Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Perličky voleb: Havlův dohled nad Pavlem, Nerudová šla od urny na pivo, premiant Babiš. A kdo je za popletu?

  • Autor: D. Polák,T. Belica,J. Kopřiva,vja,vr - 
    14. 1. 2023
    05:00

    Prezidentské volební klání jde do finále. Už dnes odpoledne budeme znát výsledky voleb. Všichni kandidáti odevzdali hlasy už v pátek, většina z nich dorazila k urnám s rodinami. Prezident Miloš Zeman (78) zavzpomínal ve volební místnosti na prsa. Kdo z trojice favoritů dorazil k volbám první a kdo zamířil po náročné kampani na drink? Podívejte se na perličky voleb.

  • 1.Babiš jako první

    Jako první dorazil k urně v Průhonicích Andrej Babiš (68). Doprovod mu dělala manželka Monika (48), dcera Vivien (23) a syn Frederik (18). Pro něho to byla dokonce premiéra. „Já myslím, že mě volila celá rodina. Frederik byl poprvé u voleb a moje paní se mnou chodí opakovaně stejně jako Vivien,“ řekl po hlasování Babiš. Podle něho má na Hradě sedět někdo jiný, než koho podporuje vláda.

    Expremiér by také považoval za úspěch, kdyby postoupil do druhého kola. Pokud by ale zcela propadl, tak by z politiky neodešel. „Zůstal bych předsedou hnutí ANO,“ prozradil Blesku a dodal, že o kandidatuře do Senátu neuvažuje.

    Video  Andej Babiš volil tradičně v Průhonicích  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 2.Havlův dohled

    Před třetí hodinou odvolil také druhý favorit o úřad prezidenta, a to Petr Pavel (61) společně s manželkou Evou (58). Oba hlasovali na obecním úřadu Černoučku na Litoměřicku, kde na volby »dohlížel« z obrazu prezident Václav Havel (†75).

    „Cílem je dostat se do druhého kola a uspět … Byl jsem překvapen, že moc podpásovek nebylo a kampaň byla vedená korektně,“ prohlásil generál před novináři obklopenou volební místností. „Chtěl bych, aby současné prezidentské volby přinesly návrat ke komunikaci mezi lidmi a skupinami s rozdílnými názory,“ dodal.

    Video  Petr Pavel odvolil  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 3.Spadlá únava

    Před šestou večer se rozhodla hlasovat Danuše Nerudová (44) s manželem Robertem (45). Doprovod jim dělali i dva synové Filip (16) a Daniel (10).

    „Očekávám až 70procentní účast. Žádný tip ale nemám. Byl to celou dobu vyrovnaný souboj… Volila jsem sebe sama, protože sama sobě věřím,“ řekla po odvolení bývalá rektorka Mendelovy univerzity s tím, že z ní po vhození obálky spadla únava. A hned potom vyrazila s manželem na pivo.

  • 4.Popleta Janeček

    Podnikatel a kandidát vyřazený ze souboje o Hrad Karel Janeček vzal první kolo prezidentských voleb tak trochu po svém. Do urny vhodil hlasovací lístek, ve kterém přeškrtal původní údaje a místo nich na něj připsal své jméno. Jenže i přeškrtaný lístek je platný – matematik tak volil generála Petra Pavla. „Jak volit ve volbách spravedlivých i těch druhých?“ ptá se známý matematik u fotky ve twitterovém příspěvku, na které na objektiv ukazuje pozměněný lístek.

    Jenže i takový lístek je platný, což obratem potvrdilo ministerstvo vnitra. „Abychom předešli případným nepříjemnostem: K různým kreativním úpravám hlasovacích lístků komise při sčítání nepřihlíží. Pokud jsou z lístku patrné potřebné údaje, lístek byl v úřední obálce pouze jeden a není zcela přetržený, vždy se jedná o platný hlas,“ upozornilo ministerstvo.

  • 5.Zeman zavzpomínal na prsa

    Do základní školy v obci Lány dorazil volit na vozíku v půl třetí odpoledne dosluhující prezident Miloš Zeman (78). Doprovázely ho manželka Ivana (57) a dcera Kateřina (29).

    „Kdysi se do volební místnosti, a to už je dávno, vrhla jakási Femina, to je takový divný spolek, a obnažila si hruď. To bylo zajímavé,“ zavzpomínal pak pobaveně za smíchu celé komise, jak mu ukrajinská aktivistka před 5 lety ukázala prsa, na nichž měla napsáno „Zeman Putin’s slut“ (v překladu Zeman, Putinova děvka).

    Poté novinářům potvrdil, že volil Andreje Babiše (68, ANO) a že mu hlas případně hodí i v druhém kole, protože chce prezidenta s politickými zkušenostmi a ten, kdo je nemá, je „…rizikem pro všechny občany, ale také sám pro sebe.“

    Video  Prezidentské volby 2023: Miloš Zeman odevzdal v doprovodu manželky Ivany a dcery Kateřiny hlas v Lánech. (13.1.2023)  - CTK
    Video se připravuje ...

  • 6.Od Sydney po Bratislavu

    Nejen v českých luzích a hájích se volí nová hlava státu. Za »kopečky« už to mají krajánci za sebou, případně budou mít čas ještě dnes. Už ve čtvrtek si odvolili Češi žijící v Americe, včera se tato možnost otevřela pro našince v Asii a Austrálii, ale i u našich sousedů na Slovensku. Třeba na konzulátu v Sydney byl o volby zájem.

    „Na konzulátu se zrovna otevřelo a utvořila se tam docela dlouhá fronta, která stála až za roh. Přišlo okolo 30 lidí,“ řekla ČTK k úvodu voleb u protinožců Natálie Fischer (32), která žije v Austrálii osm let. Letos se registrovalo do voličských seznamů po celém světě 14 370 občanů Česka.

    Prezidentské volby 2023: Češi volí v australském Sydney (13.1.2023) Prezidentské volby 2023: Češi volí v australském Sydney (13.1.2023) | Twitter - MZV ČR

  • 7.Kdy čekat výsledky

    Jak to všechno dopadne? První průběžné výsledky začnou proudit do světa dnes po 14. hodině, kdy se uzavřou volební místnosti. Jasno o vítězi (vítězích) a poražených by mohlo být kolem 16. hodiny (v tento čas byla sečtena většina hlasů v předchozích dvou volebních obdobích). Případné 2. kolo (koná se v případě, že žádný kandidát nezíská přes 50 %) se koná 27. a 28. ledna.

    Průběžné výsledky, vstupy ze štábů i rozhovory vám přinese i Blesk. Volební vysílání startuje ve 14:00.

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

JaNat ( 14. ledna 2023 12:44 )

Uvidíte, že Pavla budou nejvíce volit Pražáci.

JaNat ( 14. ledna 2023 12:43 )

Má komplexy. V mládí o něj žádná nezakopla.

JaNat ( 14. ledna 2023 12:40 )

Souhlas

naidka ( 14. ledna 2023 12:15 )

Do funkce v NATO mu prý pomohl Zeman, na kterého teď plive.

Eva Ročeňová ( 14. ledna 2023 08:15 )

Ani se mu nedivím. Když má doma to co má. Zbývají mu jen vzpomínky, díky pití mu nefunguje nic.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa