Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Gerasimov velitelem na Ukrajině. Putin ho chce obětovat, říká expert. Šedivý: Rusové mají problémy

Autor: Markéta Mikešová, swp - 
12. ledna 2023
11:45

Po několika měsících opět došlo k formální změně velení ruských sil na Ukrajině. Do čela vojska byl jmenován Valerij Gerasimov, náčelník ruského generálního štábu. Vystřídal tak Sergeje Surovikina, který se nově stal jeho zástupcem. Co Rusové touto šarádou sledují? Podle bývalého náčelníka českého generálního štábu Jiřího Šedivého změna naznačuje, že ruské jednotky se potýkají se stále většími problémy. Bezpečnostní analytik Milan Mikulecký je přesvědčen, že ruský prezident Vladimir Putin si jmenováním Gerasimova připravuje obětního beránka, na kterého neúspěch na Ukrajině svede.

Surovikin na postu velitele ruských sil nasazených na Ukrajině vydržel necelé čtyři měsíce. Pod jeho velením Rusové zahájili sérii masivních útoků proti ukrajinské energetické infrastruktuře, které lidem v napadené zemi zásadně zkomplikovaly život, zároveň se mu ale nepodařilo udržet Chersonskou oblast. Právě toto území přitom bylo jedno z těch, které se Putin pokusil nezákonně anektovat.

V posledních dnech se pak Surovikinovi nepodařilo prorazit do Bachmutu v Doněcké oblasti, o kterém i sami ruští vojáci přiznávají, že stojí jako pevnost. Generál také stál u toho, kdy Rusové na Nový rok přišli o 400 mužů po ukrajinském útoku raketovým systémem HIMARS v Makijivce, byť okupační vojsko přiznává ztrátu jen 89 vojáků.

V této situaci se Surovikin formálně odsouvá do pozadí a střídá jej Valerij Gemasimov. Muž číslo jedna ruské armády, nad kterým už stojí jen ministr obrany Sergej Šojgu a ruský prezident Vladimir Putin. Proč dvojice sáhla po tak prominentní osobě, jakou je náčelník ruského generálního štábu? Podle expertů krok naznačuje, že Putinovi teče do bot.

Obětní beránek Gerasimov

„Pravděpodobně to ukazuje na to, že Rusové skutečně mají velké problémy. Ale mají především velké problémy ve velitelském sboru. V zásadě nahrazují polní velitele těmi nejvyššími veliteli, kteří by měli zachránit celou speciální operaci,“ uvedl v České televizi bývalý náčelník českého generálního štábu Jiří Šedivý.

Podle bezpečnostního analytika Milana Mikuleckého na vysvětlení šarády existuje několik teorií. „Téměř každá z nich dává smysl. Jedna z těch nejsilnějších teorií, ke které se přikláním i já, je ta, že Vladimír Putin vlastně s touhle válkou ztrácí renomé, které u Rusů měl,“ popsal pro Blesk Zprávy.

Mikulecký připomněl, že Putin je v paměti Ruska zapsaný jako člověk, který vyvedl zemi z marasmu devadesátých let. Za předchozího ruského prezidenta Borise Jelcina lidé nedostávali výplaty, nedostávali důchody, a tak si Rusové pojí Putina se zlepšením životní úrovně. To, že tato úroveň nevzrostla kvůli tomu, že by Putin byl o tolik lepším hospodářem, ale protože stoupla cena ropy, tudíž ve státním rozpočtu zbylo něco málo i pro běžné lidi, je věc druhá.

Neúspěch na Ukrajině nicméně tuto tvář Putina ohrožuje. „Došlo k tomu, že válka neprobíhá, tak jak Putin předpokládal, protože vycházel z mylných základů, které měl o Ukrajině a o stavu ukrajinské armády, a to, že teď Gerasimova postaví do čela, tak se připravuje na to, aby bylo na koho svést ten neúspěch,“ vysvětlil bezpečnostní analytik.

Putinovi podle něj zřejmě jde o to, aby mohl předstoupit před ruské obyvatelstvo, ukázat na Gerasimova a říct, že „operaci zpackali vojáci, ne já“. „Je to příprava na obětování Gerasimova jako toho, kdo to celé pokazil,“ opakuje Mikulecký.

Z praktického hlediska ale k žádné změně na Ukrajině nedojde. Gerasimov bude mít z pozice náčelníka generálního štábu podle analytika vliv na operaci na Ukrajině stejnou, jakou měl doposud.

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa