Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Rus promluvil o 300 mrtvých u Avdijivky: „Jste jen kus masa,“ řekl mu velitel

Autor: rix, ČTK - 
23. března 2023
10:29

Ruský voják v anonymitě promluvil o tom, že jeho prapor čítající 300 mužů celý padl, když se chystal obsadit ukrajinské město Avdijivka. Okupant popsal nedostatečnou podporu a posléze drsné ponížení od svého velitele. Mrtvé Rusy označil za kus masa. 

„Vlastně ani netuším, jak jsem to přežil,“ přiznal Rus v rozhovoru. „Ze skupiny jsem jako jediný zůstal naživu,“ popsal. Své svědectví podal po telefonu jednomu ze svých kamarádů. „Nikdy jsem v hlase neslyšel takovou hrůzu,“ uvedl jeho kolega Ivan. 

Jak popisoval podle deníku Daily Star, dobít Avdijivku byl prapor vyslán bez jakékoli širší podpory. „Nikdo nás nekryl. Neměli jsme žádnou lékařskou pomoc. Mnoho z našich vojáků zemřelo jen kvůli nedostatečné lékařské péči,“ vzpomínal na šílené momenty ruský voják. 

Bojové pole zůstalo poseté mrtvými těly. „Nějak pomoct si dokázali jen lehce poranění,“ vysvětlil okupant. A co víc, nejvíce ho šokovala slova velitele poté, co se z bojového pole vrátil a vznesl námitky. „Jste pro nás jen maso, nic víc,“ měl mu opáčit jeho nadřízený. 

Dále se dověděl, že nedostane slíbené peněžní bonusy. „Přišli jsme bránit svou vlast, ale místo toho jen zbytečně umíráme v cizí zemi,“ zoufal si voják podle britského deníku.

Úřady vyzvaly k evakuaci 

Ukrajinské úřady v pondělí vyzvaly obyvatele města Avdijivka, aby se evakuovali. Město tvoří jeden z opěrných bodů ukrajinské obrany v Doněcké oblasti, v důsledku postupu ruských vojsk mu podobně jako u Bachmutu hrozí obklíčení.

„Místní úřady znovu doporučují místním obyvatelům, aby neriskovali své životy a životy svých příbuzných, a evakuovali se do bezpečnějších oblastí Ukrajiny,“ uvádí se v prohlášení ukrajinského ministerstva pro reintegraci okupovaných území.

Avdijivka leží asi 20 kilometrů severně od Doněcku a poblíž frontové linie se nachází od roku 2014, kdy na východě Ukrajiny vypukl ozbrojený konflikt mezi Moskvou podporovanými separatisty a ukrajinskou armádou. V posledních třech týdnech zaznamenaly ruské síly územní zisky severně a jižně od Avdijivky a městu s předválečnou populací zhruba 35.000 lidí hrozí obklíčení.

16:16
Dnes

Moskevský soud vzal do vazby čtyři mladíky a dívku, obviněné ze zapálení vrtulníku Ka-32 na moskevském letišti Ostafjevo v noci na 26. dubna. O zničení vrtulníku v Moskvě minulý pátek informovala na telegramu ukrajinská vojenská rozvědka, která také zveřejnila záběry ze zapálení stroje, aniž se k zodpovědnosti za akci přímo přihlásila.

Stanislav Chamidulin, Daniil Jamskov, Nikita Bulgakov, Roman Jakovec a Anastasija Molčalinová čelí podle sdělení soudu obvinění ze spáchání teroristického činu v organizované skupině. Za to jim v případě odsouzení hrozí až 20 let vězení.

Podle informací ze sociálních sítí je nejmladší devatenáctiletá Molčalinová, nejstarší jsou dvaadvacetiletí Jamskov a Bulgakov. Pocházejí z různých ruských regionů. Chamidulina podle vyšetřovatelů zverbovaly ukrajinské tajné služby a pak za peněžní odměnu zlákal na internetu další ruské občany pro svůj plán; pětice pak zničila vrtulník. O občanství samého Chamidulina se komuniké nezmínilo, poznamenal server BBC News.

15:28
Dnes

V Moskvě na náměstí vystavili vojenskou techniku západní provenience, kterou Ruská armáda ukořistila na Ukrajině. K vidění je třeba bojové vozidlo pěchoty Bradley z USA nebo tank Leopard 2A6 z Německa.

14:52
Dnes

Ruské systémy protivzdušné obrany sestřelily šest raket ATACMS americké výroby, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Na ruské území je podle něj za uplynulý den odpálila Ukrajina. Před nevybuchlou municí na Ruskem anektovaném Krymském poloostrově předtím varoval Sergej Aksjonov, který je šéfem tamní okupační správy.

Ruské ministerstvo obrany neuveřejnilo, nad jakým územím obrana rakety sestřelila. Jeho tvrzení nelze nezávisle ověřit, ukrajinské úřady věc nekomentovaly.

Spojené státy v minulých týdnech tajně dodaly rakety dlouhého doletu ATACMS Ukrajině, která je zatím prokazatelně použila dvakrát. V polovině dubna to bylo pro útok na vojenské letiště Džankoj na Krymském poloostrově a minulý týden při úderu na Berďansk v Rusy obsazené části ukrajinské Záporožské oblasti.

Zobrazit celý online

Video  Odporný útok Rusů v Záporoží: Raketa dopadla na panelák  - reprofoto Twitter Volodymyr Zelenskyj
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa