Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ukrajinského vojáka chladnokrevně popravili Rusové: Stal se symbolem odporu proti Putinovi!

Autor: rc, ČTK, swp - 
10. března 2023
16:33

Sociální sítě obletělo video s ukrajinským válečným zajatcem, jehož chladnokrevně zastřelili ruští vojáci. Těsně předtím, než se ve videu ozvaly výstřely, ukrajinský voják s bohovým klidem kouřil cigaretu a zvolal „Sláva Ukrajině“. K videu se dokonce vyjádřil prezident Volodymyr Zelenskyj, který slíbil dopadení ruských vojáků. Přesto, že stále není jasná identita vojáka, stal se symbolem odporu proti Putinovi.

Ukrajinou otřáslo video s ukrajinským válečným zajatcem. Na videu, jež se objevilo na sociálních sítích v pondělí, je vidět neozbrojený voják, který kouří cigaretu v zákopu. Řekne jen „Sláva Ukrajině“ a pak se ozvou výstřely. Podle všeho jej zastřelili ruští vojáci. Podle deníku Ukrajinska Pravda zatím není jasné, kde a kdy přesně byl videozáznam pořízen.

K videu se začali vyjadřovat ukrajinští politici, a dokonce i prezident Volodymyr Zelenskyj. „Najdeme ty vrahy,“ prohlásil prezident. „Zastřelení neozbrojeného vězně je cynické a drzé ignorování norem mezinárodního humanitárního práva a válečných zvyků. To dělají bezcenní vrazi, ne válečníci,“ uvedl Generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny.

Nejasná identita

Co však zůstává stále záhadou, je skutečná identita vojáka. Podle 30. mechanizované brigády se jedná Tymofije Šaduru, který zmizel začátkem února v bojích u Bachmutu. „V současné době je tělo našeho vojáka na dočasně okupovaném území. Konečné potvrzení totožnosti bude zjištěno po návratu těla a příslušných vyšetřeních,“ napsala 30. mechanizovaná brigáda na facebooku.

Nicméně následně na sociální síti uvedla 119. brigáda Teritoriální obrany, že se jedná o jejího příslušníka Alexandra Macievského, jehož ve videu poznala jeho vlastní matka. „Byl to můj Saško,“ uvedla zdrcená žena.

Symbol odporu

Ačkoliv je identita vojáka stále nejasná, stal se legendou a symbolem odporu proti ruské invazi. Malíř Jak Stenvall dokonce vojáka kouřícího v zákopu s klidem čekajícím na jistou smrt vyobrazil na plátně. „Na památku ukrajinského hrdiny,“ napsal k snímku olejomalby.

14:38
Dnes

Ruské úřady zadržely novináře ruskojazyčné verze časopisu Forbes kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě, informoval web tohoto magazínu. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zprávy o vraždění civilistů v ukrajinském městě Buča na platformě Telegram.

13:54
Dnes

Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny. Podle agentury AFP to dnes prohlásil šéf americké diplomacie Antony Blinken po jednání s nejvýše postavenými čínskými představiteli, včetně prezidenta Si Ťin-pchinga. Předtím Blinken dlouze jednal s čínským ministrem zahraničí Wang Iem. Blinken uvedl, že jim své obavy ohledně podpory ruské válečné mašinerie sdělil.

13:03
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při příležitosti dnešního výročí havárie Černobylské jaderné elektrárny varoval před rizikem jaderného incidentu v důsledku ruské okupace Ukrajiny. V příspěvku na sociální síti X znovu upozornil zejména na situaci kolem Záporožské jaderné elektrárny na jihovýchodě Ukrajiny, kterou Rusko obsadilo na začátku své rozsáhlé invaze v únoru 2022.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa