Petřín – to není jen rozhledna, zrcadlové bludiště, hvězdárna a kilometry stezek napříč malebnými svahy tohoto notoricky známého pražského vrchu. Růžový sad stojí trochu ve stínu předešle vyjmenovaných „atrakcí“, přesto je k nepřehlédnutí. Aby ne. Rozprostírá se na rozloze téměř šesti hektarů u vrchní stanice petřínské lanovky, před Štefánikovou hvězdárnou.

Nové povrchy, stromy a vodní prvek

Magistrát vnímá potřebu atraktivní lokalitu vylepšit, jelikož se na ní nachází provizorní a nefunkční objekty. Ty by měly být v rámci revitalizace odstraněny.Účelem obnovy parku je především relaxace návštěvníků a ochrana přírodního prostředí v centrální části města. Navržená rekonstrukce vytvoří podmínky pro další rozvoj parku včetně podmínek pro kvalitní a efektivní údržbu,“ stojí v materiálu, který v pondělí na návrh náměstka primátora pro oblast životního prostředí Petra Hlubučka (STAN) odsouhlasili pražští radní.

Parková plocha je podle zdůvodnění zanedbaná a dílem času i častým užíváním utrpěly i lavičky či odpadkové koše. „V rámci revitalizace dojde k výměně povrchů cest, odstranění nevhodných staveb, výměně prvků mobiliáře, vytvoření pítka a doplnění výsadeb. Současně dojde i k výměně stávajícího vodovodního potrubí, které z důvodu průsaků nemohlo být používáno,“ uvádí důvodová zpráva.

Betonovou dlažbu a asfalt nahradí dlažba a mlat, dojde k rozšíření zeleně a k vysazení nových stromů. Odstraněny budou například zahrazovací sloupky, řešit se bude i budoucnost objektu u hvězdárny.

Pokračování prací

Nejde zdaleka o první investici v dohledné době, kterou zde magistrát plánuje. V minulosti se vedení města usneslo na odvodnění stanice lanovky a také na opravě jedné z historických štol, které se na Petříně nacházejí. V minulých letech proběhla také revitalizace veřejného prostranství u Petřínské rozhledny. Nynější investice v hodnotě zhruba 26 milionů korun by měla být uskutečněna do konce roku 2023.

Růžové království

Se svými zhruba šesti hektary je petřínský Růžový sad, který bývá nazýván také jako Růžový sad Antonína Švehly po bývalém československém premiérovi, nepřehlédnutelný. Co do velikosti je však také zajímavý tím, co je v něm k vidění. Jde o téměř 8 tisíc růží řady různorodých odrůd. Vyniknou převážně na předělu jara a léta, kdy všechny rozkvétají.

Rozárium zde vzniklo ve 30. letech 20. století podle návrhu zahradního architekta Josefa Kumpána. Ten projektoval mimo jiné i zámecké parky ve Zbraslavi či v Lánech, rovněž se podepsal pod vzhled pražské Fürstenberské zahrady. Později k Růžovému sadu přibyla Kvěktnice, kde rostou trvalky, rododendrony či vřesy.

Video
Video se připravuje ...

Pozorování Slunce ve Štefánikově observatoři. Eva Fornálová

Fotogalerie
39 fotografií