Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dohady o kampani v debatě Blesku: Šíří strach, slyšel Babiš od Pavla. Chci mír, kontroval expremiér

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
19. ledna 2023
12:30
Autor: Vera Renovica, for - 
19. ledna 2023
10:19

V první části předvolební debaty Blesku se generál Petr Pavel s expremiérem Andrejem Babišem (ANO) pořádně pohádali kvůli billboardům, které nechal vylepit tým expremiéra a které sloganem „Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat. Ne voják.“ útočí na celou armádu. Babiš se odmítl vojákům omluvit, jak po něm žádal Pavel. Podle generála ve výslužbě Babiš šíří strach a slogan na billboardu je podlý. Babiš to odmítá a zopakoval, že chce mír.

„Nejsem voják, nezavleču Česko do války. Jsem diplomat. Ne voják.“ píše se na volebním billboardu, který nyní zdobí Česko společně s fotografií prezidentského kandidáta Andreje Babiše. Slogan vyvolal negativní reakce u jeho protikandidáta, ale také například u ministryně obrany Jany Černochové (ODS). Babiš později řekl, že vymění slovo voják za slovo generál.

„Ten billboard je hlavně o mně, já mluvím o míru a pan Pavel je kandidát stávající vlády, je to provládní kandidát a my jsme v lednu a únoru viděli opakovaná prohlášení, že jsme ve válce, a já si myslím, že nejsme ve válce,“ vysvětlil Babiš, proč tento billboard vzniknul. Dodal, že on by chtěl iniciovat jednání o míru, jako bylo v Praze v roce 2010, kdy v ČR mluvili o odzbrojování americký prezident Barack Obama a ruský prezident Dmitrij Medveděv. „My chceme a já chci, aby válka skončila a přestali umírat lidé a pan Pavel říká, že trvalý mír je iluze,“ dodal. „Černochová to otočila, já vojáky vždycky podporoval,“ uvedl také.

Pavel: Měl byste se omluvit. Babiš vytáhl totalitu

„Reakce byly ve dvou směrech. První je v tom, že je to docela, bych řekl, flagrantní zneužití strachu občanů z války a využití pro svůj politický cíl. Je to podlé a v kampani by se to dít nemělo,“ reagoval Pavel. Druhou věcí je to, že to podle Pavla bylo nefér pro vojáky. „Je to k nim neuctivé a vojáci nemají za cíl někoho vtahovat do války a jsou tu proto, aby udržovali mír,“ dodal s tím, že by se měl Babiš vojákům i generálům omluvit, protože válku začínají politici, nikoli vojáci.

Ministryně Černochová kritizovala Babiše za billboardy, které vzkazují, že není voják a nezavleče ČR do války Ministryně Černochová kritizovala Babiše za billboardy, které vzkazují, že není voják a nezavleče ČR do války | Twitter Jany Černochové

Debata se chvíli točila i kolem toho, zdali bude stačit to, že na billboardu zmizí slovo voják a bude nahrazeno generálem - tedy přízviskem, které Petr Pavel teď v kampani používá. Podle Petra Pavla je ale i tohle urážlivé. 

Expremiér nereagoval na dotaz k falešným SMS zprávám, které nyní chodí lidem a hrají si na zprávu od generála Pavla - a zvou lidi k odvodu. „Teď hlavní cenzor, máme tady novou totalitu a pokud pan Pavel bude na Hradě, tak bude úplná totalita a já chci bojovat za svobodu slova a hlavní cenzor na vládě řekl, že je to obrovský problém. Ale že mě pětikoalice dala na billboard s Putinem,“ uvedl i přes napomenutí a zmínil i „Francii jako jadernou velmoc.“

Po zopakování dotazu na SMS zprávu Babiš dodal, že o žádných neví. „To je nesmysl a nevím o tom. Já mluvím o míru,“ dodal a řekl, že to určitě není v pořádku. 

Generál SMS sdílel na svém twitteru, kde poznamenal, že se někdo chytil lži Babiše o vstupu do války. „Toto je svět Babiše, za nímž se seřadily proruské a konspirační síly. Je to svět, který nechci – a proti němu nabízím slušnost, důstojnost a respekt k pravidlům,“ uvedl na své sociální síti. 

Hádky kvůli Zemanovu billboardu

Moderátorka se zeptala Babiše, zdali se inspiroval starým billboardem stávajícího prezidenta Miloše Zemana, kde se píše „Stop migrantům a Drahošovi“.

„Určitě ne,“ řekl Babiš a zasmál se. A pak pokračoval. „Připomněla jste mi ale, že pan Pavel nám vyčítal, že jsme nevzali ty migranty ze Sýrie. Migrace organizována pašeráky. Ukrajinci jsou u nás vítáni. Neinspiroval jsem se,“ zaútočil znovu Babiš na Pavla.

„Pan Babiš je mistr překrucování faktů v přímém přenosu,“ reagoval protikandidát v boji o Hrad. „Já jsem vládě nevyčítal, že jste je nevzali,“ bránil se a zdůraznil, že není vládní kandidát, jak předseda hnutí ANO neustále opakuje. „Vy jste hradní kandidát a zcela jistě jste se inspiroval,“ opětoval útok. Zopakoval, že je to nefér kampaň.

Billboardy před 2. kolem souboje o Hrad Zeman vs. Drahoš Billboardy před 2. kolem souboje o Hrad Zeman vs. Drahoš | Profimedia.cz

Během přenosu se pustil záznam z pořadu Epicentrum, kde zazněl názor politické konzultantky Alžběty Králové, která v pořadu Blesku Epicentrum zmínila, že Babiš využívá strachu. To Babiš popřel. 

Králová k Pavlovi poznamenala, že dělá primárně reaktivní kampaň a to podle ní nestačí k vítězství. „Chci vrátit úřadu vážnost a důstojnost a chci, aby byla zase respektovanou v zahraničí. To je aktivní přístup ke kampani, nedělal jsem reaktivní kampaň,“ reagoval Pavel. Zmínil své slogany apod. 

Babiš: Kňučí naši psi

Dále se řeč stočila ke slovům generála o „kňučení Babiše“ a k tomu, že exkandidátka na prezidentku Danuše Nerudová poznamenala, že Babiš je zlo. Podle generála má Nerudová na svůj názor právo. Také znovu zopakoval, že Babiš při tiskové konferenci „ztratil hlavu“, jak ostatně řekl Blesk Zprávám krátce po vyhlášení výsledků prvního kola. 

„Máme čtyři psy a Izzy ráno kňučela, protože dcera je na praxi v Lovochemii a ona ji hledala. Já nekňučím, naši psi kňučí,“ bránil se. Uznal ale, že jeho tisková konference se moc nepovedla a přičítal to tomu, že se dozvěděl, že si Pavel myslí, že se na něj něco chystá a „pořád to opakoval“. „Čekám, až na mě vytáhnou tu milenku.“ 

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

maxpax ( 19. ledna 2023 23:18 )

Opravdu? Tak si doplň vědomosti. Dnes jsi měl možnost.Na čt2 zrovna pro tebe opět dávali ten poučný film. Emanuel Moravec, odpůrce mnichovského diktátu versus Edvard Beneš.

maxpax ( 19. ledna 2023 23:06 )

Osobně mne nějaké bilboardy netankují a zrovna tak ta veškerá lidová kreativita na soc. sítích. Škoda peněz a času se tím zabývat. Nějaký psycholog by měl vysvětlit, co je to za lidi, které tohle naplňuje a po stvoření nějaké trapné koláže jdou spokojeně spát a navzájem se ubezpečují jak jsou jedineční, vtipní a jak to tomu druhému nandali . Achich Češi

Kartel Zeman-Babisch ( 19. ledna 2023 23:00 )

Ten ve výběru není.

UFO1 ( 19. ledna 2023 22:41 )

vtipné, vítězí jen prostý komunista,bez StB

UFO1 ( 19. ledna 2023 22:38 )

Mluvíte za všechny lidi v ČR ohledně šíření strachu AB? Těžko, jeho volební bilboardy děsí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa