Novák nejprve 18. srpna převážel tři cizince, za což dostal 900 euro (zhruba 22 500 korun). Druhý den znova převážel do Německa další skupinu cizinců. Taxi mělo zastavit v zalesněné části u Dubňan.

Jelikož cizinců mělo být víc, jel na místo Novák ještě s dalším taxikářem. „V původní výpovědi oba uvedli, že sedmičlenná skupina cizinců ze Sýrie, která byla na místě, byla špinavá a smrděla,“ připomněl soudce Krajského soudu v Brně Josef Tatíček. Novák za druhou zakázku inkasoval 7 116 korun.

Video
Video se připravuje ...

Krajský soud v Brně zamítl odvolání Davida Nováka proti trestu za převaděčství. Hynek Zdeněk

Ze zisku se ale dlouho neradoval. Policisté oba taxikáře záhy zastavili, migranty zadrželi a peníze Novákovi zajistili. Zatímco druhý taxikář se rozhodl vinu přiznat a přistoupil na dohodu o vině a trestu, Novák změnil původní výpověď a tvrdil, že vůbec netušil, že jde o nelegální migranty.

Vysoká pokuta

Okresní soud v Hodoníně mu neuvěřil a poslal ho na šest měsíců za mříže. Vzhledem k jeho předchozí beztrestnosti trest zmírnil rozsudek na podmíněný. Novák, ale přišel o zabavených 7 116 korun plus vyfasoval pokutu 50 tisíc korun.

U Krajského soudu v Brně se snažil tvrdit, že je nevinný a měl by být plně zproštěn obžaloby. „Mám běžně zakázky i do lesa. Neměl jsem žádné podezření, že by mohlo jít o nelegální migraci,“ tvrdil u soudu.

Soud ovšem jeho tvrzení neuvěřil. „Změněnou výpověď nelze považovat za věrohodnou. Odvolání se v plném rozsahu zamítá,“ zdůraznil Tatíček s tím, že rozsudek je pravomocný a lze proti němu učinit pouze dovolání.

Policisté česko-slovenskou hranici hlídají dodnes. „Od počátku akce až do úterý 4. ledna jsme zadrželi 5 741 nelegálních migrantů a 96 převaděčů,“ doplnil informaci mluvčí policie David Chaloupka.

Fotogalerie
5 fotografií