Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Katka a Jana z Blesk tlapek odhalují děsivá týrání zvířat: Jak správně vybrat psa a kde Češi dělají chyby?

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová, Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
3. června 2022
05:00

Už čtyři roky bojují Blesk tlapky s tyrany zvířat a množiteli. Reportérky Kateřina Lang a Jana Ulrichová pomohly za tu dobu stovkám zvířat, zažily ale i krušné chvíle. Teď se těší na setkání se svými příznivci na Festivalu Blesk tlapek, který se uskuteční 4. června v Praze na Vypichu. O tom, co tam na návštěvníky čeká, ale i o tom, co jejich práce obnáší, hovořily v Epicentru s Markétou Volfovou.

Čtyři roky s projektem Blesk tlapky? Jak je hodnotíte?

Jana: Pro mě to jsou krásné čtyři roky. Mám tu práci strašně ráda, jsem ráda, že jsem do tohoto projektu šla, i když je to někdy psychicky náročné. Jsem velký milovník psů, a to, co často s Katkou vídáme, si pak odnáším domů a myslím na to. Týrání zvířat a množírny je třeba rozkrývat a vysvětlovat tuto problematiku lidem.

Katka: Vidím to úplně stejně. Myslím si, že je to strašně záslužná práce, která je zapotřebí, protože lidé spoustu věcí neví. Proto je důležitá dlouhodobá osvěta.

Jak moc se lišily vaše představy, které jste měly, když jste do projektu vstupovaly, od reality?

Katka: Ne moc. Už dříve jsem se touto problematikou zabývala, a některé množírny viděla. Takže jsem věděla, co čeho jdu. Co mě ale překvapilo, bylo to obrovské množství týraných zvířat. Neuměla jsem si na začátku úplně představit, že budeme mít každý den co dělat.

O Česku se mluví jako o množírně Evropy. Zároveň se říká, že Češi jsou národ pejskařů. Jak to vnímáte? Jsme pejskaři nebo množírna Evropy?

Jana: Jsme obojí. Češi jsou pejskaři, milují psy, kupují si psy, nepřemýšlejí ale nad tím, za jakých okolností si je pořizují. Většinou chtějí pejska rychle a levně, a je jim jedno, že takovým nákupem obvykle podpoří množitele.

Co vás na té práci naplňuje nejvíc. Pomáhat se dá komukoli, proč právě zvířata?

Katka: Ke psům, kočkám a dalším zvířatům jsem tíhla odjakživa. Projektů, které pomáhají starým lidem, bezdomovcům, dětem je hodně, ale mediální projekt, který se zabývá jenom zvířaty, tady dosud chyběl, o to víc mě těší, že mohu být jeho součástí.

Jana: Člověk má dar řeči, takže i když se dostane do nějaké zoufalé situace, vždycky si může o pomoc říct na úřadu, rodině, přátelům. Nemusí trpět někde v koutě. Ale zvíře, to je vydané člověku napospas, to neřekne, takhle mě tady neuvazuj na řetěz. Proto za ně někdo musí kopat.

V sobotu Blesk tlapky pořádají svůj festival. O co přesně půjde?

Jana: Původní myšlenka byla uspořádat psí den, kde by se s námi mohli setkat naši čtenáři a fandové. K tomu bylo zapotřebí připravit pro ně i nějaký program. Původní myšlenka se tak přerodila ve velkou celodenní akci.

Na místě budou i nejrůznější odborníci. V čem byste řekly, že máme největší problém v péči o domácí mazlíčky?

Katka: Ta chyba je zásadní při pořizování psa. Češi si ho neumí koupit. Kupují ho na nesprávných místech právě od množitelů a podporují je, leckdy nevědomky. Také si vybírají psa podle toho, jak je hezký, nikoliv podle toho, jak se hodí do jejich domácnosti.

Jana: Všem chceme říct: Nekupujte, adoptujte. Proto jsme na psí festival pozvaly i útulky a záchranné spolky, které tam budou prezentovat svoji činnost a některé přivezou i pejsky k adopci.

Video  Milovnice pejsků Marta Kubišová zve na psí festival a říká: Blesk tlapky jsou potřeba!  - David Turek
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa