Všechny nálezy otrávených zvířat spadaly do v okruhu jednoho kilometru a tak policisté začali pátrat v okolních obcích po lidech, kteří by měli důvod dravce trávit. Jak nálezů uhynulých zvířat, ale i nástrah přibývalo, postupně zužovali okruh možných podezřelých.

„Jako nejpravděpodobnější pachatel se jim nakonec jevil starší muž se zálibou v myslivosti a chovu holubů. Kriminalisté tak u něj provedli domovní prohlídku, při které zajistili otrávené nástrahy a nádobu s jedem," uvedl policejní mluvčí David Chaloupka.

Video
Video se připravuje ...

Vedoucí záchranné stanice Jaroslav Sedláček o zranění orlice Elisabeth Zdeněk Matyáš

„Pod tíhou důkazů se muž ke kladení nástrah přiznal. Řekl, že cílem byly kuny a lišky, které mu chodily na slepice a holuby," dodal policista..

K objasnění případu napomohla kriminalistům spolupráce s Českou ornitologickou společností. Organizace mapuje pohyb dravých ptáků a policii v dubnu minulého roku oznámila i nález prvního uhynulého dravce, kriticky ohroženého luňáka červeného.

Travič je nyní obviněný z několika trestných činů, jednak v souvislosti s přechováváním zakázaného jedu karbofuranu, jednak kvůli týrání zvířat a neoprávněnému nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy. Hrozí mu až šestileté vězení.

Fotogalerie
5 fotografií