Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Expertka o šancích Pavla ve finále: Neuspěje jen s antibabišem! Nerudové chyběla pokora a přirozenost

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
17. ledna 2023
05:00

Ve studiu Epicentra hovořila politická konzultantka Alžběta Králová nejen o snahách Andreje Babiše před 2. kolem mobilizovat voliče, ale také o tom, že „klid a řád“ Petra Pavla ani „antibabiš“ nebudou na vítězství ve finále prezidentských voleb pravděpodoně stačit. Česko tak čekají dva týdny velmi vyostřené kampaně. Králová se také pozastavila nad tím, co na třetí místo odsunulo s velkou zrátou na dvojici finalistů Danuši Nerudovou. Chybějící přirozenost, pokora a naopak ukvapenost některých vyjádření, i toto jsou podle Králové jedny z důvodů, proč Nerudová neuspěla.

„On to i sám (Petr Pavel - pozn. red.) zmiňoval, že (…) je připraven si sundat rukavice. Andrej Babiš má takovou agresivnější útočnější rétoriku, takže i u Petra Pavla předpokládám, že jeho tým s ním bude pracovat, aby se připravil právě na to, jakým způsobem reagovat na Andreje Babiše,“ vysvětlila politická konzultantka Alžběta Králová.

Upozornila také na to, že i když „antibabiš“  bude hrát důležitou roli, tak jen na něm se druhé kolo postavit nedá:  „Petr Pavel bude muset nabídnout i něco jiného a tam se to těžko srovnává, protože Andrej Babiš nabízí spíše populistická řešení, k čemuž se Petr Pavel zatím nesnižuje.“

Propad Nerudové oproti průzkumům

Favorizovaná Danuše Nerudová ve volebním boji skončila na třetím místem a měla o téměř 1 200 000 voličů méně než druhý Andrej Babiš. Zakladatelka Institutu Politického marketingu v její kampani vnímá tři hlavní problémové oblasti.

Petr Pavel v lednové a podle Králové nejzásadnější fázi kampaně proaktivně komunikoval a nemusel jen reagovat, kdežto Danuše Nerudová vyčkávala. 

„Podcenila tu reakci, reakce přišla pozdě (…) Potom, když reagovala, tak tam chyběla určitým způsobem pokora, myslím si, že tam mohla přijít o část těch voličů, pro které to její vysvětlení nebylo úplně autentické, takže ta krizová komunikace a její podcenění a potom, to že Danuše Nerudová musela jednat vlastně reaktivně a neměla čas, aby tam propagovala svoje témata, to považuji za jedno pochybení,“ uvedla expertka a dodala i druhé slabé místo. Tím bylo vystupování Danuše Nerudové v debatách, kde jí podle jejího názoru chyběla občas přirozenost.

Nediscipinovaní mladí a ukvapená vyjádření

 „Třetí takovou oblast považuji za strategickou chybu a tím je zejména cílení Danuše Nerudové na mladou voličskou skupinu.  Velmi sázela na mladé voliče, ale mladá voličská skupina je jednou z nejméně disciplinovaných k tomu chodit k volbám. Tito lidé často, například žijí na kolejích nestihnou, zapomenou nebo si nevyřídí voličský průkaz, takže nemohou volit a myslím si, že to jí mohlo stát určité hlasy,“ zhodnotila hlavní příčiny  propadu Nerudové v prvním kole prezidentských voleb.

V této souvislosti zmínila také ukvapenost některých vyjádření, či komunikační přešlapy jako například necitlivé vyjádření na adresu slovenské prezidentky Zuzany Čaputové.

modrosvazak ( 19. ledna 2023 00:08 )

kdo s námi je ne- konurující, ten jde proti nám.

modrosvazak ( 18. ledna 2023 23:54 )

drahota jen konuruj, konuruj, konurující porazíš i Fialenka a jeho pětidemoličáky..

modrosvazak ( 18. ledna 2023 23:49 )

Ty také koroduješ , vid' chlapečku .. ..

modrosvazak ( 18. ledna 2023 23:47 )

Chodili jste spolu do fofr-školy , vid' hochu .. ..

Babišova Inflace ( 18. ledna 2023 13:43 )

Takhle si modrosvazáci dělají dobře?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa