Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rusové srovnali se zemí desetitisícovou metropoli: Z Marjinky je město duchů!

Autor: rix - 
7. března 2023
05:00

Šokující fotografie z ukrajinského města Marjinka působí jako snímky z videohry nebo filmu. Opak je ale pravdou. Zpustošené město mají na svědomí ruská invazní vojska. Metropoli o deseti tisících obyvatelích okupanti doslova srovnali se zemí a vypadá jako po apokalypse. 

Ruiny města odhalily letecké záběry. Marjinkou v Doněcké oblasti procházela frontová linie. Z metropole je teď doslova město duchů. Nad krajinou se vznáší kouř a téměř všechny domy jsou srovnány se zemí. „Všechno je zcela zničené,“ potvrdil podle deníku Daily Mail šéf tamní policie Artem Schus. 

Video  Z Marjinky zbyly jen ruiny.  - Twitter
Video se připravuje ...

Veškeré obyvatelstvo musely úřady evakuovat. V okolí zůstala jen hlídkující vojska. „Civilisté nemají ve městě jak žít,“ kroutil hlavou Schus. Ne všechny se ale podařilo do bezpečí dostat včas. Podle policejního náčelníka bylo několik desítek lidí zabito. 

Rusové podle něj pálili i do domů, které byly zcela zdevastovány. „Aby zničili i poslední kousek možného krytí, bez ohledu na to, zda jde o vojenský nebo civilní objekt,“ popsal Ukrajinec. 

Mínil, že Rusové ukrajinské jednotky nemohou porazit. „Proto se uchylují k eliminaci všeho živého,“ vysvětloval. V současné době se Rusové soustředí především na asi sto kilometrů vzdálený Bachmut. 

Ten je v současné době jedním z ohnisek války a odehrávají se tam jedny z nejtěžších bojů konfliktu, který rozpoutala Moskva před rokem svou invazí. Objevují se zprávy o mnoha padlých či raněných na obou stranách.

7:39
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na ukrajinskou Čerkaskou oblast, kde poškodilo klíčovou infrastrukturu. Zranění utrpělo šest osob. S odvoláním na tamní úřady o tom informovala agentura Reuters.

„Ráno nepřítel zaútočil na naši Čerkaskou oblast. Proti vzdušnému cíli byla nasazena komplexní protivzdušná obrana,“ uvedl v prohlášení šéf čerkaské oblastní vojenské správy. Útok si podle předběžných informací nevyžádal žádné oběti na životech, lékařskou pomoc zatím vyhledalo šest osob.

6:44
Dnes

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Řekl to ve středu v televizi ARD.

Podle německého ministra se dá vysledovat, že v Rusku se stoupajícími výdaji na zbrojení a zavedením válečné ekonomiky „velká část nebo část toho, co se nově vyrobí, rozhodně nemíří na frontu, ale končí ve skladech“. Pistorius zároveň varoval před dalšími vojenskými ambicemi ruského prezidenta Vladimira Putina, píše agentura DPA. „Teď je možné být naivní a říct, že to dělá jen z opatrnosti. Jako skeptik bych ale řekl, že to dělá, protože má nebo by mohl mít něco v plánu,“ uvedl Pistorius.

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

Zobrazit celý online

 

Video se připravuje ...
Další videa