Bistro je v pořadí devátým provozem sítě Mezi řádky od firmy Etincelle. Mimo gastro provozů vlastní řemeslnou pekárnu, pekařství a farmu. Jako bonus má také prádelnu a uklízí veřejná prostranství i zeleň. Na pomocných pozicích ve všech provozech Etincelle pracuje téměř 200 lidí s hendikepem.
„Lidi se zvláštními potřebami zaměstnáváme z důvodu, že mají komplikované uplatnění na trhu práce obecně. Zaměstnavatelů pro lidi s hendikepem není tolik, kolik by jich bylo potřeba ze strany těchto lidí,“ sděluje Blesku ředitel a zakladatel firmy Jakub Knězů.
Šance pro všechny
„Už jsem vyměnil spoustu kaváren nebo bister. Nejvíce mi však vyhovují kavárny,“ říká Petr - jeden ze zaměstnanců nového bistra. Baví ho vařit kávu a dělat zákusky. Sám však dává přednost té rozpustné. Na současné místo si zatím zvyká, kavárna otevřela teprve v pátek 29. dubna 2022. Lidé se speciálními potřebami žijí v různém zázemí. Někteří bydlí u rodin, jiní ve specializovaných domovech a další sami v chráněných bytech.
„My jsme už poměrně známý zaměstnavatel, takže se na nás lidé mnohdy obrací sami,“ vysvětluje Jakub Knězů. Tento provoz zaměstnává 3 lidi se speciálními potřebami. Pracují na poloviční úvazek, čtyři hodiny denně v rámci všedních dnů. „Podle vytížení bistra počítáme až se šesti,“ dodává provozní Petr Řežábek. Na „place“ jim pomáhají standardní zaměstnanci.
„Snažíme se, aby se naučili chodit do práce tak, jak mají, aby pečovali o zevnějšek a vnímali zákazníky, kteří k nám přijdou – pozdravili, reagovali na ně,“ popisuje baristka. Někdo je více komunikativní, někdo méně. Každý zaměstnanec se speciálními potřebami má specifickou povahu. Někdo je spíše proaktivní a chce hlavně mluvit s lidmi, další radši dělá v klidném zázemí a myje nádobí.
Svěží interiér místo nezáživného místa
Prostor patří Dopravnímu podniku hl. m. Prahy (DPP). Firmě Etnicelle se podařilo vyhrát veřejnou soutěž a nyní ho má od DPP v nájmu za výhodnou cenu výměnou za slevu pro zaměstnance. Celý prostor zrekonstruovali. Předtím působil nudným dojmem a firma rozhodně nechtěla provozovat bistro v nezáživném prostoru. Architektonický život mu vdechl architekt Marek Deyl, který interiér vyplnil dřevěnou konstrukcí.
„Svůj návrh pro nás udělal zadarmo, vzhledem k našemu sociálnímu zaměření,“ říká s radostí Jakub Knězů. Následná truhlářská práce a úprava stály více než milion korun. „Smyslem našeho počínání bylo vytvořit něco, kde bude lidem dobře,“ dodává ředitel. Spolupráci s městem a DPP si pochvaluje.
„Realisticky sedí v budově okolo 500 zaměstnanců dopravního podniku, takže kalkulujeme s jednou třetinou až jednou polovinou hostů, kteří se zde denně otočí,“ informuje provozní bistra. Díky své strategické pozici očekává též návštěvníky z ulice, jelikož se bistro nachází přímo proti výlezu z metra, nedaleko se též nachází železniční stanice Praha-Vysočany.
Ekonom Kovanda: Podnikatelé vymírají, protože mladí se bojí nejistoty redakce Blesk