Celý případ se vlastně nezačal fakticky vůbec řešit, protože u soudu nedošlo ani na čtení obžaloby. Obě strany měly od poloviny února ještě čas na smírné řešení, k tomu ale nedošlo. „Nic takového se neodehrálo ze strany žalobce,“ řekl obhájce Vojtěcha Razimy.

Ten čelil žalobě kvůli výrokům z loňského roku, kdy komentoval bezplatný přesun knih v hodnotě podle něj 100 až 200 milionů korun z tzv. Manderscheidské knihovny pryč z arcibiskupství. „Celé se to dělalo jen kvůli tomu, aby v místě, kde ta knihovna byla, si pan Duka vytvořil svojí vlastní privátní zasedací místnost,“ řekl už dříve u soudu.

Chceme omluvu

Arcibiskupství po něm chtělo omluvu. Soudkyně Jana Přikrylová ale upozorňovala na to, že se musí řídit judikátem Nejvyššího soudu, podle kterého právnické osoby nemají na omluvu nárok. Advokát arcibiskupství Jan Krampera chtěl, aby se jednání přerušilo, než tento judikát přezkoumá Ústavní soud. „Je pro mě těžké pochopit, že je beztrestně možné urážet právnickou osobu,“ poznamenal a upozorňoval na to, že Ústavní soud už dříve některé judikáty změnil.

Soudkyně ale takovému řešení nebyla příliš nakloněna. „Aktuálně je situace taková, že ta ústavní stížnost podaná nebyla,“ komentovala jeho požadavek, se kterým navíc nesouhlasil Razimův obhájce. Krampera argumentoval také tím, že i druhá strana by měla mít zájem obhájit si své argumenty. Dokud soud nezačne žalobu projednávat, nebude ani Razimovy výroky na adresu arcibiskupství řešit. „Žalovaný nesouhlasí s tím, aby byla věcně projednávána pravdivost jeho výroků,“ podotkl.

Žalobu vzali zpět

Vzhledem k tomu, že soud nakonec jeho žádost i přerušení jednání nevyhověl, arcibiskupství žalobu vzalo zpět. Počítá ovšem s tím, že ji znova podá, pokud Ústavní soud rozhodne o tom, že se právnická osoba může u soudu domáhat omluvy za poškození své pověsti. „Arcibiskupství chce dát tímto krokem jasně najevo své odhodlání domoci se spravedlnosti bez ohledu na to, jak dlouho bude ve svém úsilí muset vytrvat,“ uvedlo ve svém prohlášení. Razima po skončení jednání řekl, že je z výsledku rozpačitý a za svými slovy si stojí. Arcibiskupství zase upozornilo na to, že celá věc doposud rozhodně neskončila v jeho prospěch.

Další žaloba 

Také uvedlo, že zpětvzetí obžaloby se rozhodně netýká dalšího sporu, který vede s Razimou přímo kardinál Dominik Duka. Jde o článek na webu organizace Kverulant, kde se mluví o údajném tunelování církevního majetku právě kardinálem Dukou, který je tam také titulován jako „chamtivý prelát“.

Mluví se v něm o tom, že dva pozemky v pražské Hostivaři o celkové rozloze asi 30 000 metrů čtverečních, které katolická církev získala v restitucích, byly z majetku církve vyvedeny a převedeny na nově založenou nadaci Dominika Duky. Pozemky jsou v metropolitním plánu uvedeny jako zastavitelné území a Kverulant odhadl jejich cenu na 250 milionů korun. „Dukova nadace Arietinum tyto pozemky takřka obratem převedla na developera Central Group. Nadace Arietinum za to má od Central Groupu dostat byty,“ uvedl Kverulant s odkazem na směnnou smlouvu.

Arcibiskupství s těmito tvrzeními nesouhlasí a jde podle něj o lživé útoky bývalého zaměstnance. Duka se loni obrátil na soud s návrhem na vydání předběžného opatření, na jehož základě by Kverulant musel články z webu odstranit. Soud mu nejprve vyhověl, odvolací senát však rozhodnutí zvrátil. Samotný spor zatím soud projednávat podle Razimy nezačal.

Fotogalerie
12 fotografií