Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Spory o zdanění tichého vína: Nekula to odmítá, Stanjura to schytal do vinařů

Autor: ČTK - 
9. května 2023
13:48

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) nesouhlasí se zdaněním tichých vín, uvedl dnes na twitteru. Národní ekonomická rada vlády (NERV) to navrhla jako součást balíčku opatření ke konsolidaci veřejných financí, který chce tento týden představit vláda. Podle Nekuly by přínos pro státní rozpočet byl nevýrazný a nejistý. Zavedení spotřební daně odmítá také Svaz vinařů. Podporuje ho naopak například Asociace malých a středních podniků (AMPS), která sdružuje mimo jiné majitele restaurací. Na vysoké odvody ze spotřební daně z tvrdého alkoholu nebo daňové zvýhodnění vína upozorňují svazy výrobců a dovozců lihovin.

Nekula uvedl, že spotřební daň není zavedená v zemích, odkud se do ČR velké množství vína dováží. Zmínil Itálii, Španělsko, Německo nebo Rakousko.

„Ne vše se dá přepočítat na peníze a příjmy do rozpočtu. Víno má v ČR po staletí tradici. Jeho produkce není obrovská, ale je dnes velmi kvalitní,“ uvedl ministr zemědělství. Dodal, že považuje moravské a české vinařství za něco, co je třeba uchránit pro budoucnost.

V současné době se v České republice platí spotřební daň pouze z šumivých vín, a to ve výši 23,40 koruny za litr.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) čelí přitom kritice vinařů. „Stanjuro (ODS), na Moravu nejezdi! Vinaři,“ stojí na billboardech, které se objevily v Lednici na Břelavsku.

Podle Svazu vinařů by případné zavedení spotřební daně ve výši 23,40 Kč na litr tichého vína vedlo ke zdražení běžné lahve vína v obchodech zhruba o třetinu. Důsledkem zavedení spotřební daně by podle Svazu vinařů byl propad celého oboru až o desítky procent a plocha vinic by mohla klesnout i pod 10.000 hektarů.

Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) dnes novinářům řekl, že zdražení vína by vedlo k útlumu turistického ruchu na jižní Moravě. Vedení kraje podle něj vyzvalo jednotlivé vinaře i starosty vinařských obcí, aby vyčíslili, jakou ztrátu podle nich snížení počtu vinařských akcí přinese.

„Jedná se o miliony až desítky milionů nejen na straně vinařů, ale také pro obce, penziony nebo gastro zařízení,“ doplnil hejtman.

„Tohle je fakt blbej nápad. Spotřební daň na víno na papíře možná vypadá jako geniální myšlenka. Vybere se víc na daních a ještě budeme bojovat proti zlému alkoholu. Akorát že vůbec. Takže na to prosím hodně rychle zapomeňte, jestli nechcete pohřbít celý region,“ uvedl již dříve Grolich na twitteru.

Unie výrobců a dovozců lihovin ČR (UVDL ČR) již dříve uvedla, že spotřební daň loni do státního rozpočtu přinesla 14,3 miliardy Kč, z toho 64 procent je daň vybraná z lihovin.

Zhruba třetinu odvedly pivovary a z šumivého vína stát vybral 553 milionů Kč. Mezi členy jsou společnosti jako Rudolf Jelínek, Stock Plzeň Božkov nebo Coca-Cola HBC ČR a SK. Podle unie je spotřební zdanění alkoholu nesystematické a u šumivého vína se daň nezvedala posledních 20 let, přestože jeho spotřeba výrazně rostla.

Unie destilatérů, která sdružuje mimo jiné některé menší lihovary nebo pěstitelské pálenice, uvedla, že nejspravedlivější zdanění je zhruba 0,4 Kč na jeden gram alkoholu, což by přineslo dostatečný příjem do státního rozpočtu v rámci miliard. V současnosti je spotřební daň na lihoviny zhruba trojnásobná oproti pivu a 2,5krát vyšší než na šumivé víno, uvedla.

Podle Luboše Kastnera, který zastupuje gastronomii v Asociaci malých a středních podniků, nelze v současné době, kdy se diskutuje o možných změnách v DPH například u piva, opomíjet fakt, že právě tichá vína jsou od daně osvobozená. Proto asociace podporuje zavedení daně. Argumentuje mimo jiné tím, že 60 procent vín se do ČR dováží.

Video  Fiala: Je potřeba šetřit. I když to není příjemné a bude to bolet  - Úřad vlády ČR
Video se připravuje ...

Květoslava Velanova ( 15. května 2023 14:30 )

Ano, je to stoprocentně on a ještě má dva kamarády. Fialového Péťu a traktoristu. Tyto nám byl čert dlužeb.

Květoslav Matura ( 9. května 2023 18:18 )

U "hlasitého" vína už v ČR apotřební daň je, 23,40,- Kč na litr

Květoslav Matura ( 9. května 2023 18:08 )

Pokazit co se dá. To je krédo vlády 5K. Bez komentáře
Novinky.cz Bílá vína z Moravy ovládla mezinárodní soutěž

3. 6. 2022, 89
ČTK
Bílá vína z Moravy získala v hlavní části mezinárodní soutěže Concours Mondial de Bruxelles nejvíce ocenění ze všech zemí. Dvě velké zlaté medaile získala také červená vína. Celkem tak z italského města Cosenza, kde se letošní ročník odehrával, vinaři přivezli dvě velké zlaté, 16 zlatých a 25 stříbrných medailí.

Květoslav Matura ( 9. května 2023 17:58 )

Seznam zemí s nulovou spotřební daní na tichá vína : Německo, Česko, Slovensko, Rakousko, Maďardko, Řecko, Itálie, Lucembursko, Portugalsko, Slovinsko, Španělsko, Švýcarsko. Daň se platí - přepočet v Kč na litr: Francie 1,-; Polsko 11; USA 12; Kanada 12; Belgie 16; Japonsko 17; Estonsko 23; Nizozemsko 24; Dánsko 41; Švédsko 68; Finsko 93; GB 100; Irsko 116; Norsko 171,- Kč/litr. Zdroj: Odkaz

krapotkin ( 9. května 2023 15:52 )

Neznáš to rčení - kozel zahradníkem ? Takhle můžeš probírat jedno vládního šaška za druhým.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa