Děti ve věku 9, 10 a 12 let měly problémy s docházkou v Brně a později po přestěhování i na Prostějovsku. Jednou měly mít chřipku, jindy nedorazily do školy bez řádné omluvy.

Matka prý netušila, jak děti omlouvat

Jejich matka měla pro omluvené i neomluvené absence vždy po ruce vysvětlení. Prý se potýkala s tím, že to měla daleko za lékařkou, neboť se v té době zrovna stěhovala z Brna. S vážnou tváří také tvrdila, že si nebyla jistá, jaká platí pravidly pro omlouvání ve škole.

„Vedle vysokého počtu omluvených měly děti i neomluvené hodiny. Nebyly přitom žádné důvody, pro které by děti nemohly chodit do školy. Obžalovaná byla opakovaně upozorňována, ale neprojevila snahu se situací něco dělat,“ zaznělo podle serveru novinky.cz v obžalobě pro přečin ohrožování výchovy dítěte.

Cestou k jednání se prý ztratila

Povedené matce se podmínka, kterou jí uložil okresní soud, pranic nelíbila a odvolala se. Jenže senát krajského soudu tím pořádně nadzvedla. Na jednání nedorazila včas a přes obhájkyni vzkázala, že se cestou ztratila...

Senát vedený Monikou Staniczkovou ztratil trpělivost a jednání zahájil v nepřítomnosti obžalované ženy. Obhájkyně mezitím za svou klientku odhodlaně horovala.

„Žádný trestný čin nebyl spáchán, klientka by vůbec neměla být trestně stíhána. Všechny tři školou povinné děti nyní řádě chodí do školy a ani jedno nemá neomluvené hodiny,“ tvrdila advokátka.

Odvolací senát neobměkčila

Když matka tří dětí konečně dorazila, mohla si už jen vyslechnout konečný verdikt. Soud neobměkčila, čeká ji osm měsíců za mřížemi. Žena se totiž skutku dopustila v podmínce, peněžitý trest s ohledem na její sociální poměry nebyl možný a podle odvolacího senátu nespolupracovala ani při zvažované možnosti uložit domácí vězení.

VIDEO: Jak usnadnit dítěti nástup do první třídy.

Video
Video se připravuje ...

Jak usnadnit dítěti nástup do první třídy? Videohub