„Dlouhodobě se nám bohužel nedaří najít zdravý vztah k této už historické architektuře, proto z ulic našich měst mizí jedna důležitá stavba za druhou,“ lamentuje rapper a umělec Vladimir 518 aka Vladimír Brož, který má knihu i výstavu na svědomí. Je autorem konceptu a zároveň editorem. Bojí se, že Česko přijde o kus své historie, pokud se zbourají nebo předělají všechny budovy z komunistické éry. Deset let proto pracoval na knize Architektura 58-89.

Vladimir 518
Autor: Jan Hromádko

Ambiciózní projekt  

Výstava, která v sobě zahrnuje knihu, projekci nejlepších fotek a tři doprovodné programy, si klade za cíl narovnat vztahy mezi širokou veřejností a stigmatizovanou poválečnou architekturou. „Na naší 25 metrové stěně uvidí návštěvník unikátní záběry. Jedná se o představení knihy ke které patří projekční zeď,“ sděluje Blesku Štěpán Bärtl, vedoucí CAMPu.

V rámci expozice se představí 40 architektů, autorských dvojic a skupin, které ve vymezeném časovém období razantně zasáhly do dějin naší architektury. Vedle detailního prostudování publikace se návštěvníci mohou těšit na obrovskou koláž složenou z dobových fotek, nahrávek, 3D modelů nebo dokumentárních záběrů. 

Prostor pro seberozvoj

K výstavě je připraven doprovodný program, který mapuje minulost současnost a budoucnost poválečné a předrevoluční moderní architektury. CAMP připravil tři diskuzní večery a jednu audiovizuální kompozici, jejímž motivem je život a tvorba architekta Karla Pragera, autora Nové scény Národního divadla v Praze a zároveň také sídla CAMP, které se nachází u Karlova náměstí. První debata se bude věnovat budovám, které zanikly, další současnosti a budovám, které mají zaniknout a nakonec následuje debata o stavbách budoucnosti. Například pražských Emauzech.

Změna pohledu

Projektu jde o nápravu pochroumaného obrazu poválečných staveb. „Je to typ architektury, kterou buď milujete, nebo nesnášíte. My se projektem snažíme se podílet na určité destigmatizaci architektury dané doby. Sám jsem si k ní hledal cestu, ale nyní nedám na Pragerovy kostky a budovu Centra architektury a městského plánování dopustit,“ uvádí Bärtl. I CAMP čeká rekonstrukce Pragerových kostek. „Chceme ukázat, že se dá k těmto budovám přistupovat citlivě a zároveň je využít pro potřeby 21. století,“ doplňuje. 

Konečně (snad) konec covidu

Výstava potrvá od 1. do 31. března. Vedoucí Štěpan Bärtl by se rád podíval na stejná návštěvní čísla, která panovala před pandemií – 5 až 8 tisíc návštěvníků za měsíc. „Tuto výstavu, která láká v rámci architektury širokou veřejnost, jsme zvolili z důvodu, abychom návštěvníky přivedli fyzicky do CAMPu. Poslední dva roky jsme fungovali on-line nebo hybridně,“ povídá Štěpán Bärtl. Jelikož je v Centrum architektury veřejné, všechny akce jsou zdarma.

Kde: CAMP, Vyšehradská 51, Praha 2, Areál Emauzského kláštera
Kdy: Do 31. března 2022, otevřeno úterý—neděle, 9.00—21.00.
Vstupné: Volné.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: 12 let od úmrtí Jana Kaplického (†72). Manželka Eliška po chobotnici stále touží Jiří Marek

Fotogalerie
21 fotografií