Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jak přežít jaderný výbuch? Experti řekli, kde je nejlepší se schovat. A jakým místům se vyhnout

Autor: Darina Jíchová, swp - 
20. ledna 2023
05:00

Hrozba jaderného útoku se během války na Ukrajině, kterou vloni v únoru rozpoutal ruský prezident Vladimir Putin, stala tématem, jež rozebíral snad každý od laiků po vojenské experty. Přes mnohá ujištění, že Rusko jenom „straší“, v lidech zatrne pokaždé, když se někdo z ruských činitelů – sám Putin nebo jeho ministři Sergej Lavrov či Sergej Šojgu, případně šiřitelé kremelské propagandy – znovu uchýlí k „jaderným“ výhrůžkám. I proto vědci dali dohromady model, který ukazuje, jak se zachovat při atomovém útoku a přežít ho, uvedl list Daily Mail.

Počítačový model simulující dopad jaderné bomby a jeho následky pomohl vědcům stanovit, jak se nejlépe zachovat v případě atomového útoku. Dali jej dohromady specialisté z kyperské univerzity v Nikósii, výzkum byl publikován v akademickém časopisu Physics of Fluids. Soustředili se však na sílu samotné exploze a následné tlakové vlny, nikoli na hrozbu radiace. Rady „Jak přežít atomový útok“ počítají s tím, že je člověk uvnitř betonové budovy, která „ustála“ výbuch.

Co metoda duck&cover?

Podle provedeného výzkumu je nejlepší místo, kde se před útokem schovat, roh místnosti čelem od exploze. Funguje prý i praxe „skrčit se a přikrýt“, v angličtině duck and cover – známá praktika z 50. let minulého století, pomocí níž americké úřady učily děti, jak se zachovat v případě jaderného úderu. V tomto případě vědci radí: „Pověstné duck&cover ano, v betonové budově za židlí nebo pod stolem zády od exploze,“ uvádějí odborníci.

Zároveň upozorňují, že by se lidé měli vyvarovat oken, chodeb a dveří. To jsou totiž místa, kde vítr zvednutý dopadem bomby nabere největší rychlost při průchodu budovou. Takový vítr má sílu nadzvednout člověka do vzduchu a způsobit mu vážné zranění. „Před vznikem naší studie bylo nebezpečí pro lidi uvnitř betonových budov, které odolaly jadernému výbuchu nejasné,“ řekl autor práce Dimitris Drikaris k důvodu, proč studii a model sestavili.

„Náš výzkum ukazuje, že vysoká rychlost vzduchu představuje značné nebezpečí a může zapříčinit vážná zranění i úmrtí,“ počítačový model ukázal, že vítr je schopný vyzvednout člověka a mrštit jím o zem nebo o zeď.

Studie napřímo nezmiňuje válku na Ukrajině a nevyjadřuje se k ruským výhrůžkám, nicméně experti zdůraznili, že ji připravili kvůli „stoupajícímu geopolitickému napětí“ a možnosti jeho „katastrofického jaderného scénáře“. Každý v přímé blízkosti jaderného výbuchu by byl v okamžiku exploze mrtvý, nezbyly by žádné ostatky, člověk by se laicky řečeno vypařil. Se vzdáleností od centra výbuchu nebezpečí představuje radiace. Dalším smrtícím rizikem je tlaková vlna exploze.

„Primárním rizikem pro přežití člověka uvnitř budovy je extrémně silný vítr, který se určitými body, např. okno, dostane do budovy,“ píší experti. „Nadzvukové rázové vlny vyvolané výbuchem podléhají expanzi při vstupu do místnosti otvorem, což vede k efektům usměrňování,“ vysvětluje studie. Počítačový model simuloval výbuch 750 kilotunové jaderné hlavice, dosah exploze by činil 4,6 kilometru a dosáhla by přetlaku 7 liber na palec čtvereční. „Typický“ přetlak po výbuchu se pohybuje kolem 5 liber na palec čtvereční a je schopen zdemolovat dřevěné stavby, způsobit úmrtí a vážná zranění. Podle výsledků simulace nestačí, aby se lidé při jaderném úderu ukryli v „bytelné“ budově. Úkryt by si lidé měli vybírat velmi důkladně, radí studie.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

Když není čas, je dobrý i roh chodby

Je třeba se vyvarovat chodbám, oknům a dveřím. „Pokud není zbytí, doručujeme plný roh chodby, to je trochu bezpečnější než někde uprostřed,“ pokračují experti a podotkli, že doba mezi explozí a úderem tlakové vlny je pouze několik vteřin, tudíž je kritické rychle najít vhodné místo k úkrytu. „Pokud lidé uvidí explozi z dálky, urychleně se musí ukrýt,“ sdělil Drikakis novinářům Daily Mailu.

„Pokud jsou v místnosti s oknem, okamžitě by ji měli opustit,“ dodal. Autor studie upozornil, že i když se lidé „dobře“ ukryjí, stále hrozí, že budou ozářeni radiací. „Snad naše rady nikdy nebudou muset být využity v reálu,“ píší specialisté v závěru.

Video  Kdo má jaderné zbraně a kde jsou rozmístěné? Je čeho se bát?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa