Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Ostrý střet Pavla a Babiše před soubojem titánů v Blesku: Je loutka vlády! Přestřelil hloupým plakátem!

Autor: Darina Jíchová, ČTK, simao - 
18. ledna 2023
11:37

Kandidáti na prezidenta Petr Pavel a Andrej Babiš (ANO) se ve středu zúčastnili na dálku první online debaty Deníku a o ostré střety nebyla nouze. Již ve čtvrtek se přitom poprvé před 2. kolem utkají od 9:30 živě tváří v tvář v debatě Blesku. Babiš do Pavla dnes šil, že je loutkou vlády a chce válku, Pavel to odmítal slovy, že celý život se naopak snaží o to, aby válka nebyla a Babišovi vytkl hloupý billboard. V čem dalším se rivalové v boji o Hrad neshodli?

„Myslím, že dávám najevo od počátku, že to není o tom, kdo bude následníkem Zemana. Je to o tom, jaký svět a hlavně ten politický u nás budeme chtít. Jestli budeme chtít svět, ve kterém se ctí hodnoty, ve kterém se ctí pravidla, ve kterém se ctí důstojnost, nebo jestli se budeme nacházet ve světě, ve kterém vládne chaos, ve kterém se lidé navzájem osočují, ve kterém se lidé straší. A také, ve kterém se stanovují umělé dělící linie mezi městy a vesnicemi, nebo mezi lidmi s vyššími nebo nižšími příjmy. Tohle si, myslím, že bude hlavním obsahem volby,“ načal Pavel společnou debatu Deníku, která se neodehrávala v jednom studiu, ale online.

Společnost je bohužel rozdělená. Já jsem kandidát opozičního hnutí ANO. Pokud bych byl zvolen, byl bych ale prezident všech. Jsem nezávislý kandidát,“ uvedl Babiš a nezapomněl několikrát zdůraznit, že je podle něj Pavel nejen provládní kandidát, ale dokonce vládní loutka.

Video  Sledujte souboj titánů v Blesku: Pavel se utká s Babišem živě ve čtvrtek 19.1. od 9:30!  - Blesk - Lukáš Červený, Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

„Pokud někdo mluvil o válce, tak to byl pan Fiala,“ uvedl Andrej Babiš. „Já válku nechci, já chci mír, a proto kdybych se dostal na Hrad, udělal bych všechno proto, aby ta hrozná válka skončila a aby tam neumírali lidé,“ dodal Babiš. Pavel Babiše rovněž nešetřil.

Pavel: Celý život se snažím válce zabraňovat

„Musím se usmívat. Lidé mi vyčítají, že se málo směju. A Andrej Babiš mě vždycky rozesměje. Je kandidátem proruského tábora v této zemi, je kandidátem lidí, kteří straší válkou zatahováním do války,“ uvedl o Babišovi generál.

„To, co jsem já dělal celý život, je naopak zabraňování válce,“ uvedl s tím, že Babiš podle něj „přestřelil svým hloupým plakátem“ i tím, že spoléhá na překrucování faktů.

Andrej Babiš již v neděli po 1. kole voleb nechal v Česku vylepit plakáty s heslem „nezavleču Česko do války! Jsem diplomat, ne voják“.

„Samozřejmě pan Pavel je provládní kandidát, protože on říká stejné věci, jako vláda. Chce omezovat svobodu slova, chce navyšovat daně,“ tvrdí Babiš. 

On je loutka vlády, on je druhý pokus lobbisty Koláře, kterému nevyšel první pokus s Drahošem (…) Já nejsem loutka nikoho,“ útočil Babiš. „Je pro euro, je pro green deal, je pro zrušení slevy na jízdné pro důchodce a mladé,“ tvrdil Babiš. „On souhlasí s omezováním občanských svobod,“ dodal Babiš.

„Pan Babiš si to špatně přečetl, nebo mu to někdo špatně napsal. Žádná absolutní svoboda neexistuje, pane Babiši,“ zareagoval Pavel.

Spor o Pavlova poradce Koláře

„Svět konspirací je světem Andreje Babiše, ne mým. Potvrzuje, jak se mu lidé hodí. Petr Kolář se mu hodil, když chtěl do Bílého domu a k Trumpovi. Sám ho kontaktoval,“ řekl k debatě o svém poradci Petru Kolářovi Pavel.

Babiš mu okamžitě kontroval. „Pan Kolář se nám vnucoval. Já nejsem loutkou nikoho. Nevzal jsem si peníze od sponzorů. Jsem úplně nezávislý.“ Expremiér Babiš se neopomněl ani vrátit k tématu toho, že za posledních několik let, zhruba od roku 2018, „Pavel pro Českou republiku neudělal nic."

22:13
17. 4. 2024

Vážení čtenáři, dnešní zpravodajství z války na Ukrajině končí, znovu se přihlásíme ve čtvrtek ráno. Dobrou noc.

22:00
17. 4. 2024

Ukrajinští činitelé v průběhu dopoledne postupně informovali o rostoucím počtu obětí i zraněných po ruském útoku v Černihivu. Předchozí informace hovořily o 16 zabitých a šesti desítkách zraněných. Lomako později napsal, že péči lékařů vyhledalo 78 lidí, přičemž 40 z nich muselo být hospitalizováno. Úřady zároveň uvedly, že čtvrtek bude v Černihivu dnem smutku.

21:38
17. 4. 2024

Ukrajina potřebuje protivzdušnou obranu, ukrajinské nebe si zaslouží být stejně bezpečné, jako tomu bylo nedávno v Izraeli. Účastníkům summitu Evropské unie to dnes řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který se s nimi spojil prostřednictvím videokonference.

„Dnešní ráno začalo na Ukrajině dalším ruským teroristickým útokem. Zasáhli město Černihiv. Řízené střely byly namířeny proti civilním budovám. Poškozeno bylo mnoho domů a nemocnice, zcela zničen byl hotel. Lidé zůstali pod troskami. Celkem bylo zraněno více než 60 lidí, včetně dětí. Bohužel 17 lidí bylo zabito... a to se děje každý den,“ zahájil svou řeč před šéfy států a vlád Zelenskyj.

Zobrazit celý online

Pavel vysvětlil, že byl sice oficiálně v důchodu, ale byl stále „angažovaný“. „Jezdil jsem po celé republice, besedoval, vysvětloval jsem, jak fungují mezinárodní organizace, jak by měla fungovat demokratická společnost,“ podotkl Pavel a vyzdvihl i činnost své občanské organizace a její pomoc například během pandemie covidu-19. A také to, že sám nabídl pomoc Babišově vládě a sestavil seznam odborníků a jejich rad, které by mohly být prospěšné v nastalé krizi.

Babiš se následně jal kritizovat Pavlovu roli v NATO a udělal z něj de facto „úředníka“. „Podívejte se na tu fotku. Jeho funkce je poradní, vždyť dělá zápis. S Trumpem nejednal a já pětkrát,“ dodal Babiš. „Ukázal znovu, že nerozumí, jak NATO funguje. Moje práce bylo hlavně budování vzájemné důvěry,“ reagoval generál. „A pan Pavel prokázal, že neví, jak funguje stát,“ nenechal si to líbit Babiš. Jeho pomoc během pandemie označil expremiér za součást kampaně. 

Řešilo se rovněž téma ukrajinských běženců a rozšířenému narativu, že česká vláda jim pomáhá finančně více, nežli českým občaném. Moderátorku zajímalo, zda se kandidáti snaží tuto dezinformaci vyvrátit. „Já říkám, že česká vláda pomáhá českým občanům málo a pozdě a vždycky pod tlakem opozice. Česká vláda udělala fatálně chybu, že nezastropovala cenu elektřiny,“ reagoval Babiš.

Přímé odpovědi na vyvrácení dezinformace se vyhýbal, pochválil se však za to, jak „sám“ na hranicích zachraňoval volyňské Čechy. „Pomoc Ukrajině je třeba koordinovat na evropské úrovni, a česká vláda nepomáhá dostatečně českým občanům, českým firmám, českým živnostníkům,“ uvedl Babiš. Rýpl si do Pavla a jeho „neznalosti“ v ekonomických tématech. „Já pořád říkám, pan Pavel je voják. Máme náčelníka generálního štábu, tak proč potřebujeme dva? V té funkci potřebujeme někoho, kdo pomáhá lidem, rozumí politice, má zkušenosti a může pro lidi něco udělat,“ sdělil v debatě Babiš.

Moderátorka připomněla, že Pavel už 5 let vojákem není. „Je to bývalý voják a stejně, tak bychom se mohli zeptat, jestli potřebujeme na Hradě bývalého majitele Agrofertu,“ tím píchla do vosího hnízda a Babiš označil její poznámku za nekoretní.

Pavel: Co říká Babiš, je absurdní 

„Já si myslím, že by bylo opravdu velice rizikové mít v čele státu člověka, který bude vrchním velitelem našich ozbrojených sil a který si myslí, že by se NATO mělo změnit na útočnou organizaci, a přitom mluví o tom, jak strašně jde o mír. Takový člověk vůbec nepochopil, jak organizace kolektivní obrany funguje a v čele státu by byl spíše rizikem než než nějakou pomocí,“ sepsul Pavel Babiše. K pomoci Ukrajincům versus pomoci Čechům doplnil, že vláda pomáhá ukrajinským uprchlíkům, protože je to v našem zájmu. „U nás lidé neumírají, u nás lidem nejsou ničnej celá města a vesnice. A ta nejmenší oběť, kterou pro ten společný zájem, aby Rusko nevyhrálo a nemohlo uplatňovat svoji agresivní politiku i dál mimo Ukrajinu, je kompenzován tím, že se nám do určité míry sníží životní úroveň. A vláda na to musí reagovat především tím, že bude cílit svoji pomoc na ty, kteří si sami pomoci nedokážou.“

„Nesouhlasím s panem Pavlem, že trvalý mír je iluze. My tady máme mír v Evropě po druhé světové válce, a proto říkám, že nechci válku, ale chci mír. A kdybych byl na Hradě, usiloval bych o to. Já nestraším válkou, já nejsem válečný. Kdo mluvil, že jsme ve válce? Fiala, Černochová a pan Pavel je jejich loutka, oni mluví o válce. Já nechci válku. Já chci mír, takže já nikoho válku nestraším,“ tvrdil Babiš.

Spor o míru a válce

„Co říká Andrej Babiš, je absurdní, jako většina z toho, co dneska řekl,“ kontroval Pavel. „Za prvé hovořit o trvalém míru je opravdu iluze, stačí se podívat na historii lidstva. Historie lidí je historií konfliktů. A ty konflikty jsou menší, větší… A nakonec i po druhé světové válce jsme měli v Evropě válku v bývalé Jugoslávii, což pan Babiš možná nezaznamenal,“ neubránil se štiplavé poznámce Pavel.

„A teď máme další válku na Ukrajině i Ukrajina je Evropou, takže hovořit o trvalém míru je opravdu iluze, ale to neznamená, že se nemáme o mír snažit. Samozřejmě se shodneme aspoň v tomto principu. A k tomu právě máme organizace, jako je NATO, protože NATO je organizaci kolektivní obrany a rozhodně by se nemělo měnit na útočnou operaci,“ prohlásil Pavel.

„Já chci trvalý mír v Evropě. A my jsme po druhé světové válce založili OSN, tam je Bezpečnostní rada OSN. Takže já nesouhlasím, že mír je iluze, a budu bojovat za to, aby byl mír, aby nebyla válka,“ Babiš dodal, že bombardování Jugoslávie byla tragédie a velmi ho mrzí. Na úplný závěr kandidáti předvedli znalost státní hymny.

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

Babišova Inflace ( 19. ledna 2023 17:20 )

Když je Pavel loutka vlády (podle podpory), tak Babiš je loutka KSČ(m) podle podpory.

cid2000 ( 19. ledna 2023 13:11 )

Oba agenti jsou komunistické zlo ! Není žádný hodný napravený agent nebo zlý jak nám nalhávají média a ODSS s SSTOP09 !!! Z fialového totalitního režimu a banderovců jde strach !!! SS fialovci mají štěstí, že ovládají plošně Tv zprávy, tištěná média a rádia ! Všimněte si, že nikdo z moderátorů nepípne oficiálně ani slovo ve zprávách proti vládě strachy o svůj flek! Hrdinové, naopak se předhání, kdo vilgárněji urazí Bureše s ANO nebo Japan-SPD!! Občas dají v Tv univerzální informace, které nikoho neosočí,zahrajou to do autu.Jinak každý, kdo má do pr.d.e.l.e. díru si dovolí žvanit hrdině kydat hnůj (někdy i oprávněně to se musí uznat) na povolený cíl Babiše a ANO!! Z fialového režimu a banderovců jde do budoucna strach !! Prezident Beneš měl pravdu, že jednou budou nacisti,pohrobci kolaborantů s banderovci obracet historii a budou naši nadřazení přátelé, kteří nám budou diktovat co jim máme dát,dodat,platit a poroučet! Jsme užiteční idioti !!!

Babišova Inflace ( 19. ledna 2023 12:16 )

Přidával? Vytvořil státní dluh 2 biliony! To je 100x víc, než dluh po Topolánkovi. A teď ho musíme splácet, jen úroky jsou přes 40 miliard ročně.

roxin ( 19. ledna 2023 11:17 )

...a co ti ten současný zloděj ukradl, mě neukradl NIC, NAOPAK PŘIDÁVAL VŠEM! Ten vyřazený generál je exkomunista s mnoha kabáty pávek, rozvědčík a špion a myslíš že bude lepší, pro pětispolek určitě pro občany NE!!!

xiioma ( 19. ledna 2023 09:26 )

Francouzské úřady stále vyšetřují prezidentského kandidáta a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše kvůli podezření z praní špinavých peněz a daňových úniků. Hospodářským novinám to sdělila francouzská Národní finanční prokuratura.

náš budoucí prezident!?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa