Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Napravený hříšník Babiš i příliš málo hladový Pavel. Politolog rozebral finále boje o Hrad

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková, vol - 
19. ledna 2023
05:00

Andrej Babiš šel místo do Sněmovny do kostela a na výstavu korunovačních klenotů. Petr Pavel se vítal s davy lidí v Ústí nad Labem, kde ho jeho rival v prvním kole prezidentské volby porazil. Ani jeden z kandidátů na prezidenta nešetří ostrou kritikou na adresu toho druhého. Politolog z Institutu CEVRO Ladislav Mrklas v Epicentru Blesk Zpráv popsal klíčové slabiny obou soupeřů i co by mohlo rozhodnout o tom, kdo bude novou hlavou státu.

„Najednou se prezentuje jako obyčejný člověk, který jde prostě požádat o podporu, jde se podívat na korunovační klenoty, zároveň neopomene říci, že když bude prezident, tak se budou vystavovat častěji. Myslím, že to je evidentně velmi důležitý kamínek do mozaiky jeho volební kampaně,“ popsal Mrklas, který věří, že archetyp „napraveného hříšníka“ funguje vždy v každé společnosti. „Druhá věc ale je, že jemu teď asi nejde úplně primárně o to, aby získal voliče, kteří jsou věřící, ale aby způsobil demobilizaci směrem k Petru Pavlovi, to znamená, aby nedopustil, aby tihle voliči přišli ve druhém kole volit Petra Pavla.

Vyhladovělý Pavel

Ten zatím bodoval v Ústí nad Labem, kam za ním dorazily stovky lidí. Ale i Petr Pavel bude muset před druhým kolem podle Mrklase změnit svou strategii: „Myslím si, že tváří v tvář těm nejtvrdším atakům je potřeba si pořád ten stoický klid vlastně zachovat. Na druhou stranu na Petru Pavlovi musí daleko více být vidět, že chce být tím prezidentem,(…) prostě prokázat tu vůli, že se chce stát českým prezidentem a musí být trochu, jak se někdy říká, vyhladovělý.“ Podle Mrklase není totiž politik, který je příliš nasycený a na kterém je vidět, že vše dokáže a že to pro něj není velká výzva, zajímavý.

Řeč přišla i na Babišovu absenci u jednání o nedůvěře vládě: „Nehodí se mu do krámu, aby ho lidé nyní vnímali jako poslance, když stále tvrdí, že se nepovažuje za politika. Volí postup: nebudu tam, aby mě s tím nemohli moc spojovat. Přitom na hlasování dorazí.“

Hlasy ležící na zemi

Praha je podle Mrklase pro oba kandidáty klíčová: „Je tam největší množství voličů. A leží tam mnoho hlasů na zemi. Měla nyní o něco nižší účast než při minulé volbě v druhém kole. Takže je tu jistý reservoár voličů. Předpokládám, že v druhém týdnu tady bude působit i Petr Pavel. “

Před oběma pány je podle Mrklase velký kus práce: „Andrej Babiš obecně vzbuzuje obrovské emoce, má velké množství naprosto nekritických příznivců a velké množství skalních odpůrců. Petr Pavel není tak polarizující osobnost, což může být výhoda i nevýhoda. “

21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

Zobrazit celý online

UFO1 ( 21. ledna 2023 05:07 )

Jak je možné mít tu legálně komunistickou stranu

UFO1 ( 21. ledna 2023 05:04 )

U AB snad každý soudný člověk pozná, že jde o divadelní vystoupení.U PP vůli dát ČR do pořádku,a to v klidu bez těch trapných divadel. V každém případě přímá volba je diky AB nepří­jemná,­viz.bil­boar­dy.

cid2000 ( 19. ledna 2023 13:32 )

Oba agenti jsou komunistické zlo ! Není žádný hodný napravený agent nebo zlý jak nám nalhávají média a ODSS s SSTOP09 !!! Z fialového totalitního režimu a banderovců jde strach !!! SS fialovci mají štěstí, že ovládají plošně Tv zprávy, tištěná média a rádia ! Všimněte si, že nikdo z moderátorů nepípne oficiálně ani slovo ve zprávách proti vládě strachy o svůj flek! Hrdinové, naopak se předhání, kdo vilgárněji urazí Bureše s ANO nebo Japan-SPD!! Občas dají v Tv univerzální informace, které nikoho neosočí,zahrajou to do autu.Jinak každý, kdo má do pr.d.e.l.e. díru si dovolí žvanit hrdině kydat hnůj (někdy i oprávněně to se musí uznat) na povolený cíl Babiše a ANO!! Z fialového režimu a banderovců jde do budoucna strach !! Prezident Beneš měl pravdu, že jednou budou nacisti,pohrobci kolaborantů s banderovci obracet historii a budou naši nadřazení přátelé, kteří nám budou diktovat co jim máme dát,dodat,platit a poroučet! Jsme užiteční idioti !!! Slovo ,,Mír,, je dnes sprosté slovo !!!Nikdo se ho nepokouší vyslovit !!! Všem válka vyhovuje a bude vyhovovat !!!Taky se 8 let válka intenzivně připravovala !!!Merkelová s Hollandem sami nyní přiznali,že jim šlo pouze o čas a vyzbrojení Ukrajiny a né o dodržování Minských dohod a Míru!!Pouze chtěli oddálit čas a opět přelhat a napálit Ivany!!!!

jasnavolba ( 19. ledna 2023 11:42 )

Petr Nový!! magore vždyt volí komunistu generála Fiala,vláda,pravice senát,kulturní svoloč inteligenti,elita národa podle Fiali duchodci mají jen možnost volit peklo Moskvy nebo jistotu Babiše

istyl ( 19. ledna 2023 11:22 )

ten je nenapravitelny...je vyjimkou, kdyz omylem rekne pravdu, protoze svymi ciny i mluvou pouziva ke vsemu lež...v bussinesu, politice i v zivote..vse u nej lezi a bezi na lži...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa