze z vrtulníku a lidem se dávalo, co si přejí," bude obnova chvíli trvat. Podle Havlíčka ale nelze najít mezinárodní žebříček, kde by Česká republika nebyla poslední. Debata obou politiků se pak výrazně vyhrotila ohledně Fialova nepřiznaného podílu v Podnikatelské družstevní záložně.

„Jsme jednou ze zemí, kde se žije velmi dobře, máme jistoty, o kterých si v jiných částech světa mohou nechat zdát,“ snažil se Vystrčil ve vyostřené debatě uklidňovat veřejnost v časech škrtů, které se jí dotýkají. „Důležité je to vysvětlit a dosáhnout toho, aby lidé opatřením rozuměli. Pokud bychom toto dokázali, tak je možné to období ustát bez větších otřesů a zase se dostat na přímku, která povede k lepšímu a kvalitnějšímu životu - v hmotných statcích, ale i atmosféře ve společnosti. Jak spolu komunikujeme, jak máme nastavené soužití vzhledem ke starším i mladším generacím, v rodině…“ připomněl šéf horní komory další hodnoty.

„Už nemůžeme najít mezinárodní žebříček, kde bychom nebyli poslední,“ opáčil ovšem místopředseda Sněmovny a ANO Karel Havlíček. Ekonomika se podle něj ještě nezvládla vrátit před situaci před pandemií koronaviru, na rozdíl od ostatních zemí v regionu; připomněl, že v Česku je nejvyšší energetická inflace OECD.

Energetická krize

„Nezvládla se energetická politika. Smáli jste se nám, že navrhujeme populistická řešení, a pak už bylo pozdě,“ vyčetl Vystrčilovi a vládnímu táboru v debatě na Primě a nastínil další hořký scénář: „Ani v roce 2024 nedosáhneme předcovidové úrovně, zase budeme z EU nejhorší. A nebude kde brát. To neudělá stát, žádná vláda - to udělá soukromý sektor, firmy, živnostníci.“

Vystrčil argumentoval, že ekonomika má setrvačnost. „Dnes jsme v situaci, kdy se ekonomika teprve rozjíždí, to je způsobeno tím, jak jsme se chovali před touto vládou. Pokud rozhazujete peníze z vrtulníku, pak se to proti vám obrátí,“ uvedl jeden z důvodů nynější recese.

„Musí se defializovat a možná i desíkelizovat společnost,“ pronesl Karel Havlíček. „Co to znamená?“ opáčila moderátorka Tománková. „To znamená používat méně marketingových výrazů a frází a více konkrétních opatření,“  narážel na premiéra Petra Fialu (ODS) a svého nástupce-ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (za STAN).

„Já bych spíše dehavlíčkoval. Méně bychom mluvili a více konali,“ kontroval stejnou formou  předseda Senátu Vystrčil.

A jak se oba politici staví k doporučení zpružnit zákoník práce? „Je potřeba zpružnění. Ale nemůže to být jedno opatření,“ uvedl Vystrčil. „Slyšel jsem příklady z Dánska, kde je pružnější. Tam je ale jiné zabezpečení, když člověk ztratí práci. Je tam jiná pomoc při získávání práce,“ zmínil konkrétní příklad s tím, že ohledně zpružnění trhu musí fungovat více opatření najednou. 

Havlíček pětikoalici vyčetl, že v této věci nemá jasnou pozici. „Ať vláda řekne, že chce, aby se to posunulo třeba ve prospěch podnikatelů, ať se může snáz propouštět, a NERV jí na to dá jasný návod. Nebo ať se přikloní k zaměstnancům. Jenže je jich tam pět, každý pes jiná ves. Ve finále NERV připravil něco, k čemu vláda není schopná se vyjádřit,“ uvedl exministr průmyslu a obchodu za ANO.

A sám by zákoník práce uvolnil? „Uvolnil, ale nikoliv tak, aby si zaměstnavatel dělal cokoliv. Od toho je tu tripartita. Určité zpružnění, ale ne absolutní,“ reagoval Havlíček a zároveň odmítl výpovědi bez udání důvodu. „Vždy musí být nějaký důvod. Ale může se zkrátit lhůta,“ navrhl. 

Kauza „Fialovy kampeličky“

Pro opozici je velké téma kauza peněz premiéra Fialy v Podnikatelské družstevní záložně; poslanci se k tomu mimořádně sejdou příští čtvrtek. „Myslím, že to pan premiér dostatečně vysvětlil, vím, že ho ta chyba velmi mrzí a není mu to vůbec příjemné,“ domnívá se jeho spolustraník Vystrčil a nelíbí se mu, že se z toho ANO snaží dělat kauzu, která patří na půdu Poslanecké sněmovny.

„Nevyčítáme panu premiérovi, že opomněl, že není podílníkem a že se domníval, že je střadatelem,“ pokračoval v kritice Havlíček. Problém podle něj je, že peníze dával do nedůvěryhodné instituce napojené na „starou gardu ODS“.

Havlíčkova nařčení Vystrčila velmi rozčílila a rázně je odmítl: „Ať podá trestní oznámení nebo důkazy - ať nemluví o igelitkách a staré gardě ODS, nezmíníl žádné jméno nebo číslo! Je to sprosté a nehodné místopředsedy Poslanecké sněmovny,“ rozhorlil se šéf Senátu v debatě. „Poměrně hodně lidí ze staré gardy ODS je teď členem ANO, to je velká legrace,“ dodal na závěr Vystrčil.

Video  Havlíček šije do vlády: Pornočasopisy s nižší DPH a megašvindl s dotacemi?! Stanjura je přepracovaný  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

pindal ( 6. února 2024 19:27 )

To je dobrý,alespoň nemusí být tolik stran. 😁

pindal ( 6. února 2024 19:25 )

Takže,náš národ je rozdělený na koblihy a nuteláky?

prokop78 ( 6. února 2024 05:50 )

No jo, Nutelláci ho mají asi někde jinde že? 😁

pindal ( 5. února 2024 19:13 )

Ale pro někoho jiného. 😨

pindal ( 5. února 2024 19:08 )

Možná chtějí zlikvidovat český stát. 😨

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa