Gupca si vůbec nelámal hlavu s tím, že jeho osobní auto není stavěno na 12 lidí. Čtyři dospělé lidi vměstnal do kufru a do kabiny k sobě pustil sedm nezletilých Syřanů. Na výzvy policie k zastavení nereagoval.

Ujížděl a boural

„Policistům se snažil ujet rychlostí až 200 km/hod. Pronásledování jim ztěžoval vybržďováním. Nakonec havaroval ve vysoké rychlosti v Uherském Brodě, kde přitom naboural tři zaparkovaná auta. Přesto prchal dál, zastavily ho až varovné výstřely,“ řekla 16. srpna k případu mluvčí policie Simona Kyšnerová.

Video
Video se připravuje ...

Eskorta přivádí k soudu Rumuna Adriana Gupcu (36), který nelegálně převážel do ČR 11 nelegálních migrantů ze Sýrie. Hynek Zdeněk

Okresní soud v Uherském Hradišti ho poslal na 40 měsíců do věznice s ostrahou, uložil mu trest vyhoštění na čtyři roky a náhradu škody ve výši necelých 84 tisíc korun. Proti verdiktu se odvolal ke Krajskému soudu v Brně. Zdál se mu přísný.

Soud chtěl trest zvýšit, nemohl

„Trest byl nepřiměřený. Nezohlednil, že můj klient spolupracoval a vše přiznal,“ řekl ve středu před soudem v Brně jeho obhájce Bronislav Mitáček. Soudkyně Hana Kleinová mu částečně dala za pravdu.

Trest od Okresního soudu v Uherském Hradišti byl skutečně nezákonný. Měl být minimálně pět let a ne jen čtyři měsíce nad nejnižší možnou sazbou tří let. Mnohem delší mělo být i vyhoštění a je otázka, jak mělo být naloženo s autem. Vzhledem k tomu, že se ale neodvolal státní zástupce, nemůžeme trest zvýšit, jen zamítnout odvolání obžalovaného,“ zdůraznila soudkyně.


Neopomenula přitom zdůraznit, že Gupca byl v době spáchání hned několika trestných činů a zločinu na svobodě jen díky podmínečnému propuštěn z vězení, Seděl za to, že zavinil vážnou dopravní nehodu se zraněním.

Verdikt je pravomocný a není proti němu odvolání. Existuje pouze možnost dovolání k Nejvyššímu soudu.

Fotogalerie
19 fotografií