„Volal jsem právě s rodiči, když ke mně přistoupili dva muži. Ten v bílém tričku se mne anglicky zeptal, odkud jsem. Odpověděl jsem, že z Německa. Na to mi odpověděl, že mne zabije a strčil do mne,“ popsal děsivou scénu napadený Němec Tim F.(24).

Obžalovaný: Byl to bratranec!

Tim měl po pádu z více než šesti metrů zlomené dva obratle a tělo má plné šroubů. Podle lékařů scházely dva centimetry a navždy by ochrnul. Útočníka přitom viděl poprvé v životě. Přesto tvrdí, že na jeho obličej nikdy nezapomene.

Video
Video se připravuje ...

Krajský soud v Brně stíhá Daniela M. (37) za to, že měl ze zdi Špilberku shodit německého turistu. Hynek Zdeněk

Obžalovaný s popisem události souhlasil. Tvrdil ovšem, že pachatelem byl jeho bratranec. „Když do něj prudce strčil, byl jsem v šoku. Pořád jsem si ale myslel, že je to jen nějaký připravený fór,“ dušoval  se soudu.

Tim útočníka poznal

Soud ale jeho tvrzení vyvrátil. Především Tim označil za útočníka muže v bílém tričku, jeho kumpáni měli naopak trička modrá. Tak se totiž domluvili a oblékli do předsvatební divkóké jízdy, při které tekl v Brně alkohol proudem.

„Oběť jasně identifikovala jako útočníka pana obžalovaného. Ten mu nejprve řekl »Neskákej, nestojí to za to.« Když poškozený dál telefonoval s rodiči a naznačoval, že nechce byl rušen, řekl mu anglicky »Chci tě zabít!« Nakonec zcela nesmyslně do poškozeného prudce strčil a shodil gho do hloubky," shrnul soudce Martin Vrbík.

Vrbík uvedl, že hlavní roli v události sehrála uražená ješitnost Daniela M. „Obžalovaný měl velký den, kamarádi mu v Brně připravili program, byla tam euforická atmosféra, všichni mu blahopřáli.  Pan poškozený jako jediná osoba mu neprokázala respekt, dal mu negativní odezvu na jeho snahu o kontakt. Skončilo to krátkodobou agresí," řekl soudce.

Soudce: Dočasně zničil Timovi život

„Ženichovi" přitížil i fakt, že nejprve odmítl vypovídat a po 14 dnech přišel s verzí, že pachatelem je jeho bratranec. „Křivé obvinění příbuzného ovlivnilo výši trestu stejně jako zdravotní následky pádu pro poškozeného. Nadále má bolesti, nemůže řídit auto, studovat, má noční můry," dodal soudce

 Vysokoškolsky vzdělaný muž musí také uhradit odškodné. ZraněnémuTimovi má zaplatit 6500 eur (155 tisíc Kč) a dalších 209 tisíc korun. Nárok jeho rodičů a bratra soud odkázal k civilnímu soudu.

Svatba? Nevěsta mlčí

Rozsudek si přijela ve čtvrtek vyslechnout i snoubenka obžalovaného. K plánované svatbě mlčela. „Svatba nebyla z toho důvodu, že byl můj mandant ve vazbě. Nevěsta si manželství nerozmyslela. Farář jim vyšel vstříc a v kostele jim uvolnil pro sňatek nový termín,“ řekl Blesk.cz obhájce obžalovaného.

Zda pohledná žena vydrží na Daniela M. čekat více než deset let, je zatím nejasné. Navíc muži soud prodloužil před čtvrtečním verdiktem opět vazbu kvůli obavám z jeho možného útěku z Česka. Rozsudek zatím není pravomocný.

Fotogalerie
7 fotografií