Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Brutální mord seniora ve Slopném: Odsouzení vrazi znovu žádají o obnovu řízení!

Maroš Straňák (vlevo) a David Šimon (vpravo) si odpykávají trest za vraždu seniora ve Slopném na Zlínsku z roku 2011.
Maroš Straňák (vlevo) a David Šimon (vpravo) si odpykávají trest za vraždu seniora ve Slopném na Zlínsku z roku 2011.  (Autor: Blesk/Slávka Červená)
Autor: ČTK - 
2. ledna 2024
09:45

Krajský soud ve Zlíně projedná 1. února návrh na obnovu řízení v případu brutální vraždy seniora ve Slopném na Zlínsku z roku 2011. V minulosti za ni byli odsouzeni Maroš Straňák ze Slovenska a Čech David Šimon, odpykávají si tresty 24,5 a 20,5 roku vězení. Návrh na obnovu řízení podali odsouzení samostatně, sdělila v úterý ČTK mluvčí soudu Klára Belkovová. Obnovy řízení se Straňák se Šimonem v uplynulých letech neúspěšně domáhali už několikrát.

Soud spojil řízení o návrzích obou odsouzených pod jednu spisovou značku, věc bude rozhodovat senát soudce Pavla Dvorského. „K jednání nařízenému na 1. února od 9:00 jsou předvolaní svědci, takže se v tuto chvíli nedá říct, zda soud vyhlásí rozhodnutí o návrzích ve stejný den,“ uvedla Belkovová.

Justice v minulosti uznala Straňáka se Šimonem vinnými při zohlednění pachových stop nalezených na místě činu. Byly i na těle zavražděného. K usvědčení přispěly výpovědi svědků. Oba muži vinu dlouhodobě popírají, obhajoba dříve zpochybňovala především pachové stopy.

Případem se v uplynulých týdnech zabývaly reportérky serveru Seznam Zprávy, které upozornily na některé nesrovnalosti ve vyšetřování. „V současné době, podle informací, které jsme se dozvěděli od novinářek ze Seznam Zpráv, padly už všechny důkazy, o kterých lze uvažovat. To znamená, je tam změna u svědků, kteří vypovídali. A pokud jde o vědecké vyvrácení metody pachové identifikace, tak to už považuji za aprobované i Ústavním soudem, zkrátka z toho nelze vycházet jako z důkazu izolovaného,“ řekl ČTK Šimonův obhájce Robert Cholenský.

Podle dosud pravomocného rozsudku oba pachatelé napadli sedmasedmdesátiletého muže v jeho domě v září 2011. Útočníci seniora surově bili po celém těle, škrtili a kopali. Podle znalců mu zasadili desítky ran. Zraněním na místě podlehl. Pachatelé si z domu odnesli asi 3 000 korun a šperky za 14 000 korun.

Případ měl komplikovaný vývoj. Zlínský krajský soud nejprve dvojici zprostil obžaloby pro nedostatek důkazů, z podnětu vrchního soudu však nakonec poslal pachatele do vězení. Objevily se nové důkazy v podobě výpovědí spoluvězňů, jimž se Straňák údajně ve vazbě svěřil.

Policie měla při objasňování vraždy ztížené podmínky. Mrtvého seniora s rozbitou hlavou našli příbuzní, kteří si mysleli, že upadl a zranil se sám. Násilnou smrt odhalila až pitva. V té době však už rodina stopy na místě činu uklidila.

Video  Insta Crime Podcast: Slaboch Sláma útočil na bezbranné seniorky  - pdc, icp, Jedlička Čebotareva
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání