Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poslanci v „plné polní“ na další noční: Kartáčky, spacáky a litry kávy ve Sněmovně

Autor: Nikola Forejtová - 
3. května 2022
18:22

Kartáček, ponožky, spacák, karimatka a polštářek. Věci, které si nyní poslanci hází do batůžku, když razí do práce. Od nového volebního období se totiž již popáté vrhají do náruče noční šichty, jak naznačuje vývoj úterní mimořádné schůze. Blesk Zprávy se poptaly v dolní komoře poslanců, co je během jednání udržuje čilé. Zatímco mnozí volí kávu, jiní si dají procházku, ale i jedno točené! 

Noční jednání byla v minulém volebním období spíše výjimečná, celkem poslanci ponocovali jen dvakrát. Letos ale Sněmovna zasedala po celý den a noc již čtyřikrát a vypadá to, že z úterý na středu si noční šli švihnout popáté. Nejdéle se zatím letos poslanci zdrželi u hlasování o novele pandemického zákona - nad dokumentem strávili zejména kvůli obstrukcím ze strany hnutí SPD více jak 37 hodin. 

Na úterý byla na podnět koalice svolána mimořádná schůze k pěti poměrně sporným zákonům, nejpozději skončí až v pátek, kdy se rozjede další mimořádná schůze. 

Spacáky a kartáčky v kanclu

Vzhledem k tomu, že se stala noční jednání nepříjemnou součástí poslanecké práce, začali se zákonodárci na podobná jednání připravovat po svém. Po prvním obstrukčním kolečku ze strany SPD - a zejména předsedy Tomia Okamury, který dokázal mluvit i šest hodin v kuse - už začali do práce s žertem nosit spacáky a karimatky. Nyní je to až nezbytná součást výbavy v kancelářích. 

„Sbalila jsem si věci až do pátku, jsem ale optimistka,“ komentovala hrozbu nočního jednání v úterý pro Blesk Zprávy „čtvrtá“ Pirátka Klára Kocmanová. Lidovecká poslankyně Marie Jílková se zase svěřila s tím, že mají v kanceláři už předpřipravené noční balíčky - od spacáků až po zobání.

Poslankyně nám poskytla pohled do kanceláře, kde jsou pro lidovce připravené spacáky a polštáře Poslankyně nám poskytla pohled do kanceláře, kde jsou pro lidovce připravené spacáky a polštáře | Marie Jílková (KDU-ČSL)

Blesk Zprávy se ptaly i dalších zákonodárců, jak jsou na noční šichty připraveni. Zatímco jiní se dopují kávou, někteří se zajdou projít, a někdo si dokonce odskočí i na „jedno“! 

U Pirátů dokonce koluje seznam věcí, ač pojatý v žertu, které jsou na podobné schůze potřebné. „Dostal jsem žertovný seznam od Jakuba Michálka (předseda poslaneckého klubu Pirátů, pozn.red.) Obsahuje věci od klasických potřeb od kartáčku na zuby, až po teplé ponožky -  noci jsou chladné a my chceme prosazovat ty úspory, tak pojedeme takto. Je tam spousta věcí. Já si teda vzal i knihu, ale na to asi nebude čas,“ řekl Blesk Zprávám ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). 

Ten se během dlouhých jednání udržuje v kondici prací. „Když vidíme, že nějaký řečník ani nemluví k meritu problémů, jako to bylo i dnes při prvním projevu předsedy SPD, tak řeším agendu ministerskou. Komentáře kolegů neobstrukčního typu si rád poslechnu, protože jejich postřehy mohou být legitimní,“ řekl na dotaz, jak se udržuje ve střehu s tím, že si rád dá kávu a navíc se na plénu střídají.

Někdo chodí kolem budovy, někdo dojde na pivo

Jeho kolegyně Kocmanová spíše než kávu raději volí zelený ječmen a jiné přírodní doplňky. „Chodím na procházky, třeba si jen obejdu budovu a pak si dám kávu. Když je káv hodně, raději si dám zelený ječmen, protože jinak už je člověk poměrně roztěkaný. A když už je opravdu velká krize, tak 20 minut až 2 hodiny spím,“ svěřila se Blesk Zprávám. 

Na procházky chodí také exministryně financí Alena Schillerová (ANO), která zmínila, že si dá maximálně dva šálky kávy a jí hodně ovoce. „Ale když jsem tu dlouho, tak mi tady ani nechutná jíst, pod tím stresem.“ 

A zatímco kolem Sněmovny nabírá procházkou síly Kocmanová a Schillerová, tak exministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) dojde o kousek dál na Malostranské náměstí. Přesněji do restaurace U Hrocha. 

„My se prostřídáváme, takže si třeba pospíme odpoledne nebo večer, maximálně jeden den se nespí. Myslím, že jsou mnohem náročnější práce, než sezení v parlamentu, nejsme žádní chudáci. Nepiji energetické drinky a ani moc alkohol, pokud si mám dát, tak si dám pivo. U Hrocha máme naproti, tak si odběhnu na jedno pivo,“ řekl Blesk Zprávám.

Havlíček zmínil, že má životosprávu dobrou již několik let. Pravidelně vstává před pátou ranní, cvičí a protahuje se. Navíc nepije žádný tvrdý alkohol a jak již zmínil, jen to jedno pivo si dá, když „teče do bot“. 

Video  „Slušňák“ Fiala se ve Sněmovně neudržel: Mě už to taky s*re  - ČTK
Video se připravuje ...

I poslanci za ODS mají své triky, jak přežít noční směny. „Mě osobně nepomáhá hodina dřímání, tak radši volím variantu, že jsem celou noc vzhůru a pak kombinaci kafe a energetických nápojů,“ řekl Blesk Zprávám ministr kultury Martin Baxa. V úterý navíc s noční šichtou počítal. „Obstrukce beru jako realitu vládnutí,“ dodal. 

Zdřímnutí oproti tomu volí sněmovní matador Marek Benda (ODS). „Člověk to čeká předem a snaží se naspat. Já jsem teda člověk, co když to jde, tak spí hodně a když to nejde, tak to nepotřebuji. A to mám od dětství. Samozřejmě že ty dlouhé noci, na to jsem si přivezl karimatku a spacák, a když budou služby přes noc, tak si na zemi zdřímnu a pak si dám silné kafe, možná i čaj a zase vyrazím pracovat,“ řekl nám krátce poté, co samotná schůze začala.

Osloví ANO inspektorát?

Schillerová Blesk Zprávám připomněla, že za předchozí vlády se noční jednání nedělala. Během posledního volebního období premiéra Andreje Babiše (ANO) poslanci ponocovali jen dvakrát. Během úterního jednání Sněmovny dokonce Schillerová vystoupila s tím, že hlasování po deváté večerní je pouze o vůli koalice a kvůli těmto schůzím nejspíše zkontaktuje vedení Sněmovny, ale také inspektorát práce. „Stala se z toho zvyklost. Je to ale vaše vůle, kterou prosadíte, protože máte většinu, ale nedochází k porušování zákoníku práce?“ uvedla exministryně financí.  „Obrátíme se na vedení Sněmovny a inspektorát práce, není to v pořádku, o zdravotním hledisku nemluvě,“ podotkla. Nakonec poslanci noční jednání přeci jenom posvětili. 

Podle koaličních poslanců by ale k nočním jednáním nemuselo docházet, kdyby opozice neobstruovala a mluvila věcně k programu a navrhovaným zákonům.„Mimořádná schůze začala v 10. Je 15 hodin a až teď jsme pokročili k hlasování o programu. Opozice využívá přednostní právo, a tak se naplňuje neradostný scénář obstrukcí. Právo opozice diskutovat nikdo nepopírá, ale nemělo by být potlačené právo koalice uplatňovat vládní program,“ bránila vládu na twitteru místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN). 

Narážela na to, že hned zkraje si hodinu a půl u pultu ukrojil předseda SPD Tomio Okamura, další téměř hodinu zase uzmul expremiér Andrej Babiš (ANO). 

Podle Ivana Bartoše nikdo nebrání ostatním vyjádřit svůj názor, problém je ale ve chvíli, kdy zaznívá poněkolikáté jeden a ten samý projev, který je navíc čten z papíru. „Přijde mi to zbytečné a přijde mi to nezodpovědné, nezodpovědné vůči lidem. Vláda má nějakou politiku, která je přínosná – což uznala i paní Schillerová – stojí to čas lidí, co mohou pracovat na jiných věcech. A Sněmovna má také nějaký svůj režim, já pak sleduji ten aparát i novináře, co tu jsou a musí tu být,“ řekl Blesk Zprávám na dotaz, jak vnímá obstrukce. 

 

PPP150W ( 4. května 2022 09:39 )

Sarina, ona seděla ve sněmovně vládní koalice? Nemáte to trochu popletené?

jajas ( 4. května 2022 09:06 )

No tak hlavně, že se vládní slepenci dobře baví.....nakonec přeci proto tam šli, aby si dělali co chtějí i když mnohdy vymyslí pěknou krá*­vo*vi*­nu..­....za ty prachy

elwyn ( 4. května 2022 07:11 )


To jsem si nestěžovala,jen konstatovala s vědomím.ze se za sebe nemusím stydět ,protoze prace moje měla aspoň smysl

Heil_Babisch ( 3. května 2022 21:18 )

Okamura mluvil přes hodinu, co tak důležitého vyjevil?

buban ( 3. května 2022 21:04 )

To elwyn-a to je právě ta chyba-měla jste ne pracovat ve zdravotnictví,ale válet se za podstatně větší peníz v politice.I když pravda,ne každý na to má žaludek a svèdomí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa